Elevii învaţă de mici ABC-ul afacerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii din clasele primare de la „Lucian Blaga“ au aflat cât de importantă este drămuirea banilor şi a timpului.
Copiii din clasele primare de la „Lucian Blaga“ au aflat cât de importantă este drămuirea banilor şi a timpului.

Proprietarii unui centru de dezvoltare a afacerilor din Bistriţa-Năsăud au organizat lecţii de gestiune a banilor. Monica şi Cristian Munthiu spun că prin acest proiect încearcă să umple un gol lăsat de învăţământul de stat.

O firmă de consultanţă din Bistriţa organizează, de la începutul lunii mai, „ABC‑ul afacerilor, curs introductiv de educaţie economică elementară". Cursurile gratuite, concepute de către doi consultanţi în afaceri, soţii Monica şi Cristian Munthiu, sunt organizate sub formă de joc şi îi învaţă pe cei mici valoarea banilor şi a timpului, cum să întocmească un buget, cum să economisească, dar şi cum să prezinte o idee.

Lecţii interactive

Primele cursuri au fost organizate la Şcoala Generală „Lucian Blaga" din Bistriţa. Un laptop, un videoproiector, câteva fişe colorate pentru fiecare copil şi multă bună-dispoziţie sunt ingredientele unei lecţii interactive, cum nu există în programa şcolară românească. La stabilirea conţinutului şi a modalităţii de lucru cu copiii a colaborat şi o echipă de studenţi şi masteranzi de la Facultatea de Psihologie şi Studii Europene, care au făcut practică la „Cooperativa de Afaceri", firma de consultanţă a soţilor Munthiu. Lecţia introductivă face o incursiune în istoria banilor, de la troc, banii-scoici, ordinele de plată rudimentare ale cruciaţilor şi până la instrumentele de plată ale lumii moderne, ca să ajungă treptat la planificarea bugetului personal.

Copiii au avut parte şi de exerciţii, dar şi de teme pentru acasă. Ei şi‑au făcut lista veniturilor şi cheltuielilor zilnice, exerciţiu care i-a pus faţă în faţă cu cheltuielile inutile, trecute de autorii cursurilor la categoria „moft". „N-am să-mi mai cumpăr toate revistele care apar în fiecare zi. Cred că n-am nevoie de ele", este concluzia unui puşti spusă cu voce tare, imediat după lecţia soţilor Munthiu. Pe lângă cum să cheltuie, dar şi cum să facă bani, copiii învaţă şi că „timpul înseamnă bani" şi că trebuie să stea departe şi de „hoţii de timp - jocurile pe calculator sau programele de la TV.

Încântaţi de cursuri

Copiii şi dascălii au fost entuziasmaţi de lecţia despre afaceri: „Am să-mi scriu în agendă în fiecare azi cât cheltuiesc şi câţi bani primesc, aşa cum ne-a arătat astăzi domnul profesor Cristi.  O să pot să fac economii ca să-mi cumpăr ce-mi doresc", îi spune Raluca Stupinean, o puştoaică de 10 ani colegei ei, care-i ţine isonul: „Eu n-am să mai dau atâţia bani pe jucării cu care apoi nu mă mai joc. Şi nici pe dulciuri". Învăţătoarele care au participat la lecţia soţilor Munthiu sunt încântate de curs: „A fost o lecţie superbă.

Eu una aş participa oricând şi la lecţii de acest gen dedicate adulţilor, pentru că şi noi avem nevoi de astfel de informaţii", spune Monica Andreşan învăţătoare la Şcoala „Lucian Blaga". Dascălul crede chiar că acest gen de lecţii ar trebui prinse în programa obligatorie: „La gimnaziu ar trebui să fie obligatorii, aşa cum se întâmplă în învăţământul occidental, iar în clasele primare ar putea fi opţionale. Din păcate există mult prea multe discipline inutile şi nu vreau să le dau numele. Dar pe noi, cei care muncim direct la clasă, pare că nu ne ascultă nimeni", mai spune învăţătoarea Monica Andreşan. Elevii din ciclul gimnazialau învăţat cum să nu mai risipească banii.

Alternativă la programa şcolară

Soţii Munthiu au simţit nevoia să creeze cursurile pentru copii, inspiraţi de partenerii americani cu care au colaborat de-a lungul timpului  în mai multe proiecte. „Dacă învăţământul de stat nu are nicio intenţie să-i înveţe de mici cum să-şi gestioneze timpul şi banii, cum să-i educe pentru viaţă, cineva trebuie să înceapă s-o facă. Şcoala românească educă roboţi, aceasta e realitatea. Copiii noştri vor intra în competiţie ca adulţi cu alţii, ce învaţă în ţări în care această educaţie se face sistematic de la cele mai mici vârste", spune Cristian Munthiu.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite