Mai multe organizaţii solicită Guvernului decontarea integrală a abonamentelor de transport pentru elevii navetişti

Mai multe organizaţii solicită Guvernului decontarea integrală a abonamentelor de transport pentru elevii navetişti

Horia Oniţă FOTO cne.ro

Consiliul Naţional al Elevilor, Asociaţia Elevilor din Constanţa şi Organizaţia Salvaţi Copiii solicită Guvernului României, printr-o scrisoare deschisă, decontarea integrală a costurilor de transport destinate navetei elevilor care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cele trei organizaţii îşi exprimă îngrijorarea referitoare la menţinerea plafonării sumelor decontate şi afirmă că această măsură afectează participarea unui număr de 160.000 de copii la cursuri. 
 
Concret, organizaţiile cer adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă prin care să se revină la situaţia dinainte de august 2013, când decontarea navetei elevilor a fost plafonată la la 26 lei/3 km + 2 lei/km, prin Ordonanţa Guvernului nr. 29/2013 privind reglementarea unor măsuri bugetare. 
 
„În prezent, în condiţiile decontării parţiale a costurilor de transport, în România, anual peste 35.000 de copii abandonează şcoala, din cauza lipsei banilor pentru transport. În anul 2013, înainte de momentul în care decontarea navetei a fost plafonată, în ţara noastră existau un număr de 198,941 de copii navetişti, într-un singur an numărul acestora scăzând la 163,872, cauza vizibilă fiind lipsa banilor pentru asigurarea costurilor de transport”, atrag atenţia organizaţiile. 
 
Ce sumă li se decontează elevilor navetişti 
 
Totodată, acestea menţionează că rata părăsirii timpurii a şcoli era de 17,4%, înainte de plafonarea navetei. Cu toate acestea, în doi ani şi jumătate ea a crescut cu 2%. În prezent, elevilor navetişti li se decontează aproximativ 20-25% din costul abonamentului, ajungându-se ca unui elev care plăteşte 270 lei pe un abonament să i se deconteze doar 54 lei.
 
„Este cu adevărat o formă de ipocrizie să îţi asumi ca stat român să scazi abandonul şcolar şi rata de părăsire timpurie a şcolii de la 17 puncte procentuale la 11 puncte procentuale până în 2020 şi să acţionezi în mod indirect, dar sistematic, în sensul creşterii ei, prin tăierea decontării integrale a navetei elevilor. Sunt 125,000 de elevi navetişti care momentan sunt aproape invitaţi de Guvernul României să părăsească şcoala”, a declarat Horia Oniţă, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor. 
 
„Şcoala ar trebui să fie accesibilă tuturor în mod gratuit, iar faptul că nu există licee în mediul rural pentru elevi şi sunt obligaţi ca, din bani proprii, să îşi plătească naveta aduce un impact negativ prin lipsa echităţii, atât asupra acestora, cât şi asupra României în general, prin creşterea părăsirii timpurii, incalificare, şomaj. Este absolut necesar ca Guvernul României să demonstreze că preţuieşte educaţia şi respectă dreptul elevilor la educaţie gratuită şi accesibilă tuturor nu doar în declaraţii, ci în realitate”, a completat Oniţă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: