Educaţia financiară, o necesitate pentru copii şi adulţi deopotrivă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
ilustratie bcr

Schimbările din societate şi rapiditatea cu care apar noi tehnologii, produse şi servicii, din ce în ce mai complexe, ne arată cât de importantă este educaţia financiară, nu doar pentru bunăstarea individuală, ci şi pentru prosperitatea comunităţilor.

 Din păcate, România nu stă deloc bine la acest capitol. Toate studiile desfăşurate în ultimii doi ani, indiferent de sursă,  arată că românii se află pe ultimul loc la educaţie financiară în Europa. Ultimul studiu realizat de Banca Mondială la nivelul Uniunii Europene şi prezentat în  cadrul celei de-a doua ediţii a  European Money Week, din 2018, a plasat România pe ultimul loc din 127 de ţări, cu un procentaj de 22%, în condiţiile unei medii europene de 55%. Prin urmare, e nevoie să luăm măsuri urgente pentru a-i ajuta pe oameni nu doar să înţeleagă concepte financiare, dar mai ales să le poată pune în practică. Să ştie ce înseamnă planificarea atentă, organizarea bugetului personal, un plan de economisire, un plan de investiţii, decizii inteligente legate de satis-facerea nevoilor şi dorinţelor.

Cum să avem o relaţie sănătoasă cu banii


Pentru a-i învăţa pe români să facă alegeri financiare inteligente, BCR a organizat ateliere gratuite de educaţie financiară prin programul naţional Şcoala de Bani şi a reuşit să educe financiar, în patru ani, aproape jumătate de milion de români. Toate atelierele sunt gratuite şi prezintă exclusiv concepte educaţionale, fără componente comerciale. Cursurile şi atelierele de educaţie financiară ne învaţă două lucruri importante: să înţelegem pe ce ne cheltuim banii şi ce putem face pentru a ne gestiona responsabil finanţele personale. Nu banii pe care îi câştigăm ne fac mai mult sau mai puţin educaţi financiar, ci modul în care alegem să cheltuim ceea ce producem. Relaţia pe care o avem cu banii şi modul în care îi gestionăm sunt lucruri foarte personale, prin urmare e nevoie de multă disciplină şi determinare pentru a ne gestiona corespunzător banii. Educaţia financiară ne oferă nişte principii, însă e nevoie să depunem eforturi zilnic pentru a lua deciziile financiare potrivite, să ne stabilim obiective financiare şi să învăţăm cum le putem pune în aplicare.

Putem să câştigăm din ce în ce mai mulţi bani, însă o gestionare deficitară a lor ne va face să cheltuim tot atât cât câştigăm sau chiar mai mult. Aşadar, este esenţial să învăţăm să cheltuim mai puţin decât câştigăm, să ne planificăm bugetul lunar, să fim flexibili, să ajustăm cheltuielile şi să punem bani deoparte. Pentru a învăţa cum să fim mai disciplinaţi şi cum să ne stabilim obiective realiste legate de banii noştri, platforma educaţională scoaladebani.ro oferă cursuri gratuite, cum ar fi cel legat de bugetare personală, „Cum să fii responsabil cu banii“, sau programul de „Mindfulness financiar“, care îi ajută pe oameni să-şi înţeleagă mai bine relaţia cu banii şi automatismele pe care le au, ideile preconcepute din copilărie, să fie mai prezenţi în viaţa lor şi în modul în care iau deciziile financiare.

Banii, pe înţelesul copiilor

Educaţia financiară nu e doar pentru adulţi, e important să  începem să le vorbim copiilor de la vârste fragede despre ce înseamnă gestionarea eficientă  a banilor pentru că doar astfel vom creşte viitori adulţi capabili să facă alegerile corecte când vine vorba de banii lor. Banii nu ar trebui să devină un subiect tabu pentru copii, aşa cum a fost pentru generaţiile trecute. Este  folositor să le vorbim copiilor despre bani folosind cuvinte simple, jocuri, punându-i în situaţii care să le dezvolte anumite abilităţi şi aptitudini care în viitor îi pot ajuta să devină adulţi educaţi financiar. Pornim alături de copii într-o călătorie în lumea banilor în care le spunem cum au apărut banii, care e diferenţa dintre nevoie şi dorinţă, ce înseamnă să fii responsabil, cum ajung oamenii să aibă bani, la ce îi folosesc şi alte lucruri utile pentru ei.

Educaţia financiară contribuie la deprinderea unor obiceiuri sănătoase care se pot extrapola către orice alt domeniu: copiii se deprind cu ideea de disciplină, gândire logică, abilitatea de a-şi stabili obiective şi de a depune eforturi pentru a le atinge. Şcoala de Bani le oferă părinţilor un curs special care conţine foarte multe jocuri şi activităţi non-formale pe care aceştia le pot folosi pentru a le vorbi copiilor despre bani într-un mod distractiv şi util. Educaţia financiară a copiilor poate influenţa şi părinţii – rata analfabetismului financiar e destul de ridicată, aşa că o informare corectă a copiilor poate contribui la schimbarea educaţională a adulţilor (părinţi, bunici etc.), iar şcoala poate să faciliteze această conexiune şi acest transfer de informaţie.

Un aspect important de care trebuie să ţinem cont când vorbim despre educaţie financiară este integrarea acesteia în viaţa copilului în mod natural, de la discuţii în cadrul orelor de curs cu specialişti în finanţe, la discuţii alături de părinţi când se merge la cumpărături sau se fac anumite
achiziţii. E important pentru copii să înţeleagă educaţia financiară nu doar ca pe o materie în plus la şcoală, ci ca pe un aspect practic, necesar vieţii lor. Copilul de azi e adultul de mâine, iar educaţia corectă în toate aspectele vieţii îi setează relaţii sănătoase cu banii (educaţia financiară), cu comunitatea (educaţia civică). În ultimii ani, oportunităţile pe piaţa muncii s-au schimbat şi există o varietate din ce în ce mai mare. Cunoaşterea elementelor de educaţie financiară reprezintă unul dintre pilonii care stau la baza înţelegerii dinamicii din palierul noilor profesii apărute în ultima vreme şi modul în care elevii, ajunşi în postura de angajaţi sau chiar de antreprenori, îşi pot gestiona veniturile.

Articol din proiectul "Adevărul despre educaţie" susţinut de BCR

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite