Elevii, bătaia de joc a sindicatelor vopsite din Educaţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

Sindicatele corupte au lăsat elevii de izbelişte, au adunat dascăli de prin toată ţara şi au anunţat mari proteste în Capitală, într-o perioadă total nepotrivită pentru activitatea şcolară, influenţând negativ procesul de învăţământ. Tocmai acum, în apropierea sfârşitului de an şcolar, când sunt programate evaluări, simulări, examene de bacalaureat.

1 iunie-Ziua Internaţională a Copiilor. În Bucureşti sunt anunţate restricţii de circulaţie în zona centrală a oraşului, într-un trafic infernal şi fără aceste restricţii. Sindicatele din învăţământ au anunţat scoaterea în stradă a 15.000 de profesori pentru proteste. Proteste faţă de guvern. Sindicatele vor bani de la buget. Mai mulţi bani decât le poate oferi guvernul. Chiar dacă acest guvern nu are de unde să le dea câţi bani vor.

Care este cadoul otrăvit al sindicatelor corupte din sistemul catastrofal de Învăţământ al României, de Ziua Internaţională a Copiilor? Cum înţeleg sindicatele vopsite din Educaţie să respecte drepturile şcolarilor într-o perioadă extraordinar de importantă pentru elevii care se pregătesc şi au examene în această perioadă? Cum înţeleg liderii de sindicat să-şi facă meseria, să respecte şi să contribuie la dezvoltarea şi performanţa învăţământului românesc? După cum constatăm, de mulţi ani de zile, pentru aceste sindicate nu este prioritară Educaţia Naţională, ci Banii. Lucru anormal în ţările dezvoltate, dar normal în ţara noastră unde corupţia şi incompetenţa sunt duse pe înalte culmi de civilizaţie şi progres.

Sindicatele corupte au lăsat elevii de izbelişte, au adunat dascăli de prin toată ţara şi au anunţat mari proteste în Capitală, într-o perioadă total nepotrivită pentru activitatea şcolară, influenţând negativ procesul de învăţământ. Tocmai acum, în apropierea sfârşitului de an şcolar, când sunt programate evaluări, simulări, examene de bacalaureat. Când elevii în special, dar şi profesorii trebuie să conştientizeze mai mult importanţa perioadei şi a activităţii profesionale pe care o desfăşoară.

Acum, când dascălii ar trebui să aibă o responsabilitate mult mai mare faţă de elevii lor ale căror rezultate la treptele de educaţie pe care le au de trecut reflectă nu doar nivelul educaţiei şcolare, cât şi nivelul pregătirii dascălilor. Nivelul educaţiei naţionale care a fost catastrofal în ultimii ani. Nivelul educaţiei naţionale care relevă tot mai puţin performanţa şi competenţa, aducând în schimb, în prim plan, multe şi mari probleme ale sistemului de învăţământ.

Ce vor sindicatele vopsite, manipulate şi manipulatoare? Manipulate de diferite forţe politice şi de oneroase interese şi manipulatoare pentru majoritatea angajaţilor din sistemul naţional de educaţie.

Vor bani, bani, bani. Cât mai mulţi bani. Nu sunt mulţumite cu ce poate să le dea guvernul actual!!! Vor tot mai mulţi.

Nu vor să accepte salarizarea pe criterii de performanţă profesională. Nu le convine să fie condiţionaţi de performanţa profesională, ca în orice domeniu din lume. Vor doar bani fără nici un fel de performanţă!!! De ce? Cum poate să se dezvolte şi să performeze Educaţia fără criterii profesionale solide, fără condiţii şi resurse materiale decente şi mai ales fără dascăli bine pregătiţi profesional, pasionaţi, dedicaţi, motivaţi pentru profesia lor excepţională?

Angajaţii din învăţământ, în special dascălii, chiar dacă majoritatea nu au salarii şi condiţii decente de activitate, trebuie să-şi facă onest şi cât mai bine meseria pe care şi-au ales-o, cum şi-o fac şi alţi angajaţi din diverse domenii de activitate, care se confruntă cu probleme similare. Dascălii nu trebuie să stea tot timpul cu mâna întinsă şi să cerşească mila statului şi a părinţilor elevilor. Trebuie să-şi respecte nobila profesie, să-şi respecte elevii pentru educaţia cărora au o responsabilitate enormă şi să-şi facă treaba pentru care sunt plătiţi.

Nu este de ajuns că situaţia Învăţământului, ca şi în sănătate, este catastrofală. Nu este de ajuns că se întâmplă lucruri foarte grave în Educaţie. Sindicatele vopsite nu se uită în grădina lor să vadă câţi angajaţi din învăţământ sunt incompetenţi, nepregătiţi profesional, nemotivaţi, imorali, certaţi cu legea, câţi sunt pensionari sau câţi au probleme psihice şi totuşi predau la catedră? Săptămânal, sunt ştiri negre din Educaţie, iar multe dintre acestea sunt provocate de aşa zişi dascăli cu probleme. Chiar ieri, au leşinat câţiva elevi într-o şcoală bucureşteană din cauza prostiei dascălului.

Sistemul naţional de educaţie trebuie depolitizat total. Sindicatele din învăţământ trebuie să fie doar apărătorii oneşti, competenţi ai drepturilor salariaţilor din domeniu. Sindicatele trebuie să abdice politica, interesele oneroase şi să elimine corupţia din preocupările sindicale. Sindicatele trebuie să renunţe la a mai fi manipulate şi la a manipula dascălii.

Sunt şcoli cu calculatoare pe care s-a aşternut praful de o palmă, neutilizate, dar unde profesorii le cer elevilor să le deseneze monitorul sau să le aducă poze cu tastatura computerului!!! Aşa predau Informatică unii profesori în unele şcoli!!! La Tehnologie, o materie depşită la fel ca şi mulţi profesori care o predau, inutilă, elevi de clasa a VII-a sunt învăţaţi de profesori că vaporul merge pe apă şi avionul zboară!!! La Matematică şi Română mulţi dascăli sunt interesaţi doar de meditaţii pe bani. Foarte multe şcoli duc lipsă de dascăli calificaţi, motivaţi. Din această cauză apelează la profesori pensionari, în multe cazuri depăşiţi profesional şi bolnavi, cu o mentalitate din alte vremuri. Sunt unităţi de învăţământ cu mari lipsuri materiale acoperite cu chiu cu vai de ajutorul părinţilor de şcolari. Dar nimeni nu întreabă şi nu trage la responsabilitate autorităţile locale că nu au grija şcolilor, nu le asigură resursele necesare, dar, în schimb, cumpără panseluţe de lux!!! Mai există cadre didactice a căror competenţă profesională se reduce la bătaie, la metode învechite, inacceptabile. Exemplele pot continua la nesfârşit.

Dar aceste lucruri nu interesează sindicatele corupte, care, după aceste proteste la sfârşit de an şcolar, se pregătesc de vacanţă. O vacanţă lungă în care vor fi plătiţi fără să muncească, toţi angajaţii din sistemul de educaţie, de la bugetul de stat. O fi bine, o fi rău pentru aceste sindicate vopsite care nu vor să accepte criteriile de competenţă şi performanţă? Pentru elevi şi starea învăţământului actual sigur sunt lucruri grave.

Sistemul naţional de educaţie trebuie depolitizat total. Sindicatele din învăţământ trebuie să fie doar apărătorii oneşti, competenţi ai drepturilor salariaţilor din domeniu. Sindicatele trebuie să abdice politica, interesele oneroase şi să elimine corupţia din preocupările sindicale. Sindicatele trebuie să renunţe la a mai fi manipulate şi la a manipula dascălii.

Oare câţi dintre dascălii cu salarii mici, cu resurse materiale insuficiente, care îşi desfăşoară activitatea în condiţii grele, cu multe eforturi, în medii neprietenoase, ştiu cu adevărat ce lefuri, ce privilegii şi ce jocuri de interese fac sindicatele prin liderii lor de sindicat? Liderii care îi scot în stradă şi îi manipulează ordinar.

Ar trebui ca atunci când sunt chemaţi în stradă să protesteze, dascălii să afişeze şi salariile şi privilegiile liderilor de sindicat în comparaţie cu salariile lor insuficiente. Ar trebui, dacă sunt cinstiţi şi nu au nimic de ascuns, ca însuşi liderii de sindicat să-şi afişeze public salariile şi să-şi declare privilegiile şi interesele. Aceşti lideri de sindicat din învăţământ îi vedem permanent la televizor, dându-şi cu părerea nu doar despre probleme ale educaţiei, ci şi despre diverse alte lucruri care nu fac obiectul competenţei lor! Când mai au timp aceştia să îşi facă şi meseria dacă sunt tot timpul în prim-plan? Pot să răspundă la această întrebare simplă, îndreptăţită? Chiar aşa, ca simplu cetăţean, întreb şi eu, ca prostul, care or fi competenţele şi performanţele profesionale ale acestor lideri de sindicat vopsiţi? Competenţe şi performanţe adevărate, nu cele trecute în CV-urile de doctori, de genii în învăţământ. Ştie cineva?

Evident, nu toţi dascălii au dat curs boicotului sindicatelor să iasă în stradă şi s-au dus la şcoală, la cursuri, făcându-şi munca exemplar, cu abnegaţie, cinste, cu atenţie, responsabilitate şi dragoste faţă de elevii lor. Fără să ceară alţi bani decât salariul pe care îl au, chiar dacă uneori, acesta le este insuficient. Sunt profesorii care nu şi-au boicotat şi sabotat elevii într-o perioadă importantă a formării lor. Cinste acestor dascăli!

Dacă sindicatele corupte din sistemul de educaţie naţională au înţeles să saboteze şcolarii, este totuşi de remarcat că există instituţii, organizaţii, personalităţi şi persoane care, totuşi, se gândesc la copiii României, marcând prin diverse evenimente şi manifestări Ziua Internaţională a Copiilor. Despre situaţia copiilor României, în anul de graţie 2016 al secolului XXI, puteţi afla mai multe pe http://www.asproas.ro/?p=1901.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite