Elevii claselor a XI-a şi a XII-a au susţinut simularea la Română din cadrul Bacalaureatului. Printre subiecte: poezia eminesciană şi viziunea lui Caragiale

Elevii claselor a XI-a şi a XII-a au susţinut simularea la Română din cadrul Bacalaureatului. Printre subiecte: poezia eminesciană şi viziunea lui Caragiale

Probele vor începe odată cu ora 9.00 FOTO Arhivă

Elevii claselor a XI-a şi a XII-a au susţinut, luni, simularea la Limba Română din cadrul examenului de bacalaureat. Notele obţinute nu se contestă şi nu se trec în catalog, decât în situaţii excepţionale, în care sunt elevi care doresc consemnarea acestora.

Ştiri pe aceeaşi temă

Variantele primite de candidaţi au avut trei subiecte mari, care au cuprins mai multe puncte. Pentru elevii din clasa a XI-a, respectiv a XII-a, primele două subiecte au fost la fel pentru profilul Umanist şi Real.

Printre cerinţele identice primite de elevii de clasa a XI-a se află scrierea unui eseu despre viziunea lui I.L Caragiale cu privire la profesia de scriitor şi de elaborat un text argumentativ: „dacă libertatea de alegere trebuie cultivată din copilărie“, având în vedere fragmentul dat din textul „Din amintirile mele despre tata“ de Ecaterina Logadi, cât şi propria experienţă.

La cel de al treilea subiect, şcolarii de la Profilul Real au avut de prezentat într-un text particularităţie unei nuvele studiate. La profilul Umanist, candidaţii au avut de elaborat un eseu prin care să arate trăsăturile poeziei eminesciene.

Elevii din clasa a XII-a au avut de scris o compunere despre cât de mult contează prima impresie într-o relaţie de prietenie folosind argumente atât din din fragmentul dat din volumul „Dintr-un secol de viaţă“ de Cella Delavrancea, cât şi din  experienţa personală. De asemenea, aceştia au avut de comentat în minim 50 de cuvinte poezia „Cenuşa Visărilor“, scrisă de Tudor Arghezi, evidenţiind relaţia dintre ideea poetică şi mijloacele artistice. La subiectul al III-lea, elevii de la Real au avut de elaborat un eseu în care să prezinte particularităţile unui roman interbelic. Cei de la profilul Umanist au avut de prezentat trăsăturile unui roman psihologic.

Profesoara de Limba Română, Ruxandra Achim, spune că  „ toate subiectele au fost de un nivel mediu de dificultate, respectând întru totul programa şcolară. Fragmentele de texte în baza cărora trebuiau să rezolve exerciţiile de la Subiectul I şi II au fost uşor de înţeles. Cât despre subiectul al III-lea, elevii ar fi putut să aleagă din mai multe texte, iar poezia eminesciană este iar un subiect căruia elevii îi acordă destul de multă atenţie în studiu“, a explicat dascălul.

Variantele şi Baremele simulării Bacalaureatului la Limba Română (Clasa a XI-a)

Variantele şi Baremele simulării Bacalaureatului la Limba Română (Clasa a XII-a)

 

Simularea se desfăşoară după următorul calendar:

- 19 martie: Limba şi literatura română - proba E) a) - clasele a XI-a şi a XII-a
 
- 20 martie: Limba şi literatura maternă - proba E) b) - clasele a XI-a şi a XII-a
 
- 21 martie: proba obligatorie a profilului - proba E) c) - clasele a XI-a şi a XII-a
 
- 22 martie: proba la alegere a profilului şi specializării - proba E) d) - exclusiv elevii clasei a XII - a
 
- 30 martie: comunicarea rezultatelor

Accesul elevilor în sălile de examen se va face în intervalul 8.00-8.30, aceştia trebuind să aibă la ei buletinul pentru a se identifica. Restul obiectelor vor fi depozitate în sala de bagaje. Probele simulărilor încep la ora 9.00, moment în care se deschid, în fiecare clasă, plicurile care conţin subiectele unice. Liceenii vor avea la dispoziţie trei ore pentru a rezolva subiectele, începând din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor pentru fiecare candidat.
 

 

 

 

citeste totul despre: