DEZBATERE Ministrul Educaţiei susţine Patriarhia în cruciada pentru ora de Religie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 6.800 de profesori predau Religia în şcolile din România, potrivit datelor Patriarhiei   FOTO: Adevărul
Aproximativ 6.800 de profesori predau Religia în şcolile din România, potrivit datelor Patriarhiei   FOTO: Adevărul

Elevii ar putea face solicitare pentru participarea la ora de Religie o singură dată pe ciclu de învăţământ (primar, gimnazial, liceal). Aşa a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care susţine propunerea controversată a Patriarhiei. Societatea civilă atrage atenţia că astfel va fi încălcată decizia Curţii Constituţionale a României (CCR).

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, este de acord cu propunerea Patriarhiei ca cererea de participare la ora de Religie pe care o vor depune elevii să fie valabilă pentru un întreg ciclu de învăţământ, nu doar pentru un an, aşa cum reiese din decizia Curţii Constituţionale (CCR).

„Susţinem ideea să se facă cerere pentru participarea la ora de Religie o singură dată pe ciclu, primar, gimnazial liceal, cu excepţia acestui an, când se impun măsuri tranzitorii”, a declarat ministrul Educaţiei.

Declaraţia ministrului vine în contextul în care Patriarhia a trimis Camerei Deputaţilor, săptămâna trecută, o propunere de schimbare a Legii Educaţiei astfel încât solicitarea de participare la ora de Religie întocmită de elevi să fie valabilă pe toată perioada de şcolarizare, nu doar pentru un an, ceea ce înseamnă că tinerii care se răzgândesc între timp vor fi nevoiţi să depună cerere de retragere de la ora de Religie, ceea ce Curtea Constituţională a hotărât deja că este neconstituţional.

Spre deosebire de Sorin Cîmpeanu, reprezentanţii societăţii civile sunt de părere că Biserica Ortodoxă Română (BOR) prin propunerea trimisă Camerei Deputaţilor „incită Parlamentul să încalce decizia CCR”. Mai multe ONG-uri au trimis o scrisoare deschisă parlamentarilor români, prin intermediul căreia le solicită să respecte decizia Curţii Constituţionale privind statutul orelor de Religie în şcoli.

„Biserica Ortodoxă incită Parlamentul României să încalce o hotărâre a Curţii Constituţionale. O astfel de prevedere, dacă ar fi adoptată de către Parlament, ar însemna o revenire mascată la principiul acordului prezumat privind studierea religiei, în contradicţie flagrantă cu litera şi cu spiritul deciziei Curţii. De ce se teme Biserica de libera opţiune a părinţilor? De ce încearcă Biserica să-i constrângă pe elevi să accepte orele de religie?” a declarat Toma Pătraşcu, preşedintele Asociaţiei Secular Umaniste (ASUR), unul dintre cei care au semnat petiţia.

Cum este văzută implicarea ministrului

Expertul în Educaţie Alexandra Anton este de părere că ministrul Educaţiei nu ar trebui să se implice în această chestiune. „Nu cred că este normal ca minstrul să fie de acord cu asta, nu cred că ar trebui să se implice în povestea asta. În momentul de faţă, este la latitudinea legiuitorilor ce urmează să se facă. Din păcate, cred că problema a devenit una subiectivă”, a apreciat Anton.

Sociologul Mircea Kivu susţine însă că implicarea ministrului este bine-venită. „Mi se pare normal să se implice, însă cred că ar trebui să fie o dezbatere pe tema Religiei, o dezbatere mai mare la nivel de societate, să se ceară părerea ambelor părţi”, a explicat sociologul.

Expertul în Educaţie Marian Staş spune că nu este de acord cu demersul ministrului din două motive. "În primul rând, este dreptul inalienabil al copiilor să decidă, să aleagă şi, de asemenea, să-şi modifice opţiunile. Acesta este aspectul de educat, şi nu "încremenirea" într-o singură decizie pe ciclu de învăţământ. Atentie însă, că la începutul ciclului de învăţământ, elevii au varste mai mici, deci sunt mai uşor de "influenţat"  sau manipulat, într-un sens sau altul. În al doilea rând, în loc să pună în aplicare urgent hotărârea CCR, ministrul (reprezentantul executivului) ia partea BOR în lupta pentru putere şi influenţă, "amendând", chiar dacă parţial, dar inadmisibil, hotărârea instanţei supreme şi distorsionându-i astfel sensul. Pentru mine, e al doilea exemplu de comportament malonest în raport cu educaţia al acestui ministru, după albirea prin ordonanţă a doctoratului prim-ministrului", a spus Staş.

Cererea va fi întocmită din anul şcolar următor

Tot la sfârşitul săptămânii trecute, Sorin Cîmpeanu a subliniat din nou că deşi decizia Curţii Constituţionale (prin care s-a hotărât ca elevii să depună cerere la şcoală că vor să participe la cursurile de Religie - n.r.) a fost publicată încă de la sfârşitul lunii ianuarie în Monitorul Oficial, aceasta va fi aplicată abia din septembrie.

„Din septembrie 2015, orele de religie sunt obligatorii pentru Ministerul Educaţiei şi pentru şcoli, şi opţionale pentru elevi. Aşadar, modificarea face referire la faptul că, în noul an şcolar, elevii vor trebui să facă opţiuni cu privire la participarea la ora de Religie, faţă de anul trecut, când au făcut opţiuni cei care nu au vrut să facă Religia. Locul disciplinei este acelaşi”, a declarat Cîmpeanu. Astfel, potrivit spuselor ministrului Educaţiei, elevii care nu au făcut cerere în septembrie 2014 că nu doresc să participe la orele de religie vor merge în continuare la aceste cursuri până la sfârşitul anului şcolar actual.

Reprezentanţii societăţii civile spun că şi această hotărâre este neconstituţională, având în vedere că din momentul publicării în Monitorul Oficial, o decizie CCR devine obligatorie.

Mai exact, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, articolul din Legea Educaţiei care reglementează participarea elevilor la ora de religie a devenit obligatoriu, şi a fost automat suspendat. Mai departe, aleşii sau Guvernul trebuie să schimbe Legea Educaţiei în termen de maximum 45 de zile. Dacă acest lucru nu se întâmplă, articolul de lege va fi automat abrogat.

Cum s-a ajuns la decizia CCR

Povestea schimbării statutului orei de Religie a început în 2009, când un profesor din Buzău, Emil Moise, şi-a dat seama că nu este normal ca un părinte să depună cerere de retragere de la ora de Religie pentru copilul său, în loc să depună cerere de participare. Drept urmare, a atacat această hotărâre în instanţă, care la rândul ei a sesizat Curtea Constituţională şi în noiembrie anul trecut a primit câştig de cauză.

Numai că mai marii de la Ministerul Educaţiei au hotărât să pună în aplicare decizia magistraţilor constituţionali din septembrie 2014. Moise a făcut până acum şi două petiţii către minister, darşi către inspectoratele şcolare, cerând ca decizia CCR să fie pusă în aplicare de urgenţă şi este pregătit să depună şi acţiuni în Justiţie în acest sens.

De asemenea, Moise consideră că „Propunerea de a face cereri la patru ani este disproporţionată, răspunde intereselor particulare ale unor culte, afectând în substanţă hotărârea CCR. Modificarea unui act normativ după ce dispoziţii din acesta au fost declarate neconstituţionale nu se poate face decât prin punerea în acord a noilor prevederi cu dispoziţiile din decizia Curţii Constituţionale”.


Ministrul Educaţiei susţine propunerea Patriarhiei ca elevii să depună cerere de participare la ora de Religie, valabilă pe un întreg ciclu de învăţământ

Patriarhia: Şcoala trebuie să respecte toate condiţiile pentru desfăşurarea orei de Religie

EXCLUSIV Tertipul prin care BOR încearcă să menţină religia obligatorie în şcoli

Profesorul care a desfiinţat impunerea mascată a Religiei în şcoli ameninţă Ministerul Educaţiei cu plângere penală

Povestea profesorului care a învins binomul Stat-BOR şi a anulat metodele de impunere a Religiei în şcoli

Şcoala fără religie. Efectele deciziei Curţii Constituţionale

Patriarhia: Profesorii de religie şi părinţii trebuie să sesizeze cazurile în care se încearcă descurajarea participării elevilor la ora de Religie

Curtea Constituţională schimbă regula orei de Religie în şcoli: părinţii trebuie să depună cerere pentru ca elevii să participe la această materie

Patriarhia se zbate să păstreze Religia obligatorie în şcoli

VIDEO Adevărul Live. Dispută între Remus Cernea şi preoţi pe statutul orei de Religie în şcoli: e sau nu obligatorie?

Profesorul care a desfiinţat obligativitatea Religiei insistă ca decizia CCR să fie aplicată imediat

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite