DOCUMENT Un manual cât toate celelalte la un loc - supermanualul pentru clasa a V-a. Profesori: Mai bine deloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Supermanualul pentru clasa a V-a, de 296 de pagini, care cuprinde 14 materii şi care a costat în total peste 733.000 de lei este gata. Experţii în Educaţie şi profesorii spun că a fost făcut degeaba pentru că tot va fi nevoie de realizarea unor fişe de lucru pentru a desfăşura procesul didactic. În plus, dascălii remarcă faptul că multe dintre cerinţe sunt peste nivelul mediu al unui elev.

„Supercartea“ pentru elevii de clasa a V-a, care ar trebui să suplinească manualele timp de două luni, este gata. Denumit latineşte, „Compendiu“, materialul a fost realizat în timp-record, o lună şi jumătate, fiind tipărit de Monitorul Oficial în peste 170 de mii de exemplare, cu costuri infime: 4 lei/manual. Are 296 de pagini şi cuprinde materia sintetizată a 14 materii pentru primele două luni ale anului şcolar. Aceasta a fost soluţia Ministerului Educaţiei pentru a rezolva, măcar temporar, criza manualelor din şcoli.

Practic, Compendiul cuprinde toate disciplinele ale căror manuale au fost contestate: Limba Română, Limba Modernă 1 şi Limba Modernă 2 (Engleză, Franceză şi Germană), Educaţie Socială, Istorie, Geografie, Educaţie Plastică, Educaţie Muzicală, Educaţie Tehnologică, TIC sau consiliere.

Printre cele mai importante avantaje ale cărţii se află accesul la resurse de învăţare absolut necesare, în contextul în care anumite discipline sunt studiate pentru prima dată, dar şi faptul că elevii au ocazia să facă mai uşor legături între diferite discipline, se laudă ministerul.

Şeful de la Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, luni, că îndrumarele elevilor vor ajunge în toate şcolile până pe 8 septembrie. Întrebat ce va face dacă manualele ale căror licitaţii nu s-au încheiat încă (şi nici nu se ştie când se va întâmpla acest lucru)  nu vor fi distribuite nici după primele două luni ale anului şcolar, oficialul a declarat că e dispus să facă un alt compendiu.

Profesorii îl găsesc nefolositor

Experţii în Educaţie şi dascălii nu se arată încântaţi de măsura luată de oficiali, pe motiv că deşi reprezintă o cheltuială mică, instrumentul este inutil pentru profesori şi elevi. În plus, unele dintre cerinţe sunt mult prea grele pentru un şcolar de nivel mediu. „Este o măsură heirupistă şi care arată amatorism, luată doar pentru a acoperi faptul că începem din nou un an şcolar fără manuale. Deşi pare o cheltuială mică în raport cu altele, este o cheltuială inutilă deoarece compendiile vor deveni redundante peste o lună-două - ele vor fi probabil aruncate/reciclate imediat ce vom avea manuale.  Cei mai mulţi dintre profesori nu au nevoie oricum de un anume manual ci doar de o programă şcolară şi obiective de învăţare clare“, a explicat Tincuţa Apăteanu, preşedintele Asociaţiei „Edu Sfera“.

De aceeaşi părere este şi Ştefan Vlaston, preşedintele Asociaţiei „Edu Cer“. „Nu are cum să coste doar 4 lei. Probabil că Ministerul Educaţiei suportă diferenţa din alte fonduri. Oricum, nu merită să dai bani pentru nişte materiale care vor fi folosite doar două luni“, afirmă expertul. Fiind de formare profesor de Matematică, Ştefan Vlaston a adăugat că subcapitolul pentru Matematică respectă programa şcolară, dar că este o problemă în privinţa dificultăţii cerinţelor. „Multe dintre exerciţii sunt prea grele pentru un elev de nivel mediu, mai ales cele cu puteri“, a explicat specialistul.

Şi la Română sunt probleme, potrivit Cristinei Tunegaru, profesor de Română. „Nu ne ajută prea mult acest îndrumar pentru că nu ne pune la dispoziţie texte literare din programă pe care să lucrăm. Cu acest material sau fără el este acelaşi lucru pentru profesori şi elevi pentru că tot sunt necesare elaborarea unor fişe de lucru“, a explicat dascălul.



 

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite