Educaţia primeşte 3,54% din PIB în 2015. Bugetul va fi de 25 de miliarde de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bugetul alocat Educaţiei pentru anul viitor a crescut de la 3,4% la 3,54%, potrivit Ministrului Educaţiei, Remus Pricopie. Mai exact, anul viitor, Educaţia va primi 25 de miliarde de lei, cu un miliard de lei mai mult decât anul acesta.

Anul trecut, bugetul Educaţiei a avut iniţial 22 de miliarde de lei, adică 3,4% din PIB. În urma rectificărilor bugetare, Educaţia a avut în 2014 24.101.600 lei, iar pentru 2015 porneşte din start cu un miliard de lei în plus, având 25.131.500 lei, a arătat Pricopie pentru "Adevărul".

3,54% din PIB este, însă, o creştere mică, spun experţii din domeniu, care de ani de zile cer o majorare de până la 6% din PIB pentru Educaţie. Ei speră ca banii să fie investiţi în personalul didactic şi în reforma Educaţiei, care este în plină desfăşurare. 

"Este o creştere mică având în vedere că anul acesta se majorează salariile profesorilor şi reforma educaţiei e în plină desfăşurare, dar este mai bine decât nimic. Cu siguranţă o mare parte din investiţii vor fi făcute din fonduri europene", a spus Cornelia Popa, vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. Ea mai spune că ar vrea să vadă mai multe investiţii în infrastructură, în salariile profesorilor, în săli de sport şi în dotările materiale ale şcolilor. 

La rândul său, preşedintele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), Şerban Iosifescu, a salutat creşterea bugetului educaţiei. "Cu o creştere anuală de aproximativ 0,2%, vom ajunge până în 2025 aproape de media europeană, de 6% din PIB. Banii ar trebui investiţi în special în resurse umane, unde este nevoie de investiţii inteligente. De asemenea, trebuie să investim în descentralizare şi în formarea directorilor în manageri adevăraţi. Pe partea de intrastructură sperăm să folosim bani europeni", a spus Iosifescu.

Investiţii în resurse umane vor fi cu siguranţă, spun oficialii, fiindcă anul viitor se vor majora salariile de bază ale profesorilor de bază în două tranşe: cu până la 5% în luna martie, faţă de nivelul acordat pentru luna februarie 2015, şi cu până la 5% în luna septembrie, faţă de nivelul acordat pentru luna august 2015.

În ceea ce priveşte mediul universitar, Cristi Popescu, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) spune că "este bine că există o creştere, dar e nesemnificativă. Este important să vedem unde se duc banii. Este nevoie de investiţii în calitatea şi echitatea sistemului, în finanţarea de bază şi este nevoie de investiţii sociale pentru studenţi".


Pricopie: Educaţia a primit în plus 50 de milioane de euro pentru profesori

Cum a evoluat bugetul Educaţiei în ultimii cinci ani. Anul acesta - cea mai mare finanţare de la izbucnirea crizei

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite