Energie ca-n Matrix: trei eleve din Bucureşti au dezvoltat un sistem care foloseşte mersul la generarea de electricitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Matrix oamenii devin ei înşişi o sursă de energie, însă acest lucru nu este prea departe de realitate nici în prezent.

Trei eleve de la Colegiul Naţional Grigore Moisil din Bucureşti au dezvoltat un proiect care foloseşte energia produsă de mers în generarea de electricitate. Echipa a realizat un prototip funcţional şi a calculat eficienţa acestuia în cazul în care proiectul este implementat într-un parc cu o suprafaţă de doi kilometri pătraţi.

Mai precis, sub fiecare pavelă se va afla un mecanism de tip dinam şi o serie de resorturi, care să asigure echilibrul. Pentru asigura confortul, dar şi aderenţa, mecanismul se acoperă cu un strat din cauciuc. La fiecare pas, dinamurile sunt acţionate de presiunea exercitată asupra plăcilor prin intermediul unui sistem bielă-manivelă şi se comprimă împreună cu arcurile. Curentul este trimis la un acumulator, unde este stocat până când led-ul este aprins.

Antonia Croitoru este „inginerul“ grupului şi spune că vrea să urmeze o facultate de inginerie spaţială. Ana-Maria Vasilache s-a ocupat de partea de arhitectură, în vreme e Alexandra Doroftei s-a ocupat de partea de economie, calculând costurile unui astfel de proiect. Cele trei sunt în clasa a XI-a şi îşi doresc realizarea proiectului în Bucureşti, acesta urmând să fie donat primăriei. Ele spun că cele mai indicate zone pentru o astfel de construcţie ar fi parcurile de joacă pentru copii, pentru că aceştia dau dovadă de foarte multă... energie. Întrebate cum au ajuns să lucreze la un astfel de proiect, cele trei spun că au vrut să demonstreze că şi fetele pot fi la fel de bune la fizică.

Proiectul lor a câştigat premiul întâi în cadrul competiţiei pentru licee a concursului Play Energy, realizat de către Enel în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, iar acum vor reprezenta România la Roma, în marea finală. Tema de anul acesta a fost „Pătrunde ăn inima energiei“, iar la concurs au luat parte peste 40.000 de elevi din 800 de şcoli din zonele unde Enel deţine distribuţia de electricitate în ţara noastră, respectiv Banat, Dobrogea, Bucureşti şi împrejurimile sale. Play Energy este un proiect educaţional dezvoltat de Enel la nivel internaţional în zece state: Brazilia, Chile, Costa Rica, Guatemala, Italia, panama, România, Rusia, Slovacia şi Spania. Lansată în 2003, competiţia a implicat anul trecut 465.000 de tineri din întreaga lume.

Locul al doilea a fost ocupat o echipă din cadrul Colegiului Naţional Regina Maria din Constanţa, cu un proiect de „Casă inteligentă“, în vreme ce ultima treaptă a podiumului a fost ocupată de elevii clasei a X-a a Liceului Teoretic Sebiş din Arad.

Curent din traficul de la metrou

La categoria de gimnaziu, premiul întâi a fost câştigat de un proiect de generare a electricităţii din traficul de la metrou. Elevii clasei a VI-a din cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 6 din Timişoara au imaginat un sistem care să producă energie atunci când oamenii intră la metrou. Mai exact, din rotirea barelor de care trebuie să trecem. Totul se face printr-un mecanism care produce energie stocată într-o baterie, iar ulterior se poate aprinde un bec.

Locul doi a fost câtigat de către proiectul „Să ne jucăm cu energia“, al clasei a VI-a de la Colegiul Naţional Regina Maria din Constanţa, iar premiul pentru locul al treilea a ajuns la Şcoala gimnazială nr. 23 Sfântul Silvestru din Bucureşti, unde elevii clasei a V-a A au realizat câteva modele de „Căsuţe eco“.

„Sper ca în sală să-i întrezăresc pe viitorii noştri colegi, energeticieni, ingineri, economişti. Avem nevoie să transmitem copiilor noştri o lume curată. Lucrul în echipă este un mister în ţara noastră, poate voi veţi învăţa să ajutaţi un coleg atunci când nu reuşeşte să-şi îndeplinească obiectivul“, a declarat, în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor, Radu Coşarcă, director de relaţii externe în cadrul Enel.

Cum vor trei eleve să realizeze energie prin mers

Mai puteţi citi:

Guvernul vrea să modifice contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud cu Enel, după ce a pierdut un proces la Paris

Departamentul pentru Energie îi va împuternici pe reprezentanţii statului în Adunarea Generală a Acţionarilor la Electrica S.A. să aprobe încheierea unui act adiţional la contractul de privatizare semnat cu Enel pentru filiala Electrica Muntenia Sud, legat şi de componenţa tribunalului arbitral.

Electrica a pierdut la Curtea de Arbitraj de la Paris procesul cu Enel. Acesta este primul dintre cele patru procese pe care le are cu distribuitorii de energie

Compania Electrica SA, deţinută de statul român, a pierdut primul proces intentat, la Curtea de Arbitraj de la Paris, împotriva companiilor care au cumpărat filialele de distribuţie şi furnizare pe motiv că nu şi-au respectat unele obligaţii din contractele de privatizare.

Cum au scumpit artificial energia electrică CEZ, EON şi Enel

Factura de curent a românilor a fost umflată artificial în urma unei afaceri dubioase între statul român şi companiile CEZ, EON şi Enel. Statul are de recuperat 2 miliarde de dolari de la acestea.

Staţia de înaltă tensiune de la Neptun, care alimentează sudul litoralului, a fost modernizată complet

Enel Distribuţie Dobrogea a încheiat în luna noiembrie lucrările de modernizare a staţiei de transformare Neptun. Investiţia a avut o valoare de peste 12 milioane lei (circa 2,7 milioane de euro).

Elevii de la liceul Mihai Eminescu, locul II la competiţia "Pătrunde în inima energiei"

Enel România premiază tinerii talentaţi în cadrul programului educaţionale Play Energy,  dedicat  în fiecare an liceelor şi şcolilor generale din judeţele Constanţa, Tulcea, Ialomiţa şi Călăraşi. Aceasta competiţie promovează conştientizarea energiei, încurajand copiii de toate vârstele să descopere lumea ştiintei.

ANRE: Electrificarea locuinţelor fără acces la curent va fi făcută de distribuitori. E.ON, Enel, CEZ şi Electrica, afectate direct

Electrificarea celor aproape 100.000 de locuinţe din peste 2.200 de localităţi care încă nu au acces la acest serviciu va fi realizată de distribuitorii de energie, iar dacă investiţia nu se justifică din punct de vedere economic, costurile vor fi împărţite cu autorităţile locale.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite