Articol publicitar

Dorel Mărgărit, tânărul care se visează desenator de animaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dorel Mărgărit este elev la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza“ din Bucureşti şi visează să ajungă departe, să fie creator de animaţie. Nu trece zi în care să nu schiţeze măcar ceva şi nu trece o săptămână în care să nu muncească cu simţ de răspundere, ca un om mare, pentru a-şi perfecţiona talentul.

Dorel Mărgărit are 16 ani şi desenează de când se ştie. Desenează cu talent şi ambiţie pe tot ce prinde: pe caiete de şcoală, pe foi, pe pereţii propriei case şi în ulei pe pânză. Este tânăr şi poate: singur, cu avânt tineresc, învaţă animaţie digitală şi visează să fie, într-o bună zi, autorul unei animaţii complete pentru un joc video. În plus, este pasionat şi de pictura în ulei, de arta renascentistă, când s-a produs minunata ruptură de vechile canoane. Dorel este în felul lui un nonconformist. 

„O secundă are 24 de cadre“

Pasiunea aceasta pentru desenele animate a pornit, firesc, din copilărie. Însă nu de la poveştile lui Walt Disney, ci de la anime-uri, filmele animate japoneze care se adresează mai degrabă unui public matur. Aşadar, la început a fost arta japoneză. Iar Mark Crilley este artistul său preferat, creator de benzi desenate în stilul manga. Acum, Dorel învaţă şi el să realizeze personaje animate în stil realist, însă a prins aripi, a început să-şi găsească alte căi de exprimare. „M-am desprins de arta japoneză pentru că am descoperit pictura în ulei. Am fost impresionat de Renaştere şi manierism, am descoperit arta lui Jan van Eyck, Leonardo da Vinci, Parmigianino“, spune băiatul.

Este nevoie, totuşi, de o menţiune: animaţia digitală nu e o artă tocmai facilă. Ba dimpotrivă. Există două tipuri de animaţie: 3D, realizată în programe speciale, cum ar fi Blender sau Cinema 4D, şi 2D, în care fie este desenat fiecare cadru, fie se realizează un model, care are un schelet. Ştie Dorel mai bine care sunt căile întortocheate ale animaţiei. Şi explică: „O secundă are 24 de cadre, deci 24 de desene pentru o secundă“. Oricum, muncă multă, domnule! Cert este că ai nevoie de nişte echipamente straşnice ca să iasă bine: o tabletă grafică cu display şi un computer performant sunt lucruri esenţiale, dar nu sunt chiar la îndemâna oricui.

image

Dorel se descurcă pentru moment cum poate, ştie că în timp va avea tot ce are nevoie pentru a-şi perfecţiona talentul. „Am deja calculatorul, însă tableta grafică nu are display, este foarte greu să lucrezi la ea. Este din aceea foarte ieftină. O tabletă grafică bună este foarte scumpă şi nici nu prea se găseşte în România“, spune băiatul. Acum, se pregăteşte pentru anul viitor, când va ajunge la secţia de animaţie a liceului. „Învăţ singur să lucrez în digital. Până acum nu am făcut o animaţie completă, este foarte complicat şi necesită multe cunoştinţe şi nişte programe pe care nu le am“, explică Dorel.

image

stART în artă

Bursele stART este un program naţional de susţinere a tinerilor talentaţi la muzică, pictură şi desen, iniţiat de compania Provident în parteneriat cu Asociaţia Şcoala de Valori şi cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale. Cu ajutorul acestor burse, tinerii talentaţi cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani îşi pot achiziţiona materialele, instrumentele şi echipamentele necesare pregătirii, pot participa la concursuri naţionale şi internaţionale, la expoziţii şi concerte sau la cursuri specializate. Pe lângă sprijinul material, bursierii beneficiază şi de consiliere profesională şi personală. Până acum, 100 de tineri au beneficiat de burse în cadrul celor două ediţii ale programului susţinut de Provident. Anul acesta, compania împlineşte 10 ani de activitate pe piaţa din România, prilej cu care doreşte să ofere cititorilor Adevărul poveştile a 10 tineri talentaţi care au luat stARTul în lumea artistică. Mai multe detalii despre programul Bursele stART pot fi găsite pe www.provident.ro sau www.scoaladevalori.ro. 

image

Operele pentru victimele de la Colectiv

Băiatul găseşte, cumva, resursele interioare să exerseze şi animaţia, şi desenul, şi programele de pe calculator. „Lucrez oricând am în mână ceva cu care să pot desena. Foarte mult lucrez în sesiuni săptămânale, mai ales în weekend – între două şi şapte ore pe zi. Momentan am terminat o lucrare la care muncesc de o lună şi ceva. Sper să reuşesc să o vând la un vernisaj organizat cu clasa la o galerie de pe Calea Victoriei“, spune elevul. Până acum, a reuşit să mai vândă două dintre operele sale, dar în scop caritabil, pentru o strângere de fonduri după incendiul din Colectiv.

Datorită pasiunii sale, Dorel obişnuieşte să le facă celor apropiaţi cadouri mai neobişnuite: în dormitorul părinţilor a pictat pe un perete întreg un model monocrom cu flori, la fel şi-n bucătărie, în camera fratelui a desenat un simbol yin şi yang, iar în camera verişorului – pe Minnie şi Mickey Mouse.

Dorel Mărgărit este unul dintre beneficiarii burselor stART, oferite de Şcoala de Valori şi Provident, despre care spune că i-au deschis o uşă către viitoarea sa dezvoltare artistică: „Bursa m-a ajutat foarte mult pentru că acum am destui bani să mă întreţin singur când vine vorba de materiale pentru pictură. Pe viitor, doresc să-mi cumpăr materiale pentru pictură în ulei. În vară voi încerca să muncesc pentru a strânge bani pe care să-i adaug bursei şi cu care să-mi cumpăr o tabletă grafică“, spune Dorel, cu încredere. Mai ales că visurile acestea de adolescenţă sunt cele care au cea mai mare forţă. 

Conţinut oferit cu sprijinul Provident Financial Romania.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite