Eleva care s-a luat la trântă cu „fondul şcolii“: Avocatul Poporului s-a autosesizat şi i-a dat dreptate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roxana Şerban, eleva de la care a pornit totul FOTO: Arhiva personală
Roxana Şerban, eleva de la care a pornit totul FOTO: Arhiva personală

Avocatul Poporului i-a dat dreptate elevei de la Liceul Traian din Constanţa care a criticat nelegitimitatea fondului şcolii, o decizie ce reprezintă o condamnare morală a conducerii instituţiei de învăţământ.

„În urma anchetei efectuate, am constatat faptul că la nivelul Liceului Teoretic "Traian" din municipiul Constanţa, directorul unităţii de învăţământ nu a demarat procedura legală şi nu a întreprins nici un demers, prealabil publicării articolului de presă, în vederea obţinerii finanţării serviciului de pază pentru care, potrivit legii, există posibilitatea de a fi asigurat din bugetul local. În vederea remedierii situaţiei semnalate şi în presă, se impune ca la nivelul unităţii de învăţământ, directorul Liceului Teoretic"Traian" din Constanţa, să dispună măsurfie legale în vederea respectării recomandărilor Inspectoratul Şcolar Constanţa.

Am constatat faptul că la nivelul Primăriei Constanţa, Compartimentul Gestionarea Bazei Materiale a Unităţilor de învăţământ Preuniversitar nu există înregistrată nicio solicitare conformă din partea conducerii Liceului Teoretic "Traian" cu privire la securitate fizică sau supi-aveghere video. Ca urmare, Primăria Constanţa nu a putut finanţa din fondurile bugetului local serviciul de pază aferent asigurării securităţii unitătii de invăţământ.”, se arată în raportul Avocatului Poporului.

De unde a început totul

Roxana Şerban (18 ani) este elevă la Liceul Teoretic „Traian” din Constanţa, în clasa a XII-a. A devenit cunoscută după ce a postat un tabel al Asociaţiei de părinţi din şcoală, în care se vedea situaţia banilor strânşi ca fondul şcolii în anul 2018/2019. Gestul ei i-a determinat pe părinţii din asociaţie să ceară sancţionarea elevei, iar conducerea liceului a „chemat-o” la discuţii pentru a o intimida.

Roxana a intrat în urmă cu un an şi jumătate în Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), cea mai vocală asociaţie de gen din România. „La mine în liceu mulţi elevi, pe vremea aceea, erau înscrişi în această asociaţie. Mi-a plăcut mult şi îmi place partea aceasta legislativă, tot ce ţine de drepturile noastre ale elevilor, de învăţământ şi altele. AEC mi-a insuflat seriozitate şi ştiam că dacă intru aici o să pot face ceva”, spune fata care, între timp, a ajuns vicepreşedintele asociaţiei.

Implicarea într-o asociaţie a elevilor, dar şi alegerea ei ca membru în Consiliul de Administraţie al liceului, au determinat-o pe Roxana să fie atentă la tot ceea ce implică drepturile elevilor şi respectarea Legii Educaţiei. Aşa s-a ajuns ca o tânără de numai 18 ani să se lupte cu un adevărat sistem care tolerează celebrul „fond al şcolii” strâns din buzunarele părinţilor.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite