DOCUMENTE Calendarul înscrierilor în clasa pregătitoare şi în clasa întâi

DOCUMENTE Calendarul înscrierilor în clasa pregătitoare şi în clasa întâi

Şi anul acesta vor avea prioritate la înscriere copiii care locuiesc în zona şcolii dorite

Înscrierile în clasa pregătitoare şi în clasa I încep pe 24 februarie, respectând modelul de anul trecut, potrivit documentelor puse în dezbatere publică, marţi, de Ministerul Educaţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oficialii Ministerului Educaţiei au publicat proiectul metodologiei de înscriere în învăţământul primar pentru anul şcolar 2014-2015.

Potrivit acestui proiect, înscrierile în clasa pregatitoare şi în clasa I încep pe 24 februarie şi se vor face la fel ca anul trecut, în două etape.

Astfel, în prima etapă trebuie să se înscrie atât copiii ai căror părinţi optează pentru şcoala de circumscripţie, cât şi cei care aleg o altă şcoală.

Şcolile cu predare în limba unei minorităţi pot introduce la înscriere criteriul cunoaşterii limbii de predare.

La clasa pregătitoare pot fi înscrişi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2014 inclusiv. Copiii care nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 2013-2014 şi împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2014 inclusiv pot fi înscrişi în clasa I, potrivit metodologiei, la fel cum a fost şi în ultimii doi ani.

Părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2014 inclusiv pot să-şi înscrie copiii în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzatoare. În acest caz, copiii trebuie evaluaţi psihosomatic, iar înscrierea lor se face la solicitarea scrisă a părinţilor, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice arată că cei mici sunt pregătiţi. 

Proiect Calendarul Inscrierii in Invatamantul Primar 2014 2015

Criteriile de departajare

În situaţia în care într-o şcoală numărul cererilor de înscriere de la părinţi al caror domiciliu se află în afara circumscripţiei şcolare este mai mare decât numărul de locuri libere, vor fi aplicate criterii de departajare generale şi specifice.

Criteriile generale de departajare:

  •     existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului;
  •     existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de ambii părinţi. Situaţia copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situaţiei copilului orfan de ambii părinţi;
  •     existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de un singur părinte;
  •     existenţa unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învăţământ respectivă. 

Proiect Metodologie Inscriere Invatamant Primar 2014 2015

Schimbările care ar fi putut să aibă loc la înscrieri

Inspectorii şcolari au luat în discuţie câteva schimbări majore precum înscrierea copiilor la clasa pregătitoare în mai multe etape, prioritate având cei care locuiesc în zona şcolilor dorite.

„Cred că ar trebui asiguraţi în primul rând cei cu domiciliul stabil şi cei cu viză de flotant reale, nu din acelea fictive. Prioritate ar mai trebui să aibă şi cei care au proprietate în cartier sau care lucrează acolo”, spunea atunci inspectorul şcolar general al judeţului Cluj, Claudiu Cuibus. Şi inspectorul şcolar general din Prahova, Victor Toma, susţinea noua metodă de înregistrare a cererilor de înscriere, menţionând şi ordinea în care ar urma să aibă loc acest proces: întâi persoanele cu domiciliu, apoi cele cu proprietate în circumscripţie şi la urmă cei cu viză de flotant.


Pe aceeaşi temă:

Se pregătesc schimbări la înscrierea în clasa pregătitoare

Înscrierea copiilor la clasa pregătitoare ar urma să aibă loc în mai multe etape, prioritate având cei care locuiesc în zona şcolilor dorite. Mai-marii de la Educaţie vor da însă publicităţii detaliile pe ultima sută de metri, adică abia în martie.

Studiu. Aproape 9 milioane de lei au rămas necheltuiţi din suma alocată pentru implementarea clasei zero la nivelul întregii ţări

Aproape 9 milioane de lei au rămas necheltuiţi din totalul de peste 33,5 milioane de lei alocaţi pentru implementarea clasei zero. Aşa arată un studiu recent, în care au fost analizate răspunsurile furnizate de 38 de inspectorate şcolare judeţene. În plus, potrivit datelor oficiale, judeţul cu cele mai multe unităţi de învăţământ în care a fost implementată clasa pregătitoare este Bacău, iar la polul opus se situează judeţul Giurgiu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările