Elevii de gimnaziu, profesori de ecologie pentru preşcolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce au aflat cum să recicleze, elevii de la Şcoala Europeană au transmis mai departe ceea ce au învăţat. Elevii Şcolii Europene din Bucureşti şi-au luat în serios rolul de dascăli şi au folosit la curs metode interactive de predare, captându-le atenţia celor mici.

Lecţia de ecologie a început cu vizionarea unor desene animate cu teme special alese atfel încât copiii de la Grădiniţa „Cherry Tree" să înţeleagă cât mai uşor cât de importantă este reciclarea. Elevii mai mari le-au explicat pe înţelesul lor fiecare episod: „Aţi văzut, cangurul şi‑a pus cumpărăturile în marsupiu. Şi noi putem să avem o sacoşă a noastră pe care să o folosim mereu la cumpărături. Nu trebuie să folosim o sacoşă şi după o singură folosire să o aruncăm. Putem să o refolosim".

Elevii de la Şcoala Europeană le-au explicat celor mici diferenţele dintre produsele ecologice şi cele dăunătoare naturii



De la partea teoretică, micii profesori au trecut la cea practică. Ei le-au arătat celor mici cum arată plasticul reciclat. „Le explic de unde sunt materialele plastice. Plasticul se reciclează şi se obţin fulgi. Plasticul, de exemplu de la un PET, se toacă mărunt şi apoi se pot face alte produse, tricouri sau alte sticle", explică Kirian, elev în clasa a VI-a. „Trebuie să reducem energia aşa că trebuie să oprim lumina atunci când nu o folosim", îi învaţă Irina. La o altă masă, o altă elevă îi învaţă pe cei mici cum se spune „Eu iubesc mediul" în engleză, franceză, spaniolă şi germană.

image

Concursuri eco

Copiii de la Grădiniţa „Cherry Tree“ au selectat deşeurile



Apoi, cei mici au fost puşi să aleagă ce produse sunt ecologice - punga de plastic sau sacoşa de pânză, becul obişnuit sau cel economic, sticla de plastic sau bidonul refolosibil. Tinerii profesori au rezervat o parte din lecţie şi competiţiilor. Cei mici au făcut concurs de schimbat becul clasic cu cel ecologic. Un alt concurs a fost cel de îmbrăcat mai gros: „Din asta învăţăm că atunci când este frig în casă mai întâi ne îmbrăcăm mai gros şi apoi dăm drumul la căldură. Astfel economisim energia", arată micii dascăli.

image

„Într-o eră în care consumul este activitatea de bază a fiecărui membru al societăţii, în care materiile prime şi energia sunt tot mai puţine, provenind din surse epuizabile, se simte nevoia educării de la vârste mici în spiritul reducerii, reutilizării şi reciclării materiilor prime, precum plasticul şi hârtia", explică profesoara Dana Ştefan, coordonatoarea elevilor.

O altă competiţie a fost aceea de colectare selectivă a deşeurilor. Preşcolarii au avut de sortat produsele din plastic, hârtie şi aluminiu pe care apoi le-au aruncat în coşurile corespunzătoate. Campania „Săptămâna ECO3R", face parte din Proiectul GRRREEN (Go Reduce Reuse Recycle Everything Everywhere Now), parte a competiţiei internaţionale „European Schools For A Living Planet" iniţiată de WWF Austria şi Fundaţia ERSTE.

Micii profesori le-au arătat copiilor cum arată plasticul reciclat



Mai mult, pentru a sărbători „Ora Pământului", elevii de la Şcoala Europeană din Bucureşti au petrecut o zi fără energie electrică la cursuri. Ei şi-au convins colegii şi profesorii să nu utilizeze casetofonul sau calculatorul, au stins lumina şi au oprit caloriferele „încălzind" şcoala cu fularele lor, au servit hrană rece la prânz şi s-au bucurat de lumina soarelui prin activităţi în curtea şcolii.

"Plasticul, de exemplu de la un PET, se toacă mărunt şi apoi se pot face alte produse, tricouri sau alte sticle.''
Kirian elev

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite