Despre schimbarea României: de ce este bine ca elevii să fie cercetaţi disciplinar pentru că au copiat la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
new

Dezbaterea pe care revista NewMoney a găzduit-o recent a ajuns, inevitabil, şi la încercarea de a găsi un răspuns la întrebarea: „De unde trebuie să plece schimbarea României?“. Răspunsul aproape una­nim dat de participanţii la dezbatere a fost destul de previzibil: de la educaţie.

Desigur, nu este nici prima, nici ultima oară când se oferă acest răspuns. Aş spune că el devine de-a dreptul un clişeu, pentru că mulţi dintre vectorii de opinie oferă acest răspuns. Ieşirea din clişeu s-a fă­cut la dezbaterea NewMoney atunci când unul dintre invitaţi a povestit următoarea întâmplare.

Acesta şi-a mutat copilul la o şcoală străină din România. În primele săptă­mâni, a aflat, cu o imensă surpriză, că unul dintre elevii din clasele primare se afla în ancheta condu­cerii şcolii pe motiv că ar fi copiat la o lucrare scrisă. Desigur, pentru cineva care trăieşte în Ro­mânia, ţara în care se plagiază masiv lucrări de doctorat, este de-a dreptul şocant să afle că un copil de clasa a II-a este investigat de şcoală pe motiv că ar fi copiat. Dar, educaţia începe de aici, de la lucruri ce par simple, dar care sunt esenţiale. Chestiunile de morală, de principii, de etică sunt aproape inexistente pe agenda dezba­terilor publice.

Citiţi continuarea articolului pe www.newmoney.ro

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite