Articol publicitar

Enel România pregăteşte, la cu totul alte standarde, generaţia viitorilor electricieni

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru 26 de elevi din Bucureşti şi împrejurimi, prima zi de şcoală din acest nou an şcolar va fi rămas deja una cu totul memorabilă.

După ce în urmă cu nici trei luni au fost selecţionaţi să facă parte din prima clasă în sistem dual pentru tineri electricieni susţinută în paralel şi de stat, dar şi de E-Distribuţie Muntenia, luni, 10 septembrie, visurile lor au început să devină realitate o dată cu sunetul primului clopoţel ce anunţa deschiderea cursurilor la Colegiul Tehnic Energetic Bucureşti.

În premieră de la intrarea pe piaţa din România, compania italiană Enel a lansat o iniţiativă menită să ofere elevilor accesul la o pregătire profesională solidă, în acord cu cele mai noi tehnologii implementate în domeniu.

Ca atare, cei 26 de tineri, însoţiţi de părinţii lor, dar şi de diriginta clasei, Carmen Anghel, au luat contact nu doar cu sala de curs în care vor învăţa trei ani de acum tainele electricităţii, ci şi cu poligonul celor de la Enel, o staţie electrică aflată în apropierea Bucureştiului, unde practica de specialitate va avea o cu totul altă dimensiune decât cea desfăşurată până în vară.

Imagine indisponibilă

„Cred în învăţământul aplicat, cred că trebuie să facem în aşa fel încât să avem persoane pregătite în cât mai multe domenii”, şi-a dezvăluit ministrul Energiei, Anton Anton, crezul personal în faţa elevilor prezenţi la mica ceremonie din poligonul Enel şi a părinţilor acestora. Anton Anton a ţinut să le transmită şi un îndemn personal: să înveţe atât de bine încât din rândul lor să provină şi echipa care peste ani „îi va monta primele panouri fotovoltaice în casa viitorului, un viitor în care Internetul lucrurilor nu poate fi în niciun fel absent”.

La rândul său, Mihai Peşte, directorul general al E-Distribuţie Muntenia, le-a dezvăluit primele mari mistere ale meseriei la porţile căreia au decis să bată cu încredere: „Sunt puţini cei care preferă să lucreze cu ceva care nu se vede şi care nu are nici miros. În fapt, a putea îmbânzi curentul electric nu e deloc la îndemâna tuturor”.  În prezenţa sa, puştii selecţionaţi au făcut apoi, preţ de circa 90 de minute, cunoştinţă cu „abac-ul” meseriei de electrician.

Pentru pregătirea copiilor de azi, viitorii electricieni de mâine, cei de la E-Distribuţie Muntenia au gândit o instruire practică temeinică, atât în laboratoarele colegiului, cât şi în instalaţiile E-Distribuţie Muntenia. În primul an al programului, cel puţin 20% din ore vor fi de formare practică în instalaţiile E-Distribuţie Muntenia, iar această pondere va creşte la 60% în al doilea an, şi la 70% în al treilea an. Pregătirea practică va include ore de mentorat cu specialişti şi mentori E-Distribuţie Muntenia, pregătiţi special pentru aceste activităţi.

Programul, organizat în sistemul dual de învăţământ, va asigura nu numai sprijinul tehnic al celor de la E-Distribuţie Muntenia către Colegiul Tehnic Energetic Bucureşti pe durata celor 3 ani de studiu ai adolescenţilor noştri, ci şi pe cel material, întrucât va asigura şi dublarea bursei acordată în sistemul de învăţământ profesional de stat, de la 200 la 400 de lei.

În plus, E-Distribuţie Muntenia va susţine diverse nevoi ale elevilor, cum ar fi cheltuielile legate de examinările de medicină a muncii şi analize medicale obligatorii, echipamente de lucru şi de protecţie, masa de prânz în fiecare zi, cheltuielile de transport şi cazare pentru elevii din afara Bucureştiului, abonamente la transportul intern în Bucureşti, vizite de studiu.

După finalizarea programului de trei ani, absolvenţii vor deveni cu acte în regulă electricieni specializaţi în Exploatare Centrale, Staţii şi Reţele Electrice, putând lucra cot la cot cu  profesioniştii, pe partea de verificare şi recuperare de energie electrică, sau ca electricieni de medie tensiune sau medie-joasă tensiune în staţii electrice.

Mai mult, fiecare dintre cei 26 de adolescenţi de azi vor putea deveni mai curând decât cred viitorii lideri de echipă, putând urma cursuri de maiştri sau chiar pe cele universitare, transformându-se astfel în ingineri de profil.

Şi un ultim amănunt, Enel România ia în calcul ca din anul şcolar următor să aplice modelul din Bucureşti şi în alte şcoli din Constanţa şi din Timişoara. Un semn evident al schimbării paradigmei şi al faptului că electricienii au revenit la preţuirea de care se bucurau nu cu mult timp în urmă!

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite