Dezbatere despre ruperea Ucrainei în două: Rusia ar încheia expansiunea în Est-Rusia e o democraţie doar cu numele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru liceeni oratori de la licee de top din ţară au dezbătut astăzi, de la ora 14.00, la Adevărul Live ca la carte, aşa cum o fac britanicii cu o tradiţie de secole, una dintre temele care au pus pe jar harta lumii: relaţia Ucraina - Crimeea - Rusia. Tema dezbaterii: „Este în interesul Europei ca Ucraina să se despartă în două state – unul pro-rus şi unul pro-european”?

Aceasta este o dezbatere sportivă, unde lumea nu răcneşte, explică David Moscovici, moderatorul dezbaterii pe tema „Este în interesul Europei ca Ucraina să se despartă în două state – unul pro-rus şi unul pro-european”

Echipa afirmatoare

Horia Rădulescu

Două puncte ale argumentaţiei- ar trebui să lăsăm partea estică către Rusia pentru că oprim tendinţele expansioniste ale Rusiei. Kievulnu trebuie să mai suporte economia estului ţării, ari fi atât în beneficiul Rusiei, cât şi al Europei.

Dacă nu suntem de acord cu această secesiune a Crimeii de Ucraina, Rusia ar interveni armat, SUA ar trimite efective militare şi s-ar întâmpla ca în Irak sau Afghanistan şi asta trebuie prevenit. 

Ucraina nu ar fi ţinută pe loc, ci, din contră, s-ar putea dezvolta mai bine.

Trebuie să ascultăm de asemenea de rezultatele referendumului din Crimeea. 

Nu vedem de ce să facă parte în continuare din Ucraina.

Echipa negatoare

Sonia Pavel - problema divizării Ucrainei e mult mai gravă decât a făcut-o să pară echipa afirmatoare. În plus, e o lipsă de modele, cum se va face fragmentarea, cine va decide acest proces, cum vom diviza resursele, bugetul acestei ţări, ce nu sunt clare acum, pentru a vedea dacă este în interesul Europei.

Din contră, noi credem că vom încuraja tendinţa expansionistă a Rusiei, vom arăta că i se permite. 

În plus, e chiar mai greu pentru un stat divizat să se ridice la nivelul din UE. 

Autodeterminarea nu se mai aplică, simpla dorinţă a oamenilor de a face parte dintr-un alt stat nu ar trebui să fie singurul care să decidă o astfel de divizare.

Avem câteva probleme cu acest referndum - Rusia avea efective militare acolo, care i-au influenţat pe cetăţeni, în plus, violează Constituţia Ucrainei. Toţi cetăţenii Ucrainei ar fi trebuit să aibă ceva de spus la secesionarea Crimeii.

image

Echipa afirmatoare

Dar ce facem cu drepturile ruşilor din Crimeea, nu trebuie să ţină cont şi de părerea lor?

Sonia Pavel - ei sunt minoritari acolo, în plus sunt încălcate principiile de drept ale Cartei ONU, nu doar Constituţia Ucrainei. 

Europa depinde economic de schimburile cu Estul, iar relaţiile cu Rusia vor fi profund afectate de această divizare.

În plus, se vor intensifica protestele altor etnii, ar fi încurajate, ar fi un precedent periculos pentru politica expansionistă a Rusiei.

Echipa afirmatoare

Claudiu Toader - nevoia de modele- discuţia e pe plan principial, nu trebuie aduse detalii foarte tehnice legate de bugete. Divizarea se va face exact pe bază de referendum.

Cât despre expansiunea Rusiei, ei nu vor putea merge mai departe pentru că nu vor mai putea utiliza acelaşi argument - ne apărăm populaţia de limbă rusă, ceea ce pentru partea vestică a Ucrainei nu se poate aplica. Deci Rusia nu va prelua şi Vestul Ucrainei, au deja în zonă scuturi şi alte echipamente şi oricum ar interveni alte trupe militare şi sigur nu se doreşte acest lucru.

Un stat care va fi total independent de Rusia, partea vestică, va avea şanse mai mari de a se integra în UE, atâta vreme cât mai are partea estică a Rusiei acolo.

Referendumul din Crimeea - o mare parte din populaţie e de etnie rusă şi nu vedem de ce să nu se întoarcă acolo , trebuie să ţină de Mama Rusie, este dreptul lor la autodeterminare.

Sonia Pavel 

De ce trebuie să privim asta dintr-o perspectivă istorică, aşa toţi ar putea să-şi recupereze teritoriile?

Claudiu Toader

Aceasta este doar o perspectivă de a privi, nu înseamnă că trebuie să facă toţi asta.

Este şi o codependenţă economică, cea a gazelor.

Echipa negatoare

Irina Ţuca - Europa este un agent al democratizării în ultimii ani, de a răspândi democraţia în Europa, în ciuda anumitor dezavantaje economice, deci ar exista o inconsistenţă a Europei dacă ar permite această anexare, în condiţiile unui referendum în bătaia puştii, ilegitim.

Regiunea Kosovo e recunoscută ca fiind independentă de mai mult de jumătate din membrii ONU, iar singura ţară care consideră că anexarea Crimeii e legală e Rusia.

Rusia şi antecedentele istorice - s-au pus bazele unei Europe democratice, liberale, care se leagă de securizarea graniţelor, iar Europa e agentul care ar trebui să oprească această operaţie.

Claudiu Toader

Războiul care s-ar isca nu ar fi oare mai rău?

Irina Ţuca 

Europa nu trebuie să cedeze presiunilor Rusiei, un potenţial risc enorm al tuturor statelor în faţa politicii de expansiune duse de Rusia.

Rusia e o democraţie doar cu numele.

Discurs sumativ echipa negatoare: Sonia Pavel

Perspectiva istorică nu trebuie să fie un punct esenţial în acest caz, mai ales dacă nu ştim cum s-ar face asta sau care ar fi efectele asupra Europei şi a populaţiei implicate.

Dreptul internaţional ar trebui să fie primul criteriu care să conteze în acest caz, cel care este aplical universal la nivelul Europei.

Anexarea Crimeii contravine exemplului promovat de Europa la nivel internaţional. În Rusia există încălcări flagrante ale dreptului omului, minorităţile trebuie să convieţuiască liber într-o ţară. E o problemă care ţine de Europa, e vorba şi de pierderile economice suferite în cazul unei divizări. De aceea credem că nu trebuie cedată Crimeea Rusiei.

Discurs sumativ echipa afirmatoareHoria Rădulescu

Avantajele Europei - dacă cedăm acest Est al Ucrainei, despre care Putin spune că e majoritar rusă, nu înseamnă că asta va amplifica politica expansionistă a Rusiei. Ceea ce noi facem acum, Europa, este să cumpărăm nişte timp ca să vedem cum vor evolua agenţii, situaţiile în acest timp, e un avantaj major de partea Europei.

UE încalcă drepturile fundamentale acceptând recesionarea - e în avantajul UE să democratizeze ceva, oricât de puţin, din Ucraina, partea care doreşte influenţa UE, partea vestică, nu şi pe cei 40% de origină rusă din Est care nu vor acest lucru.

Cât despre nevoia de modele, ne putem uita la Kosovo, Cehia şi Slovacia, care ne arată că e nevoie de timp pentru ca aceste probleme să se rezolve, e nevoie de o perioadă de tranziţie.


Claudiu Toaderelev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional "George Coşbuc", din Capitală, Horia Rădulescu, elev în clasa a XII-a la C.N. “I.L.Caragiale”, din Ploieşti, Sonia Pavel, elevă in clasa a  X-a şi Irina Ţuca, elevă în clasa a XI-a, ambele la Colegiul Naţional Sfântul Sava din Bucureşti au venit marţi să dezbată ca la carte, de la 14.00, la Adevărul Live, tema alipirii Crimeii la Federaţia Rusia.

Cele două echipe au jucat finala turneului "St George City of Debate" de la Sf Gheorghe din 28 februarie – 2 martie. „Această ediţie a competiţiei a reprezentat un record absolut la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul echipelor din competiţie: 130 de echipe din toată ţara. Este cea mai mare competiţie ţinută vreodată în România”, explică Emi Beteringhe, preşedintele Asociaţiei Române de Dezbatere şi Oratorie din România (ARDOR).

Tinerii au dezbătut la o temă de actualitate în România: „Ar trebui stopată finanţarea cultelor religioase în România”.

Finala a fost câştigată de negatori, echipa Colegiului Naţional "Sf Sava".

Claudiu Toader este elev in clasa a 11-a la Colegiul National "George Cosbuc" din Bucuresti. Printre rezultatele demne de mentionat in cariera lui de dezbateri se numara castigarea turneului Timisoara Open 2013, locul 1 la European Schools Debate Championship Turcia 2013 ( la categoria English as a Secondary Language ) si finalist al competitiei Saint George City of Debate 2014. Claudiu este de asemenea membru al Echipei Nationale de Dezbateri a Romaniei.

Horia Rădulescu este elev in clasa a 12-a la C.N. “I.L.Caragiale”, Ploieşti şi practică  dezbaterile academice de 4 ani. Semifinalist la Forumul Naţional de Dezbateri Academice  2012 şi la Racoviţă Open 2012, câştigător al FIAT!Debate 2013 si finalist la Saint George City of Debate 2014,  Horia doreşte să îşi continue studiile la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti

Sonia Pavel este elevă in clasa a  X-a la Colegiul National "Sfantul Sava" din Bucuresti. Sonia a ajuns in finala la Zagreb World Schools Open 2013, turneu la care a ocupat locul 2 in clasamentul individual. A castigat Saint George City of Debate 2014 si s-a clasat pe locul 7 individual la acest turneu.

Irina Ţuca este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Sfântul Sava din Bucureşti.  Printre performanţele sale în debate se numără finala la turneul internaţional Zagreb Open din decembrie 2013, locul 7 la vorbitori la aceeaşi competiţie şi câştigarea turneului de la Sfântul Gheorghe din luna martie a aceastui an.


Pe aceeaşi temă:

Ministerul Educaţiei a lansat competiţia naţională „Tinerii Dezbat” 2014

Şcolile din ţară se pot înscrie, până pe 28 martie, la competiţia naţională de oratorie a elevilor „Tinerii Dezbat”, organizată anual sub coordonarea Ministerului Educaţiei.

Dezbatere ca la carte la Adevărul Live: „Numai persoanele găsite vinovate de crime violente ar trebui trimise la închisoare”

Patru liceeni pasionaţi de arta oratoriei, care abia au revenit de la campionatul Eurasians din Turcia, au dezbătut ca la carte, după modelul britanic, la Adevărul Live, un subiect apropiat de recenta aprobare a noului Cod Penal. Tema de astăzi: „Numai persoanele găsite vinovate de crime violente ar trebui trimise la închisoare”.

România este vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice

Echipa României, formată din Radu Cotarcea şi Octavian Buta, reprezentând Universitatea Babeş Bolyai, a obţinut titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice, organizat în India, primul obţinând şi locul al VI-lea din lume la vorbitor, informează Mediafax.

TURNEU Campionii României la dezbateri se înfruntă din nou la Bucureşti

Între 7 şi 9 decembrie are loc la Bucuresti Turneul Campionilor în Dezbateri 2013, competiţia ce-i pune faţă în faţă pe cei mai buni debateri români. Cei 16 finalişti de top se înfruntă zilele acestea pentru a-şi revendica trofeul Turneului Campionilor în Dezbateri. Finala şi premierea au loc luni, 9 decembrie, ora 18:30 la The HUB, în prezenţa Excelenţei sale Domnul Martin Harris, Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti.

Cum au ajuns doi studenţi români cei mai buni tineri speakeri internaţionali

Echipa formată din Radu Ţigănaş şi Şerban Pitic, reprezentând Universitatea din Bucureşti, a câştigat turneul internaţional de dezbateri academice pentru studenţi de la Londra, la categoria destinată străinilor care nu au engleza ca limbă nativă. În clasamentul individual, Şerban Pitic a ocupat locul întâi, iar Radu Ţigănaş locul al doilea.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite