Elevii din Bucureşti îi cer primarului Sectorului 4 să aprobe burse şcolare pentru cei cu medii peste 8,50. Ce sume solicită copiii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: vivafm.ro
FOTO: vivafm.ro

Elevii din Bucureşti îi cer primarului Sectorului 4, Daniel Băluţă, şi consiliului local să aprobe rapid cuantumurile burselor şcolare, în contextul adoptării bugetului local pe anul 2019, pentru a-i susţine pe copiii cu rezultate bune şi pe cei în risc de abandon şcolar, arată Edupedu.

Elevii cer ca bursele de merit să fie acordate pentru cei care au media generală de la 8,50 în sus, aşa cum prevede un ordin al ministrului Educaţiei, şi nu doar copiilor cu medii de 10, arată edupedu.ro

 Totodată, copiii acuză primarul că Sectorul 4 acordă “cel mai mic buget pentru burse” dintre toate sectoarele capitalei. „Încă din anul 2011, Autoritatea Locală a Sectorului 4 a încălcat legea în ceea ce priveşte media de acordare a burselor de merit. Aceştia au acordat burse doar elevilor cu media generală 10”, în condiţiile în care ordinul de ministru 5576/2011 prevede burse de la media generală 8,50 în sus”, au transmis Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI).

Asociaţia Elevilor cere primăriei să aprobe burse cu următoarele valori:

Bursa de merit:

Pentru elevii cu media generală între 8,50 – 8,99: 60 lei

Pentru elevii cu media generală între 9 – 9,49: 80 lei

Pentru elevii cu media generală între 9,49 – 9,99: 100 lei

Pentru elevii cu media generală 10: 120 lei

Pentru bursa de studiu, acordată elevilor cu un venit mediu lunar pe cap de familie cel mult egal salariului minim net pe economie; – 70 lei/lună

Pentru bursa de ajutor social, acordată elevilor cu un venit mediu lunar pe cap de familie de sub 50% din salariul minim net pe economie – 120 lei/lună

Pentru bursa de performanţă, acordată elevilor cu rezultate performante la olimpiadele naţionale. – 120 lei/lună

„Din calculele AEBI a rezultat că ar fi necesară o suplimentare a fondului de burse cu 17 milioane de lei, deoarece cuantumurile prezentate mai sus sunt calculate în funcţie de bugetul acordat pentru anul şcolar în curs”, explică tinerii, în comunicatul remis Edupedu.ro.

Ce prevede ordinul de ministru care stabileşte criteriile generale de de acordare a burselor elevilor din învăţământul preuniversitar de stat: (art 8, alin. 1): „Bursele de merit se acordă elevilor care se încadrează în cel puţin unul din cazurile următoare: a) au rezultate deosebite la învăţătură: au obţinut media generală de cel puţin 8,50 şi nota 10 la purtare în anul şcolar anterior, respectiv în primul semestru al anului şcolar, pentru elevii aflaţi în clasele de început ale învăţământului gimnazial, liceal sau profesional; (…).” 

„Încă din anul 2011, Autoritatea Locală a Sectorului 4 a încălcat legea în ceea ce priveşte media de acordare a burselor de merit. Aceştia au acordat burse doar elevilor cu media generală 10, în contradictoriu cu art. 8, alin. (1), lit. a) al OMECTS 5576/2011, privând astfel de dreptul de a beneficia de burse pe elevii cu media generală între 8,50 şi 10, timp de 8 ani. (...) Oferirea burselor de merit începând cu media 8.50 şi nu doar elevilor cu media 10 în unităţile de învăţământ reprezintă atât o obligaţie legală, cât şi una morală pentru autorităţile locale, deoarece susţinerea beneficiarilor primari ai educaţiei ar trebui să prezinte un interes sporit luând în calcul ratele abandonului şcolar din anii trecuţi la nivelul Municipiului Bucureşti, cât şi în România”, se arată în comunicatul de presă. 

Elevii atrag atenţia asupra faptului că obligativitatea Consiliilor Locale de a acorda burse elevilor conform criteriilor generale instituite de OMECTS 5576/2011 izvorăşte din art. 82 al Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, norme legale încălcate de către autorităţile locale timp de 8 ani, mai transmite AEBI. 

„Datele statistice ne arată o situaţie de o gravitate ridicată în sistemul de învăţământ din România, aproximativ 1 din 5 persoane între 18 şi 24 de ani finalizând sub 8 clase. Totodată, în Municipiul Bucureşti, rata abandonului şcolar în anul 2016 atinge o cotă de 1,6% în ceea ce priveşte învăţământul primar şi gimnazial, însemnând că aproximativ 2316 de elevi au abandonat şcoala în anul 2016.

Bursele vizează sprijinirea performanţei şcolare şi facilitarea accesului la educaţie pentru elevii aflaţi în medii de risc, dar, din păcate, ele nu îşi pot îndeplini adevăratul scop dacă valorile acestora nu coincid cu nevoile existente”, mai spun reprezentanţii elevilor din Bucureşti şi Ilfov. 

„Din nefericire, situaţia persistă de ani buni în Sectorul 4, autoritatea locală nu doreşte să ia în considerare nevoile reale ale elevilor. Ne confruntăm aşadar cu o reală discriminare de vreme ce până acum Primăria Sector 4 a acordat burse doar elevilor cu media generală 10 în contradicţie cu legea. Primarul Daniel Băluţă a declarat în repetate rânduri că susţine doar elita, lucru cu care nu putem fi de acord, deoarece există o legislaţie care trebuie respectată şi mii de elevi aflaţi în risc de abandon către care trebuie să ne îndreptăm atenţia. Una din principalele hibe ale sistemului este că tindem să abandonăm elevii care au nevoie cea mai mare de ajutor, concentrându-ne în mod exclusiv pe cei cu performanţe la concursuri şi olimpiade, astfel sporind inechitatea. ” – Rădulescu Nicolae-Alexandru, vicepreşedinte AEBI”. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite