E oficial! Bullying-ul în şcoli este interzis prin lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hărţuirea va fi interzisă în şcoli şi alte spaţii educaţionale. FOTO: 123 RF
Hărţuirea va fi interzisă în şcoli şi alte spaţii educaţionale. FOTO: 123 RF

Atât elevii, cât şi profesorii ar trebui ca începând de anul viitor să aibă parte de un climat educaţional fără hărţuire şi alte forme de violenţă psihologică, după ce Legea care combate bullying-ul a fost promulgată de către Klaus Iohannis.

De acum înainte atât victimele bullying-ului cât şi agresorii vor fi obligatoriu consiliaţi de psiholog. Asta după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede combaterea bullying-ului în şcoală. Acum, urmează să fie elaborate de către Ministerul Educaţiei şi normele de aplicare aferente. 

Concret, Legea Educaţiei Naţionale este modificată prin introducerea unor noi articole, care urmăresc stoparea fenomenului de bullying, prin prevenţie şi combatere: „În unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise comportamentele care constau în violenţa psihologică - bullying”. Completarea adusă Legii Educaţiei defineşte clar fenomenul de hărţuire: „Violenţa psihologică-bullying este acţiunea sau seria de acţiuni fizice, verbale, relaţionale şi/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau unui grup de persoane şi vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, pe  care pot fi legate de apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială, sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acţiune sau serie de acţiuni, comportamente ce se desfăşoară în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale”, se arată în lege. 

Definiţia din lege nu limitează hărţuirea la elevi, vizând în egală măsură şi profesorii şi personalul administrativ din unităţile şcolare. „Legea este importantă şi din perspectiva implicării active a cadrelor didactice care de cele mai multe ori fie nu recunosc semnele, fie le ignoră. Adulţii, părinţi sau profesori, au nevoie să fie „educaţi” la propriu în recunoaşterea semnelor pe care un copil, victimă a unui bullying, le prezintă. Şi să ştie ce au de făcut”, arată psihologul Andreea Talmazan. Aceasta mai spune că legea poate reprezenta un pas important în conştientizarea şi sesizarea abuzului psihic la care sunt supuşi copiii. „Pentru că bullying-ul este o altă formă de abuz, mult mai elaborată şi uneori mai subtilă decât abuzul fizic. Şi uneori este identificat prea târziu pentru a mai putea salva vieţi”, mai arată specialista. 

Totodată, în lege se stipulează faptul că persoanele hărţuite, dar şi agresorii vor beneficia de asistenţă psihologică. În plus, se vor introduce sesiuni de pregătire a personalului didactic, în vederea managementului situaţiilor de hărţuire. 

România este pe locul trei în Europa în ceea ce priveşte bullying-ul, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite