Drumul spre şcoală: ajunge cine poate! Soluţiile ministrului Transporturilor amână fără rezolve problema navetei elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Orban şi-a asumat răspunderea pe legea de modificare a Ordonanţei de Urgenţă 51/2019 privind reglementarea transportului de persoane. Chiar dacă intenţia liberalilor a fost de inversare a deciziei guvernului Dăncilă de a scoate transportul intrajudeţean din sfera serviciilor publice, asociaţiile de elevi transmit că Guvernul Orban nu a reuşit altceva decât să amâne rezolvarea problemei până la sfârşitul anului viitor.

În acelaşi timp, PSD anunţă că va contesta la Curtea Constituţională legea care modifică OUG 51. „Îi aştept să meargă la CCR, să explice cum justifică că menţin în trasee companii care nu mai îndeplinesc condiţiile de siguranţă şi lasă copiii în drum, faptul că nu alocă de la buget bani pentru decontarea navetei şcolare. În privinţa urgenţei, păi dacă nu ţi se pare urgent ca om care faci politică să asiguri accesul copiilor, mai ales celor din familiile vulnerabile, la transport şcolar înseamnă că nu înţelegi nimic”, a reacţionat Orban.

La rândul lor, elevii spun că o privire atentă asupra noilor prevederi indică mai degrabă o amânare a soluţionării problemei decât un angajament clar pentru respectarea accesului la educaţie al acelor copii aflaţi în situaţia de a face naveta între localităţi. „Conform proiectului în forma actuală, transportul judeţean va reveni în sfera serviciilor publice peste un an, în acest moment el fiind desfăşurat în continuare în regim comerical. (...) Consiliile judeţene au obligaţia de a demara procedura de închiere a contractelor de servicii publice cu operatorii de transport până la 31 decembrie 2020. 

Între timp, licenţele operatorilor sunt prelungite, astfel fiind amânată pentru încă un an rezolvarea problemei transportului elevilor şi al categoriilor dezavantajate, neexistând posibilitatea de a impune firmelor de transport obligaţia de a da reduceri sau de a practica toate traseele dintr-un judeţ”, arată Asociaţia Elevilor din Constanţa. Guvernul nu s-a sfiit de lipsa adresării în profunzime a problemelor care au dus, luna trecută, la proteste ale elevilor în faţa Ministerului Educaţiei, recunoscând că soluţia este doar una temporară. „Se pune baza legală pentru asigurarea unor servicii minime de transport pentru elevi, persoane vârstnice şi persoane cu dizabilităţi. În acest moment, se asigură baza legală pentru rezolvarea problemei”, a declarat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

De altfel, mai multe voci atrag atenţia că problemele principale în privinţa reglementărilor transportului pentru elevi se nasc din prevederile contradictorii din Legea educaţiei. În timp ce un articol arată că elevii ar trebui să-şi cumpere abonamentele deja la preţ redus, autorităţile asigurându-se de plata transportatorilor, un alt articol sugerează că elevii sunt nevoiţi  să-şi cumpere abonamentele la preţul de piaţă, ulterior fiind decontate de şcoli din bugetul local. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite