UPDATE Evaluarea Naţională se reprogramează, iar vacanţa de primăvară se prelungeşte

UPDATE Evaluarea Naţională se reprogramează, iar vacanţa de primăvară se prelungeşte

Imagine informativă

Examenul de Evaluare Naţională 2021, pentru elevii de clasa a VIII-a, va fi reprogramat. Mai exact, absolvenţii de gimnaziu vor susţine examenul după cel de Bacalaureat, şi nu înainte, cum prevede în prezent structura anului şcolar 2020-2021.

UPDATE: Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că vacanţa de primăvară va fi prelungită şi că va dura din data de 2 aprilie până în 4 mai. 

„Am propus modificări în structura anului şcolar. Propunând o vacanţă de primavără din 2 aprilie – 4 mai va cuprinde perioada sărbătorilor pascale catolice şi ortodoxe. Vacanţa de primăvara prelungită cu trei săptămâni, începând cu 2 aprilie până pe 4 mai. Astfel, perioada lunii aprilie, care este cea mai critică din perspectivă epidemiologică va beneficia de o scădere a mobilităţii”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, al doilea avantaj este că examenul de bacalaureat se păstrează la datele planificate, cu prezenţă fizică, în perioada 28 iunie – 1 iulie probele scrise.

Singura diferenţă este că se vor echivala competenţele, cu excepţia celor din promoţiile anterioare care vor susţine competenţele digitale.

„Alt avantaj se regăseşte în păstrarea datelor pentru evaluarea la clasele a 4 şi a 6. La clasa a 2 vor fi programate în luna mai. Vom acorda importanţa cuvenită pretestărilor pentru PISA. Decalăm examenul de Evaluare Naţională, se va derula în perioada 5 iulie – 8 iulie, urmând ca admiterea în liceu să se facă după 8 iulie. Se păstreează toate datele iniţiale pentru titularizare şi definitivat”, a mai anunţat Sorin Cîmeanu.

Ministrul a precizat că ”suntem într-o situaţie în care e nevoie de decizii care să producă cât mai puţine perturbări”.

”Şcolile trebuie să se închidă ultimele dacă e nevoie. Nu considerăm îndreptăţită închiderea şcolilor şi lăsarea deschisă a altor locaţii”, a mai declarat Sorin Cîmeanu, precizând că a semnat ordinul care prevede intrarea în online a unităţilor de învăţământ doar la intrarea în carantină a localităţilor.

Ministrul a precizat, răspunzând unor întrebări, că decizia nu este luată pentru Bucureşti.

”Se ia la nivel naţional pentru orice localitate. Depăşirea pragului de 6 la mie nu generează intrarea în online a şcolilor”, a mai declarat ministrul. 

Sorin Cîmpeanu a precizat că durata anului şcolar nu va fi prelungită. 

UPDATE: Sorin Cîmpeanu a spus că nu sunt motive pentru a mai modifica tematica pentru Evaluarea Naţională. Potrivit acestuia, şcolile vor rămâne deschise "cel puţin până la data de 1 aprilie" pentru ca simulările să poată fi continuate. 

"Atâta vreme cât nu modificăm numărul de săptămâni de şcoală, atâta vreme cât am adaptat deja programa de examen specificului acestui an total atipic, atâta vreme cât deja tematica de examen este anunţată şi elevii se pregătesc în acest fel, nu consider că sunt motive pentru a mai modifica această tematică de examen", a explicat Cîmpeanu. 

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că decizia de a reprograma Capacitatea a fost făcută pentru a perturba ,,cât mai puţin structura anului şcolar şi a anului universitar”.

În ceea ce priveşte examenul de Bacalaureat, acesta rămâne la datele deja stabilite, pentru a nu fi perturbat şi anul universitar, a mai spus Cîmpeanu. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările