VIDEO EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Lecţia pentru proba scrisă la română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lecţiile video din Campania „Adevărul te meditează şi te premiază” au continuat cu lecţia pentru examenul de la Limba şi literatura română de la Evaluarea Naţională 2014, care începe pe 23 iunie. Intrarea în sala de examen se face cu o jumătate de oră înainte de începerea examenului, deci la 8:30 dimineaţa, elevii trebuie să se aşeze deja câte unul în bancă în sălile de testare. Ei au la dispoziţie două ore pentru rezolvarea subiectelor.

Invitată în platou a fost profesoara de Română Ecaterina Stanca, de la Liceul Teoretic Naţional, fostă profesoară la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Capitală.

Aceasta a rezolvat varianta de subiecte de anul trecut şi le-a explicat absolvenţilor de clasa a VIII-a cum să se pregătească pentru această probă.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014. Lecţia video pentru proba la Română 


Elevii de clasa a VIII-a vor termina cursurile pe 13 iunie 2014, iar Evaluarea Naţională începe pe 23 iunie, potrivit calendarului oficial

Ministerul Educaţiei precizează că, pentru perioada 16-20 iunie 2014, conducerile şcolilor vor atribui profesorilor care predau la clasa a VIII-a şi care nu au norma didactică completă sarcina de a pregăti elevii pentru Evaluarea Naţională, precum şi pentru admiterea în clasa a IX-a, la liceu.

Calendar Evaluarea Naţională 2014:

13 iunie - încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
16 - 18 iunie - înscrierea la Evaluarea Naţională
23 iunie - Limba şi literatura română - proba scrisă
24 iunie - Limba şi literatura maternă - proba scrisă
25 iunie - Matematică - proba scrisă
27 iunie - afişarea rezultatelor (pâna la ora 16:00)
28 iunie - depunerea contestaţiilor
28 - 30 iunie - rezolvarea contestaţiilor
1 iulie - afişarea rezultatelor finale.  

Simularea pentru Evaluarea Naţională a elevilor de clasa a VIII-a a avut loc în perioada 18-20 februarie, iar rezultatele nu au fost deloc mulţumitoare: mai puţin de jumătate din candidaţi au luat peste cinci. Doar 48,8% dintre elevii prezenţi au obţinut medii peste 5 la examenele din cadrul simulării naţionale la clasa a VIII-a, respectiv 66,95% la Limba română şi doar 30,4% la Matematică. Ministerul Educaţiei a dispus implementarea mai multor măsuri pentru remedierea situaţiei, cum ar fi ore de pregătire în şcoli.

Cum se face admiterea la liceu în 2014

Media de admitere la liceu anul acesta, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a a absolvenţilor învăţământului gimnazial, se calculează ca media ponderată între media generală la Evaluarea Naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 75% şi media generală de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a, care are o pondere de 25% în calculul mediei de admitere (pentru absolvenţii din promoţiilor 2011, 2012, 2013 şi 2014).

Excepţie fac liceele/clasele pentru care se susţin probe de aptitudini, clasele cu regim de predare bilingv pentru care se susţin probe de verificare a cunostinţelor de limbă modernă şi clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, pentru care se susţin probe de verificare a cunostinţelor la limba maternă. Pentru aceste clase, admiterea se face în conformitate cu prevederile metodologiei

Lecţii de pregătire şi de consiliere pentru Bac şi Capacitate 2014

Campania “Adevărul te meditează şi te premiază” a început luni, 14 aprilie 2014 şi oferă liceenilor nu doar lecţii video susţinute de profesori din licee de top din Capitală, în care pot afla cum să înveţe pentru materiile de la examenele naţionale din vară, Capacitate şi Bacalaureat, ci şi lecţii video de consiliere, menite să-i pregătească pentru stresul şi provocările ridicate de aceste testări.

Astfel, pentru Bacalaureat, vor fi disponibile pe o platformă integrată în secţiunea Educaţie, Bacalaureat 2014, dedicată acestui examen, 40 de lecţii video până la sfârşitul lunii iunie, dintre care mai bine de 10 vizează partea de consiliere, oferite de specialişti care au lucrat cu liceeni în anii trecuţi şi i-au ajutat să promoveze cu succes la testele naţionale: cum să te organizezi ca să înveţi toată materia, cum să faci faţă stresului, cum să comunici cu profesorii şi părinţii, cum pot ei să te ajute, cum te poţi pregăti psihic şi fizic să faci faţă unei lungi perioade de examene, cum să-şi alegi materiile de examen sau cum să-şi stabileşti traseul după liceu.Restul sunt lecţii video destinate pregătirii temeinice a materiei şcolare pentru toate probele orale şi scrise. 

Şi elevii de clasa a VIII-a vor putea găsi în secţiune Educaţie de pe adevarul.ro şapte lecţii video, de la sfârşitul lui aprilie şi până la finele lunii mai, două de pregătire teoretică pentru cele două probe (Română şi Matematică) şi cinci de consiliere, de la pregătirea psihică pentru primul examen naţional serios până la completarea corectă a fişei de înscriere la liceu şi alegerea profilului liceului.

Am ajuns la jumătatea calendarului lecţiilor: am trecut în revista modelele şi rezolvările subiectelor de la Română (scris şi oral), de la Matematică şi Istorie, dar şi cele aferente probelor de testare a competenţelor liceenilor (comunicare în limba română, comunicare într-o limbă străină şi competenţe digitale).

Le dorim participanţilor mult succes şi mult spor la învăţat!


Pe aceeaşi temă:

BACALAUREAT 2014 A cincea lecţie video la Matematică, pentru profilul Pedagogic, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 A patra lecţie la Matematică, pentru profilul Tehnologic, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 A treia lecţie la Matematică, pentru profilul Ştiinţele Naturii, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 A doua lecţie la Matematică, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 Prima lecţie video la Matematică: cum pot fi evitate cele mai comune greşeli în rezolvarea exerciţiilor

BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de consiliere: „Un copil încurajat să-şi găsească chemarea e un adult de succes”

BACALAUREAT 2014 A doua lecţie de consiliere: „Ar trebui să existe şcoli pentru părinţi”

BACALAUREAT 2014 VIDEO A treia lecţie de consiliere: La şcoală, profesorii iau locul părinţilor elevilor

BACALAUREAT 2014 A patra lecţie de consiliere despre frica de eşec şi orientarea în carieră, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de Română cu profesoara Iulia Pop de la Colegiul „Sf. Sava“, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A doua lecţie la Română, despre eseul literar, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A treia lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A patra lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite