Evaluare Naţională 2015 - subiecte Matematică. Rezolvări subiecte Capacitate 2015, la ora 11. Ce capcane au fost la română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evaluare Naţională 2015 - Subiecte la Matematică. Elevii de clasa a VIII-a susţin miercuri, 24 iunie, examenul scris la matematică. Luni, la proba de română de la Evaluarea Naţională 2015, ei au primit basmul la primul subiect, iar la cel de-al doilea au avut un eseu despre ia românească. Rezolvările la matematică vor fi la Adevărul Live.

UPDATE. Adevărul a intrat în posesia subiectelor la matematică la Evaluare Naţională 2015. Le găsiţi mai jos:

Vezi şi: Rezolvări subiecte matematică Evaluare Naţională 2015

subiecte matematica evaluare nationala 2015

Subiecte matematică Evaluare Naţională 2015. Noţiuni în plus faţă de anul trecut

UPDATE. Astăzi, elevii susţin şi proba la matematică. Vă rugăm să urmăriţi acest articol, pentru ultimele informaţii: Subiecte matematică Evaluare Naţională 2015

Subiecte matematică Evaluare Naţională 2015. Noţiuni în plus faţă de anul trecut

În 2015, spre deosebire de anii trecuţi, absolvenţii de clasa a VIII-a au avut mai mult de învăţat pentru Evaluarea Naţională. Asta după ce Ministerul Educaţiei a modificat programa pentru examen, în toamna anului trecut. Astfel, proba de Matematică va conţine noţiuni suplimentare faţă de examenele de anul trecut, cum ar fi ecuaţia de gradul al II-lea, la algebră, sau corpurile rotunde şi trunchiul de piramidă, la geometrie.

UPDATE Edu.ro, site-ul Ministerului Educaţiei, a publicat subiectele la Limba şi Literatura Română, care le-au picat luni elevilor din clasele a VIII-a, la Evaluarea Naţională 2015. De asemenea, ministerul a publicat şi baremul de corectare, după care se vor ghida profesorii evaluatori.

Evaluare Naţională 2015, capcana din subiectele date la Limba Română. Cerinţa care i-a dat peste cap pe unii candidaţi

UPDATE Elevii de clasa a VIII-a au avut de rezolvat luni, la proba de Limba Română de la Evaluarea Naţională 2015, basmul şi un eseu despre Sânziene.

Subiectul I la Limba Română, Evaluarea Naţională 2015: Text cules de Petre Ispirescu

Punctul a.

1. Scrie un antonim pentru sensul din text al cuvintelor: frumoasă, bucurie şi venea

2. Explică rolul cratimei în secvenţa "încât p-aci era"

3. Formulează două idei principale din textul dat

4. Transcrie două cuvinte, gruuri de cuvinte din text care se referă la timpul acţiunii

5. Prezintă în 30 - 50 de cuvinte semnificaţia secvenţei: "atunci îi mai veni inima la loc şi se mulţumi a aştepta pâbă a doua zi. În ziua următoare, ia merele de unde nu-s. S-a supărat împăratul, nevoie mare, şi porunci ca paznicii să se puie să prinză pe hoţi. Dar, aş! Unde e pomana aia?"

Punctul b.

Redactează o compunere de 150 - 250 de cuvinte în care să motivezi apartenenţa la specia basmului popular "Lupul cel năzdrăvan şi Făt Frumos", valorificând textul dat

Subiectul II la Limba Română, Evaluarea Naţională 2015. Text din ziarul „Adevărul“ - Este Ziua Iei Româneşti: piesa vestimentară care nu se demodează niciodată

Scrie răspunsul pentru fiecare dintre cerinţele de mai jos:

1. Formulează câte un enunţ în care să precizezi următoarele aspecte din textul dat: data la care se sărbătoreşte Ziua Internaţională a iei şi numele tabloului pictat de Constantin daniel Rosenthal

2. Scrie numele autoarei şi titlul articolului din care este extras fragmentul dat

3. Menţionează ce parte de vorbire este fiecare dintre cuvintele subliniate din secvenţa bluza tradiţională românească se bucură de popularitate în lumea întreagă şi a devenit un obiect vestimentar aproape obligatoriu în garderba româncelor.

4. Precizează funcţia sintactică a cuvintelor subliniate  din secvenţa: patru decenii mai târziu, ia românească a fost sursa de inspiraţie pentru una dintre colecţiile semnate de YVes Saint Laurent

Basmul a fost mereu parte din programă. În noua programă s-au introdus genul dramatic şi doina şi s-au introdus anumite tipuri de subordonate. Subiectele sunt de nivel mediu, cu aceleaşi cerinţe ca şi în anii anteriori, aceeaşi structură.

La primul subiect, primele cerinţe sunt legate de limbă şi de înţelegerea textului, iar al doilea este o compunere pe problemele studiate.

Rezolvarea subiectelor la Limba Română, Evaluarea Naţională 2015

Subiectul I

Punctul a

1. frumoasă - urâtă, bucurie - tristeţe, venea - pleca/stătea

2. cratima leagă două părţi de vorbire diferite. Cratima dă muzicalitate textului, se citeşte mai uşor şi, practic, „pică vocala e“.

3. cuvinte care se referă la timpul acţiunii: „a doua zi o sa aibă pe masă mere”, „în ziua următoare ia merele de unde nu-s”

4. împăratul are un măr care făcea mere de aur, dar nu reuşeşte să se bucure de aceste mere pentru că peste noapte ele dispar. De limbajul popular ţine şi această introduce prin adverbul „atunci” şi a structurii „nevoie mare”.

Punctul b

Aici au avut de rezolvat în mai puţin de o pagină. Eu cred că elevii ar fi trebuit să defininească basmul prin patru trăsături: confruntarea dintre bine şi rău, formula „a fost odata ca niciodată” şi „a fost un împărat şi o împărăteasă”, apoi părezenţa elementelor fabuloare, nu le găsim aici, dar apar elemente inexplicabile precum dispariţia merelor fără ca cineva să le observe. A patra trăsătură a basmului poate fi dată de prezenţa unor cifre magice precum 3, 7 etc: „trei zile observă împăratul”.

Puterm vorbi despre structură, putem vorbi despre împărat, că reprezintă binele.

Subiectul II

Un text care se referă la ia românească, la apartenenţa unei naţii şi ca simbol al neamului şi al unei anumite sărbători. Aici se vorbeşte despre sărbătoarea Sânzienelor.

Primul subiect vizează elemente de înţelegere a textului.

1. 24 iunie

   

2. Oana Antonescu, „Este ziua iei româneşti: piesa vestimentară care nu se demodează niciodată“

3. românească: atribut adjectival, se - pronume reflexiv, pe - prepoziţie simplă, garderobă - substantiv comun

4. „patru decenii mai târziu“ - patru este subliniat, atribut adjectival, ia este subiect

La punctul B, elevii trebuie să scrie cam jumătate de pagină şi pot alege aici Crăciunul, Paştele, depinde de fiecare. Trebuie să spună unde şi când are loc evenimentul, să respecte cerinţele. Există 12 puncte pentru prezentarea lucrării care se acordă pentru vocabular, pentru ortografie, pentru punctuaţie, pentru unitate, pentru coerenţă.

Nu este nimic surprinzător la cerinţe. Mi se par lipsite de imaginaţie. Sunt subiecte normale, adecvate vârstei. Nu este nimic care să-i surprindă sau care să le pună intelingenţa creatoare la muncă. Dacă s-au pregătit după aceste modele, nu au întâmpinat dificultăţi. Nu poţi să mai înveţi un comentariu, înveţi o structură, iar lucrurile sunt diferite.

Evaluarea Naţională 2015 - limba română. O candidată din Focşani a venit îmbrăcată inspirat la examen, în ie românească, în concordanţă cu subiectele

La Şcoala Ion Basgan din Focşani una dintre candidate a venit îmbrăcată în ie tradiţională românească, iar unul dintre subiecte a fost un text care s-a referit la ia românească.

“A fost super ok şi mă aştept la o notă mare. Am venit în ie pentru că am crezut că o să ne dea balada, dar ne-a dat basmul şi a fost mai bine aşa”, ne-a spus eleva Ruxandra Bucovineanu.

subiecte la limba romana evaluarea nationala 2015 foto simona suciu

Subiecte Română Evaluarea Naţională 2015. FOTO Simona Suciu

subiecte la limba romana evaluarea nationala 2015 foto simona suciu

Barem corectare şi notare edu.ro Evaluare Naţională 2015 Limba Română

Barem de corectare Evaluare Naţională 2015 Limba Română by RoxanaGaraiman

Subiecte Română Evaluarea Naţională 2015. FOTO Simona Suciu

Peste 160.000 de elevi care au absolvit clasa a VIII-a susţin astăzi proba la Limba Română, din cadrul Evaluării Naţionale. Mâine şi miercuri urmează probele la Limba Maternă şi respectiv Matematică, urmând ca rezultatele parţiale să fie afişate vineri.

Profesoara Iulia Pop de la Colegiul Naţional "Sf. Sava" din Bucureşti va rezolva astăzi, în direct, la Adevărul Live de la 11:00, subiectele primite de elevi la proba de Română de la Evaluarea Naţională 2015.

Evaluare Naţională 2015: Ce noutăţi aduce programa de examen

În 2015, spre deosebire de anii trecuţi, absolvenţii de clasa a VIII-a au avut mai mult de învăţat pentru Evaluarea Naţională. Asta după ce Ministerul Educaţiei a modificat programa pentru examen, în toamna anului trecut. Astfel, la Limba Română, elevii trebuie să cunoască, obligatoriu, mai multe specii literare, între care romanul şi balada. Totodată, a fost inclus genul dramatic, dar şi toate propoziţiile subordonate circumstanţiale condiţionale, concesive şi consecutive.  În ceea ce priveşte proba de matematică, ea va conţine  noţiuni suplimentare faţă de examenele de anul trecut, cum ar fi ecuaţia de gradul al II-lea, la algebră, sau corpurile rotunde şi trunchiul de piramidă, la geometrie.

În 2015, Evaluarea Naţională contează în proporţie de 75% la admitere

Faţă de Bacalaureat, examenul de Capacitate nu poate fi picat, având în vedere că învăţământul este obligatoriu până în clasa a XI-a. În consecinţă, elevii intră automat în clasa a IX-a şi, în funcţie de media obţinută la Evaluarea Naţională, ei sunt repartizaţi la licee mai bune, sau mai slabe.

Evaluare Naţională: Rezultate dezastruoase în 2014

Anul trecut, rezultatele au fost dezastruase, peste 15.000 de elevi din generaţia absolvenţilor de clasa a VIII-a intrând la liceu cu medii mai mici de 5, de două ori mai mulţi decât în 2013, când la repartizare au fost în jur de 6.700 de candidaţi cu astfel de rezultate, potrivit datelor Ministerului Educaţiei. Cea mai mică medie de admitere a fost 2,16, aparţinând unui elev din judeţul Argeş.

Profesorul Ştefan Vlaston, blogger adevarul.ro şi expert în Educaţie, spune că Evaluarea Naţională oferă o fotografie a sistemului şi a ceea ce au învăţat copiii până la sfârşitul gimnaziului. „Însă, eu nu aş lăsa ca mediile din gimnaziu să mai conteze la admiterea de la liceu, fiindcă acestea sunt umflate de profesori mărinimoşi care vor să-i ajute pe elevi. Cred că elevii care iau mai puţin de 5 la Evaluarea Naţională ar trebui să se reorienteze spre şcoala profesională, fiindcă îşi pot crea un viitor foarte bun ca meserieşi. Spre exemplu, un tractorist poate câştiga şi 2.500 de lei pe lună”, a exemplificat Vlaston.

Calendar Evaluare Naţională 2015

  • 22 iunie – Proba la Limba Română
  • 23 iunie – Proba la Limba Maternă
  • 24 iunie – Proba la Matematică
  • 26 iunie – Afişarea rezultatelor
  • 26 iunie – Depunerea contestaţiilor
  • 27 – 29 iunie – Rezolvarea Contestaţiilor
  • 30 iunie – Afişarea rezultatelor finale

Evaluarea Naţională 2015 Alba. Subiecte Limba Română

Evaluarea Naţională 2015 Arad. Subiecte Limba Română

Evaluare Naţionala 2015 Argeş. Subiectele la Limba şi Literatura Română

Evaluarea Naţională 2015 Bacău. Subiecte Limba Română

Evaluarea Naţională 2015 Bihor. Subiecte Limba Română

Evaluarea Naţională 2015 Bistriţa-Năsăud. Subiecte Limba Română

Evaluare naţională 2015. Botoşani. Astăzi începe examenul de Capacitate. Totul despre Evaluarea Naţională la Botoşani

Evaluarea Naţională 2015 Brăila. Subiecte Limba Română

Evaluare Naţională 2015 Braşov. Subiecte Limba Română

Evaluare Naţională 2015 Buzău. Basmul lui Petre Ispirescu şi o naraţiune despre o zi de sărbătoare, subiectele principale la proba de limba română

Evaluarea Naţională 2015 Călăraşi. Subiecte Limba Română

Evaluarea Naţională 2015 Constanţa. Subiecte Limba Română

Evaluarea Naţională 2015 Caraş-Severin. Subiecte Limba Română

Evaluarea Naţională 2015 Cluj. Subiecte Limba Română

Evaluarea Naţională 2015 Dâmboviţa. Subiecte Limba Română

Evaluarea Naţională 2015 Dolj. Subiecte Limba Română

Evaluarea Naţională 2015 Galaţi. Subiecte Limba Română

Evaluarea Naţională 2015 Giurgiu. Subiecte Limba Română

Evaluare Naţională 2015 Gorj. Subiectele la Limba şi Literatura Română

Evaluare Naţională 2015 Hunedoara. Subiecte Limba Română

Evaluarea Naţională 2015 Ialomiţa. Subiecte Limba Română

Evaluarea Naţională 2015 Iaşi. Subiecte Limba Română

Evaluarea Naţională 2015 Maramureş. Subiecte Limba Română

Evaluarea Naţională 2015 Mehedinţi. Subiecte Limba Română

Evaluarea Naţională 2015 Mureş. Subiecte Limba Română

Evaluarea Naţională 2015 Neamţ. Subiecte limba română

Evaluarea Naţională 2015 Olt. Subiecte Limba Română

Evaluarea naţională 2015 Prahova. Subiecte Limba Română

Evaluarea Naţională 2015 Sălaj. Subiecte Limba Română

Evaluarea Naţională 2015 Satu Mare. Subiecte Limba Română

Evaluarea naţională 2015 Sibiu. Subiecte limba română

Evaluarea Naţională 2015 Suceava. Subiecte Limba Română

Evaluarea Naţională 2015 Teleorman. Subiecte Limba Română

Evaluarea Naţională 2015 Timiş. Subiecte Limba Română

Evaluarea Naţională 2015 Tulcea. Subiecte Limba Română

Evaluare Naţională 2015 Vâlcea. Subiectele la Limba şi Literatura Română

Evaluarea Naţională 2015 Vaslui. Subiecte Limba Română

Evaluarea Naţională 2015 Vrancea. Subiecte Limba Română

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite