Elevii din Capitală şi din 18 judeţe stau acasă miercuri. Pricopie: mediile se pot încheia şi după vacanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratele şcolare judeţene au decis închiderea tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru miercuri, 29 ianuarie, în Capitală şi în alte 18 judeţe: Argeş, Bacău, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Prahova, Olt, Tulcea, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea, a anunţat Ministerul Educaţiei. În Vaslui şi Iaşi, sunt închise doar şcolile de la ţară.

UPDATE Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a discutat, marţi, în cadrul videoconferinţelor organizate la ora 9.30 şi la ora 13.00, la sediul MEN, cu reprezentanţii tuturor inspectoratelor şcolare generale, despre situaţia unităţilor de învăţământ din zonele aflate sub cod de avertizare meteorologică.

„În urma avertizărilor primite de la ANM privind instituirea codului portocaliu şi a codului galben pentru Bucureşti şi alte 24 de judeţe, inspectoratele şcolare judeţene au decis închiderea tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru miercuri, 29 ianuarie, în Capitală şi în alte 18 judeţe: Argeş, Bacău, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Prahova, Olt, Tulcea, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea”, se arată în comunicatul ministerului. În judeţul Vaslui şi  Iaşi vor fi închise doar unităţile de învăţământ preuniversitar din mediul rural.

Iar în judeţele Braşov, Covasna, Gorj şi Mehedinţi unităţile de învăţământ vor fi deschise pentru elevi şi profesori, chiar dacă acestea se află sub cod galben, deoarece condiţiile create permit acest lucru, mai spun reprezentanţii instituţiei.

Botoşani, două şcoli închise de codul din alte judeţe

O situaţie excepţională o reprezintă judeţul Botoşani, potrivit ministrului Pricopie, care, deşi nu se află sub niciun cod de avertizare meteorologică, va avea două şcoli închise pentru că elevii vin din localităţi aflate sub cod de avertizare.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a cerut fiecărui inspectorat şcolar să informeze opinia publică în privinţa situaţiei tuturor unităţilor de învăţământ din judeţele lor.

Studenţiii, sfătuiţi să verifice programul la secretariatele universităţilor

„Din cauza condiţiilor meteorologice improprii, Universitatea Bucureşti a decis sistarea tuturor activităţilor pentru zilele de miercuri, 29 ianuarie, şi joi, 30 ianuarie. La rândul lor, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti şi Universitatea din Piteşti au decis să suspende activităţie didactice pentru ziua de miercuri, 29 ianuarie”, se mai arată în comunicat.

Hotărârea de întrerupere temporară a activităţii este exclusiv la latitudinea conducerilor instituţiilor de învăţământ superior, în virtutea autonomiei universitare. Ca atare, Ministerul Educaţiei Naţionale recomandă tuturor studenţilor să ia legătura cu secretariatele universităţilor şi să consulte paginile de internet ale acestora. 

UPDATE Toate unităţile de învăţământ din judeţele avertizate cu cod portocaliu de viscol rămân închise miercuri, iar situaţia şcolilor din zonele atenţionate cu cod galben va fi anunţată în funcţie de fiecare situaţie în parte, potrivit Ministerului Educaţiei.

Ministerul Educaţiei va centraliza, marţi, situaţia transmisă de inspectoratele şcolare privind închiderea unor şcoli.

Inspectoratele şcolare din judeţele avertizate cu cod galben de viscol vor decide dacă închid sau nu şcolile miercuri, au precizat oficiali din Ministerul Educaţiei, citaţi de Mediafax.

"Am avut două videoconferinţe cu inspectorii şcolari, la 9.30 şi la 13.00. În urma discuţiilor cu inspectoratele şcolare şi cu autorităţile locale au fost identificate situaţii diferite în judeţe. Astfel, toate şcolile vor fi închise în judeţele Dolj şi Olt, unde este cod portocaliu, dar şi în judeţele Argeş şi Dâmboviţa, unde este şi cod galben şi portocaliu în zona de munte", a declarat Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Situaţia şcolară din primul semestru ar putea fi încheiată după vacanţă

Situaţia şcolară pe semestrul I poate fi încheiată şi în prima săptămână din semestrul al II-lea, iar vacanţa şi structura anului şcolar nu vor fi afectate de zilele libere ca urmare a vremii rele, a mai declarat ministrul Educaţiei.

"Aş vrea să clarific unele aspecte legate de situaţia la învăţătură de la sfârşitul semestrului. Situaţia şcolară a elevilor pote fi încheiată şi în prima săptămână din semestrul al II-lea, în cazul în care acest lucru nu poate fi realizat până vineri. Acum suntem foarte interesaţi de siguranţa elevilor şi a profesorilor", a precizat Pricopie, în contextul întreruperii cursurilor în Bucureşti şi în mai multe judeţe aflate sub avertizări meteo, începând de luni, în ultima săptămână din semestrul I.

Totodată ministrul Educaţiei a ţinut să precizeze că structura anului şcolar nu va fi modificată din cauza suspendării cursurilor.

"Nu se modifică structura anului şcolar. Vacanţa durează, aşa cum prevede structura anului şcolar, din 1 februarie şi până în 9 februarie", a adăugat Pricopie.

Nu s-a luat o decizie în privinţa recuperării orelor

Legat de recuperarea orelor, ministrul a spus că nu s-a luat nicio decizie.

   

"Am avut cu totul alte preocupări şi nu am discutat despre recuperări. Aceste lucruri vor fi clarificate pe parcursul semestrului al II-lea de către inspectoratele şcolare. Fiecare judeţ va decide recuperarea în funcţie de problemele specifice cu care s-a confruntat", a mai spus ministrul Educaţiei.


Autorităţile locale din majoritatea judeţelor vizate de avertizările meteo de vreme rea, valabile de miercuri dimineaţă până joi la ora 10.00, au decis să suspende cursurile, în special acolo unde a fost decretat codul portocaliu.

Miercuri, şcolile vor rămâne închise în Bucureşti din cauza codului portocaliu de ninsoare şi viscol, potrivit inspectorul şcolar Maian Banu. Pentru joi nu s-a luat încă o decizie, abia mâine la prânz ISMB-ul va comunica dacă se vor face sau nu ore poimâine. Miercuri, ISMB va explica cum se vor încheia mediile şi recupera orele din ultima săptămână a semestrului doi, a explicat Banu la Realitatea TV.

„Având în vedere securitatea şi sănătatea elevilor şi ţinând cont de atenţionarea de cod portocaliu transmisă de Administraţia Naţională de Meteorologie şi de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, caracterizat prin viteze mari ale vântului, ninsori abundente şi vizibilitate redusă, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a decis sistarea cursurilor (învăţământ preşcolar, primar, gimnazial şi liceal) pentru ziua de miercuri, 29 ianuarie 2014”, se arată într-un comunicat al ISMB.

În judeţul Prahova, care se va afla sub cod portocaliu de ninsoare miercuri, toate unităţile şcolare vor rămâne închise. „Mâine (miercuri - n.r.) anunţăm dacă le vom deschide sau nu joi”, a spus inspectorul general Victor Toma.


Şi în Constanţa, şcolile vor fi închise miercuri din cauza codului portocaliu. Excepţie fac grădiniţele cu program prelungit din municipiul şi judeţul Constanţa care rămân deschise pentru a veni în întâmpinarea părinţilor.

În Vrancea, prefectul a hotărât, de comun acord cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, să suspende miercuri si joi cursurile la toate unităţile de învăţământ din judeţul Vrancea. 

„Ca urmare a prelungirii atenţionării de cod portocaliu de ninsoare şi viscol, se suspendă cursurile în toate unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţul Vrancea, în zilele de miercuri şi joi – 29 şi 30 ianuarie 2014", se arată în comunicatul de presă al ISJ Vrancea.„Şcolile rămân închise miercuri şi în Tulcea. Noi vom fi sub cod portocaliu două zile, însă şi s-ar putea să rămână închise şi joi, dar nu s-a decis încă”, a declarat pentru adevarul.ro inspectorul general Damian Dumitru.

Cursurile în unităţile de învăţământ preuniversitar şi din judeţele Călăraşi şi Ialomiţa vor fi suspendate, miercuri, pentru a treia zi consecutiv, autorităţile spunând că nu vor să pună în pericol "integritatea" copiilor în condiţiile în care meteorologii anunţă că ninsorile vor reveni, potrivit Mediafax.

Grădiniţe deschise 

Şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman a luat decizia suspendării cursurilor şcolare miercuri, 29 ianuarie, având în vedere avertizarea meteo privind instituirea codului portocaliu. Conducerea ISJ Teleorman a luat această hotărâre , ţinând cont de avertizarea emisă de ANM. 

„Având în vedere avertizările meteorologilor, pentru siguranţa copiilor şi a cadrelor didactice, se decide suspendarea cursurilor în unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţul Teleorman pentru ziua de miercuri, 29 ianuarie 2014. Rugăm grădiniţele cu program prelungit să vină în întâmpinarea părinţilor şi să asigure permanenţa”, a transmis Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman. 

Nu se ţin cursuri nici pe cod galben

De asemenea, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a decis că toate unităţile de învăţământ vor fi închise miercuri, unul din judeţele afectate de cod galben.

Şi conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt a hotărât să suspende cursurile şcolare în toate unităţile de învăţământ preuniversitar în ziua de miercuri – 29 ianuarie. Decizia a fost luată ca urmare a noului cod galben de viscol şi ninsori prognozat de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru ziua menţionată. În funcţie de evoluţia vremii, mâine se va analiza dacă orele vor fi suspendate şi joi, sau elevii vor reveni la cursuri.

În judeţul Iaşi, care se va afla sub cod galben de ninsoare miercuri, şcolile din localităţile fără probleme vor fi deschise pentru a se putea încheia mediile. „La noi se mai stabilizează situaţia şi, acolo unde se poate, vom deschide şcolile, fiindcă trebuie încheiate mediile din primul semestru. Miercuri vom vedea dacă vom închide sau nu şcolile şi joi”, a declarat inspectorul general din Iaşi, Camelia Gavrilă.

De asemenea, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui a anunţat, în această după-amiază, că toate şcolile din mediul rural îşi vor suspenda cursurile şi pentru ziua de miercuri, 29 ianuarie.

Viscol şi ninsori de miercuri până joi

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, noi avertizări de vreme rea în Oltenia, Muntenia, Sudul Moldovei, Sud-estul Transilvaniei şi în Dobrogea.

Astfel, de miercuri dimineaţă până joi la ora 10.00, Bucureştiul şi 14 judeţe din sudul şi estul ţării vor fi sub cod portocaliu de viscol, iar 10 judeţe vor fi sub cod galben de ninsori, potrivit ANM. Joi şi vineri vom avea parte de ger.

Avertizarea cod portocaliu a fost emisă pentru Bucureşti şi judeţele Ilfov, Giurgiu, Prahova, Teleorman, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi şi jumătatea de sud a judeţelor Argeş şi Dâmboviţa.

Miercuri vor fi sub avertizare cod galben de viscol judeţele Iaşi, Vaslui, Bacău, Covasna, Braşov, Vâlcea, Olt, Gorj, Dolj şi Mehedinţi, precum şi jumătatea de nord a judeţelor Dâmboviţa şi Argeş.

Şcoli închise marţi în 13 judeţe

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat luni, în şedinţa Comandamentului de iarnă, că în 13 judeţe, inclusiv Capitala, toate instituţiile de învăţământ din preuniversitar (grădiniţe, şcoli, licee) rămân închise marţi: Argeş, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Prahova, Tulcea, Vâlcea, Vrancea şi în Bucureşti.

De asemenea, el a mai spus că şi în Buzău şi Giurgiu şcolile sunt închise, dar grădiniţele au rămas deschise pentru a-i ajuta pe părinţi.

Sunt şi judeţe unde nu s-au închis decât o parte din şcoli (Bacău, Botoşani, Brăila, Dâmboviţa, Suceava şi Vaslui): Bacău - 3 unităţi închise, Botoşani - 3 unităţi, Brăila - se susţin cursuri numai în oraşul Brăila, Dâmboviţa - 46 unităţi închise, Suceava - 5 unităţi şi Vaslui - 24 unităţi.

„Situaţia legată de unităţile de învăţământ se poate schimba, în funcţie de evoluţia vremii. Inspectoratele şcolare judeţene au abilitatea de a decide, pe parcursul zilei, dacă unităţile de învăţământ din judeţe pot funcţiona sau nu la parametrii normali”, se arată într-un comunicat de presă oficial.

Cursuri universitare suspendate

Din cauza condiţiilor meteorologice improprii, Universitatea din Piteşti, Universitatea Valahia din Târgovişte, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), ultimele două din Bucureşti, au decis suspendarea activităţii didactice programate pentru ziua de marţi, 28 ianuarie.

Cei de la Universitatea din Bucureşti au suspendat cursurile luni, le-au reluat marţi, însă au anunţat că îşi vor închide din nou porţile miercuri şi joi, din cauza codului portocaliu.

„Ca urmare a condiţiilor meteo nevaforabile previzionate pentru următoarele zile şi având în vedere traficul îngreunat ce ar putea împiedica studenţii din provincie să ajungă în capitală, conducerea Universităţii din Bucureşti a hotărât suspendarea activităţii didactice (cursuri, examene) în zilele de 29 şi 30 ianuarie 2014. Examenele si cursurile stabilite pentru aceste zile vor fi reprogramate de comun acord între cadrele didactice şi studenţi”, se arată într-un comunicat oficial.


Pe aceeaşi temă:

Sunt aşteptate noi avertizări de cod galben şi portocaliu de vreme rea în sud-est. Miercuri, zi cu viscol foarte puternic

UPDATE A fost decretată stare de alertă în 3 judeţe. De miercuri este aşteptat un nou val de nisoare. Marile magazine au stocurile aproape epuizate

Şcolile rămân închise marţi în 12 judeţe şi în Capitală. La patru universităţi nu se ţin cursuri şi examene

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite