Elevii se întorc de luni la şcoală. Ce noutăţi îi aşteaptă

Elevii se întorc de luni la şcoală. Ce noutăţi îi aşteaptă

Elevii se întorc de luni la şcoală. FOTO: Arhiva  „Adevărul“

Preşcolarii şi elevii se întorc luni la şcoală după ce au avut o vacanţă de trei săptămâni. Nu vor sta însă prea mult la ore, pentru că, în mai puţin de trei săptămâni, vor intra din nou în vacanţă. În absenţa elevilor, Ministerul Educaţiei a adoptat mai multe decizii prin care, pe de o parte, li se acordă mai multă libertate şi independenţă, însă din alte puncte de vedere sunt mai restricţionaţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Toate aceste schimbări sunt reglementate în noul Regulament-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor din învăţământul preuniversitar. Printre cele mai importante modificări se află eliminarea elevului de serviciu (atribuţiile sale fiind preluate de profesorul de serviciu sau de alţi funcţionari din unitatea de învăţământ), interzicerea sancţionării şcolarului care nu poartă uniformă cât şi a coerciţiei prin note, dar şi interzicerea posesiei de telefoane în timpul orelor- cea din urmă măsură fiind valabilă atât pentru elevi cât şi pentru dascăli.

Dacă primele trei măsuri au fost primite bine de toţi principalii actori din sistemul de învăţământ (elevi, profesori, părinţi) pentru că vor fi evitate posibilele abuzuri asupra elevului (mai ales că dascălul nu va mai putea să îl ameninţe pe elev că îi dă o notă mică pentru a obţine ceva anume), nu aceleaşi reacţii au fost şi în privinţa restricţiilor privind telefonul mobil. Mai cu seamă, reprezentanţii elevilor susţin că  interzicerea posesiei telefoanelor  în timpul orelor, chiar dacă acestea ar urma să fie depozitate într-un spaţiu separat tot în clasă, reprezintă o limitare a dreptului la proprietate.

Calendarul şcolar pentru 2018

O altă noutate a anului 2018 în domeniul Educaţiei este cu privire la examenul maturităţii. Concret, competenţele din cadrul examenului de Bacalaureat vor fi susţinute în luna februarie, urmând ca probele scrise să se desfăşoare tot în vară. În privinţa susţinerii evaluărilor naţionale pentru clasele a II-a, a IV-a, a VI-a şi a VIII-a, nu există schimbări fundamentale în calendar. Acestea vor avea loc în luna mai, respectiv în iunie (pentru şcolarii din  clasa a VIII-a).  Iar dacă vorbim despre timpul liber, elevii vor avea o vacanţă intersemestrială (3 - 11 februarie 2018), urmată de vacanţa de primăvară (31 martie - 10 aprilie 2018) şi cea de vară (16 iunie - 9 septembrie 2018), potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

Tot pentru anul 2018 sunt anunţate alte două măsuri importante. Mai exact, din toamnă elevii vor învăţa la fiecare materie de pe un manual unic, asta în ciuda faptului că ideea a fost vehement criticată de specialiştii din Educaţie. Ei au afirmat că pedagogii şi elevii au dreptul la o varietate de manuale, fiecare dascăl cunoscând cel mai bine ce manual i se potriveşte stilului său de predare cât şi elevilor săi. De asemenea, ei au subliniat că prin adoptarea acestei măsuri învăţământul se întoarce la perioada comunistă. Cât despre manualele auxiliare, un alt subiect care a iscat controverse în spaţiul public, Ministerul Educaţiei a hotărât recent că nu vor mai putea fi achiziţionate fără acordul părinţilor, reglementând totodată şi o procedură mai complicată.

 

citeste totul despre: