Elevii de clasa a III-a vor avea manuale noi la 4 materii, în octombrie. Variantele digitale au fost publicate. Manualul de Religie de la clasa I a fost contestat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii de clasa a III-a vor avea pe băncile şcolii, din data de 12 octombrie, manuale şcolare noi în varianta print la patru materii, au anunţat reprezentanţii Ministerului Educaţiei. De asemenea, şi la clasele I şi a II-a au fost adăugate câteva titluri noi. Manualele digitale pentru clasa a III-a au fost deja publicate pe mauale.edu.ro, în timp ce opt manuale au fost contestate, printre care şi cel de Religie de la Clasa I.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru "Adevărul" că în momentul de faţă, mai sunt opt manuale contestate care aşteaptă să ajungă pe băncile şcolilor, în timp ce alte 10 manuale noi au ajuns anul acesta la elevi, în variantă digitală momentan, urmând ca pe 12 octombrie să apară şi în varianta print. Este vorba de următoarele manuale:

Clasa a III-a, primele manuale noi:

Limba modernă engleză

Limba modernă franceză

Religie cultul ortodox

Arte vizuale şi abilităţi practice

Manuale noi la clasa a II-a:

Comunicare în limba română pentru şcolile cu predare în limba maghiară

Limba modernă franceză

Religie cultul ortodox

Arte vizuale şi abilităţi practice

Manuale noi la clasa I:

Comunicare în limba maternă rromani

Comunicare în limba modernă franceză

Învăţătoarea Cornelia Popa, de la Şcoala Gimnazială 194 din Bucureşti, a analizat pentru "Adevărul" manualul digital de "Arte vizuale şi abilităţi practice" de la clasa a III-a. "Este foarte frumos manualul, are explicate temele practice şi exemplificate cu lucrări. De asemenea, subiectele pot fi utilizate şi la alte materii, sunt interdisciplinare, ceea ce favorizează abordarea conţinutului interdisciplinar", a spus învăţătoarea.

Care sunt manualele contestate

Potrivit unui document obţinut de ziarul "Adevărul" de la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), rezultatele licitaţiei pentru opt titluri de manuale au fost ccontestate, cele mai multe cereri fiind depuse de editura CD press. Cel mai contestat manual, are cinci cereri până acum, este Matematica de clasa a III-a. De asemenea, şi Religia de clasa I figurează printre manualele contestate.

Manuale contestate la clasa a III-a

Matematică

Limba şi Literatura Română

Muzică şi Mişcare

Educaţie Civică

Ştiinţe ale Naturii

Manuale contestate clasa a II-a

Muzică şi Mişcare

Dezvoltare personală

Manual contestat clasa I

Religie ortodoxă

Ce spun editorii care au contestat manualele

Directorul editurii CD Press, Costin Diaconescu, a explicat pentru "Adevărul" că se aşteaptă ca rezultatele contestaţiilor să fie comunicate în curând. "Editura CD Press a contestat evaluările comisiei la manualele de clasa a III-a la matamatică, deşi am fost declaraţi admişi la calitate, am cerut reevaluare pentru mărirea notei, iar la Religie am solicitat reevaluare deoarece am fost respinşi la calitate, cu foarte puţin sub prag şi am apreciat că au existat erori de evaluare. Am contestat de asemenea alături de încă 4-5 edituri, preţurile neobişnuit de mici practicate de unele edituri (3.66 le pe manual, de exemplu). Fac precizarea ca editura CD Press s-a prezentat anul acesta cu aceleaşi preţuri de anul trecut, la care am adăugat 10% pentru inspectoratele şcolare, aşa cum a cerut Ministerul Educaţiei, apoi am adăugat preţul hârtiei pentru paginile suplimentare solicitate prin caietul de sarcini şi un procent de 2% creştere pentru preţul de hârtie. Surpriza noastră a fost că au venit cu preţuri liliputane chiar unele edituri care ne-au contestat vehement anul trecut la CNSC, la Curtea de Apel Bucureşti şi la Consiliul Concurenţei. Precizez că toate aceste contestaţii au fost respinse prin hotărâri definitive şi irevocabile, ca nefondate", a spus Diaconescu.

Epopeea noilor manuale şcolare

În primăvara lui 2014 a fost lansată prima licitaţie pentru manuale noi, pentru elevii din clasele I şi a II-a, însă licitaţia a suferit întârzieri mari, în primul rând fiindcă anunţul a fost făcut cu luni de zile întârziere, apoi fiindcă editorii au cotestat în repetate rânduri lista manualelor câştigătoare. Rezultatul a fost că pentru prima dată în 25 de ani, elevii de clasa I nu au avut abecedar când au început şcoala anul trecut. Ministerul a fost astfel nevoit să dea ordin de republicare a vechilor abecedare. În semestrul al doilea, au ajuns şi primele abecedare noi în şcoli, însă unul dintre ele a trebuit să fie retras după ce a pierdut ultima contestaţie.

În primăvara lui 2015 s-a dat drumul şi la licitaţia pentru manualele de clasa a III-a şi în vară pentru manualele de a IV-a. La fel ca înainte, editorii au contestat rezultatele licitaţiei la clasa a III-a şi doar patru din manuale ajung în această toamnă pe băncile şcolilor.

Raspuns Adevarul - 23.09.2015

Anunt Licitatie Manuale Document 2015

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite