Evaluarea Naţională 2021. „Atenţie la neatenţie”: Două clipuri de pregătire pentru proba de matematică, la algebră şi geometrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În plus, elevii de clasa a VIII-a s-au putut pregăti de examen cu cele 15 teste de antrenament puse la dispoziţie de Ministerul Educaţiei în ultimele luni.
În plus, elevii de clasa a VIII-a s-au putut pregăti de examen cu cele 15 teste de antrenament puse la dispoziţie de Ministerul Educaţiei în ultimele luni.

Proba la matematică din cadrul examenului de Evaluare Naţională 2021 se va susţine pe 24 iunie, iar elevii de clasa a opta au la dispoziţie o serie de clipuri de pregătire pentru examen publicate de Reprezentanţa Comisiei Europene şi Spaţiul Public European.

Clipuri intitulate „Atenţie la Neatenţie” - unul pentru exerciţiile de algebră şi unul pentru cele de geometrie au fost făcute publice pe pagina de Facebook al Spaţiului Public European. 

Geometrie

Algebră

La începutul lunii, Ministerul Educaţiei a anunţat câteva modificări faţă de ce se ştia despre regulile la examen până acum, precum faptul că elevii vor avea 15 minute să îşi completeze datele şi abia apoi începe să curgă cronometrul pentru cele 120 de minute, sau faptul că elevii pot sublinia cuvinte sau desena figuri geometrice.

Indicaţiile transmise de minister inspectoratelor şcolare pe 4 iunie:

  • 1. La probele scrise ale evaluării naţionale elevii primesc subiectele în formă de broşură, putând să solicite şi pagini suplimentare dacă este cazul. Capsarea broşurilor se realizează înainte de distribuirea acestora ȋn săli, ȋn trei locuri (lateral stânga sus, jos şi la mijloc). Eventualele foi suplimentare utilizate de către elevi se vor adăuga, prin capsare în alte două locuri, situate ȋntre cele trei locuri iniţiale, astfel încât broşurile cu pagini suplimentare vor avea 5 capse; broşura se predă la finalul probei şi, ȋntrucât conţine subiecte, aceasta nu rămâne ȋn posesia candidaţilor;
  • 2. Numerotarea paginilor se realizează de către profesorul asistent la predarea lucrării de către elev. Pe prima pagină a broşurii se completează numărul total de pagini primite de la elev. Spaţiile rămase libere/necompletate se barează/marchează cu litera Z.
  • 3. Se aplică ştampila “Evaluare Naţională 2021-C.E.”, atât în interiorul broşurii, la mijlocul paginilor, conform modelului notarial (jumătate pe pagina din stânga şi jumătate pe pagina din dreapta) pentru a prinde fiecare dintre paginile broşurii, cât şi peste colţul închis şi lipit al lucrării, fără a semna lucrarea, înainte de ieşirea primului elev din sala în care se susţine proba.
  • 4. Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute şi începe după completarea casetei de identificare, conform prevederilor art.17 alin (10) din Metodologia de organizare şi desfăşurare a evaluării naţionale.
  • 5. Caseta de identificare se completează şi se sigilează cu etichete
  • 6. În caseta de identificare, centrul de examen se completează numai în cazul în care şcoala de provenienţă a elevului este arondată altei unităţi de învăţământ.
  • 7. Elevii cărora nu le este suficient spaţiul din broşură pentru răspuns pot solicita pagini suplimentare pe care pot continua redactarea răspunsului.
  • 8. La proba de limba română şi/sau maternă, un răspuns completat în căsuţa de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect.
  • 9. La proba de limba română şi/sau maternă, un răspuns care constă ȋn marcarea cu X a unei opţiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontala a marcajului X şi marcarea cu X a răspunsului considerat corect.
  • 10. La proba de limba română şi/sau maternă sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei, nu se consideră semn particular delimitarea propoziţiilor în frază.
  • 11. La proba de matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul II poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală şi încercuirea altui răspuns considerat corect.
  • 12. La figurile de la proba de matematică sunt permise marcajele pe figură şi completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.
  • 13. La proba de matematică este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spaţiul pus la dispoziţie pentru rezolvarea problemelor."
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite