Despre riscurile şi responsabilităţile profesorilor în tabere, la Adevărul Live: „Teribilismul tinerilor e mai puternic decât starea de frică şi de precauţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi am discutat alături de profesori şi de lideri sindicali despre riscurile şi responsabilităţile profesorilor în tabere, plecând de la cazul lui Mircea Lascu, condamnat în primă instanţă la închisoare cu executare după ce anul trecut o elevă de 13 ani a murit în tabăra de pregătire organizată de el. Concluzia: dascălii trebuie să-şi cunoască foarte bine elevii, mai ales dacă sunt adolescenţi care abia aşteaptă să încalce regulile.

 

În platou au fost prezenţi fosta profesoară Mariana Becic, preşedinte de onoare la Sindicatul independent din învăţământul preuniversitar din Sectorul 4, fost secretar general la FSLI, şi profesorul de Istorie Corneliu Riegler, de la Colegiul Naţional "George Coşbuc" din Capitală, iar prin telefon a intervenit şi preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi din România, Mihaela Gună.

Mariana Becic: Ar trebui să discutăm despre rolul taberelor, care contribuie atât la instruirea copiilor, cât mai ales la cel cel de educare pentru viitorul cetăţean al României.

Cine organizează tabere trebuie să fie conştient că îţi creează o responsabilitate vitală. Acest cadru didactic trebuie să stea alături de elev 24 din 24 de ore, aici e lucrul cel mai dificil şi în acelaşi timp trebuie să cauţi să selectezi copiii cu care vrei să mergi în tabere.

Cei care au asemenea curaj, pentru că e vorba de curaj când vorbim de elevi aflaţi la pubertate, teribilismul lor este foarte puternic, şi cei care cunosc aceste lucruri pot organiza tabere, ei trebuie să facă nu doar instrucţie, ci şi educaţie.

Acel profesor probabil nu şi-a cunoscut foarte bine elevii.

De multe ori elevii au iniţiative care nu sunt în folosul grupului şi vânează momente în care vigilenţa profesorilor nu e foarte bună, e ca o vânătoare practicată de adolescenţi.

Corneliu Riegler: Aceste tabere sunt o formă de a ieşi din familie, de sub stricteţea familiei. Eleva a fost găsită şi în stare de ebrietate, deşi consumul de alcool, de tutun e prohibit în cadrul şcolii, al taberelor etc şi asta elevii ar trebui să ştie de acasă.

Despre supravegherea 24 din 24...oamenii trebuie să doarmă şi ei. Eleva avea 13 ani, deci pentru cei care au sub 14 ani şi nu pot decide trebuie asigurată supraveghere noaptea, aşa că în acea tabără era ideal să existe aşa ceva, dar regulamentele nu prevăd acest lucru.

Statul român nu are o politică penală consecventă. Însă e şocant, pentru că acel profesor nu a săvârşit o faptă cu intenţie, mai mult ca sigur nu avea antecedente, deci ar fi trebuit o decizie de închisoare cu suspendare.

Noile reglementări ale Ministerului Educaţiei:

Riegler: Existau şi înainte, sunt nişte schimbări de formă.

Becic: Sunt cuprinse şi în regulamentul şcolar şi în regulile stabilite profesorilor. Reglementările sunt vechi, însă oamenii sunt noi. Noi avem probleme şi din punct de vedere al pregătirii omului în ceea ce priveşte meseria de cadru didactic, ca om care trebuie să desfăşoare această activitate. Învăţământul superior ar trebui să aibă o facultate de pregătire a cadrului didactic, care ar trebui să activeze doar în învăţământ, fiecare facultate să aibă o grupă de 20-30 de locuri, în funcţie de necesarul de la catedră, iar aceşti specialişti să fie pregătiţi din punct de vedere pedagogic, psihologic, metodic, al practicii pedagogice, să aibă cursuri finalizate cu examen, cursuri de un an-doi, cum era înainte. Să fie pregătiţi ca şi cadre didactice, nu ca specialişti.

Riegler: A fost un complex de împrejurări, poţi să ai experienţă şi să organizezi perfect o tabără şi să se întâmple aşa ceva, pedeapsa pentru acest profesor e prea dură. Şi noi ne-am confruntat cu situaţii şi cea mai mare problemă e că elevii vin de acasă cu băuturi foarte tari pe care le consumă pe ascuns şi atunci se întâmplă astfel de incidente, beau, acte de teribilism, e un lucru pe care nu poţi să-l controlezi 100%. Procedura nouă înseamnă de fapt dosar de 200 de pagini, mulţi colegi au zis că nu mai vor, dar e vorba de o birocraţie care absolvă ministerul de orice răspundere, nu protejează elevul. Deci responsabilitatea e pasată profesorilor şi părinţilor.

Becic: Cadrul didactic trebuie să-şi cunoască foarte bine colectivul, chiar şi într-o excursie de o zi, pericolele există oricum. Dar şi copiii şi părinţii să-i cunoască pe dascăli. Şi părintele are o responsabilitate aici, trebuie să informeze dascălul dacă are crize de personalitate, probleme de autoritate.

Cea mai dificilă situaţie dintr-o tabără:

Becic: Cea mai dificilă e perioada în care copiii au ore libere şi aici e vorba şi de numărul de copii, de care depinde supravegherea lor. Iar primul tras la răspundere e cadrul didactic, ceea ce e absolut incorect. Copilul are responsabilitate atât cât înţelege el, însă copiii nu prea conştientizează riscurile, pentru că teribilismul e mult mai puternic decât starea de frică şi de precauţie, e o problemă chiar până la 20 de ani. Există o lipsă de responsabilitate şi din partea părinţilor, care ar trebui să le explice mai bine care sunt riscurile, ce să nu facă etc.

Întotdeauna organizăm activităţi în care elevii să stea toţi la un loc, ca să îi putem organiza, dar asta ţine până la ora 12 noaptea, apoi nu mai poţi avea activităţi organizate. Profesorii îi mai lasă o jumătate de oră după ora de somn, ei se mai adună în câte o cameră, ideea e să fie verificaţi.

Riegler: Accentul trebuie pus pe cunoaşterea elevilor în prealabil, de aceea e important să ai date temeinice despre elevii cu care mergi. În prima excursie cu elevii mei de clasa a V-a am făcut întâi o excursie de o zi pentru a-i cunoaşte, abia apoi am mers într-o excursie de două zile cu ei, într-o tabără e şi mai complicat. Însă nu văd cum ar fi putut să oprească faptele dacă întâmplarea a avut loc  la ora 4 dimineaţa. Probleme sunt cu orice vârstă, cu liceenii ai probleme cu alcoolul, cu drogul, fumatul e des întâlnit, la ora actuală se fumează mai mult ca niciodată, mulţi directori au amenajat chiar locuri de fumat, ca să fie populari.

Dacă ai informaţii că ai un elev cu probleme comportamentale, atunci ori îl supraveghezi foarte bine, ori nu-l iei deloc în tabără.

Becic: Ar trebui să existe un drept al profesorului de a-l controla în orice moment, oriunde pe elev, şi în bagaje, şi în baie, să nu aibă alcool, dar trebui să-mi permită legea să fac asta. 

Riegler: Dacă răspunderea e toată a profesorului atunci trebuie să aibă şi dreptul de a controla exclusiv tot ce se întâmplă în tabără. Trebuie de asemenea făcut şi instructajul înainte de a pleca în excursie, eu le zic că ceea ce e mai important e să ne întoarcem nevătămaţi.

Becic: Fata care a murit ar fi trebuit să ştie că nu are voie să aibă sau să consume alcool.

Mihaela Gună: preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi din România

Vina ar trebui împărţită, nu poate fi doar vina cadrului didactic, asta e punctul de vedere general. UN dascăl nu poate să supravegheze non stop ce face fiecare elev, cadrul didactic nu ai are control asupra orelor de somn, nu poate să doarmă cu toţi elevii.

Pentru ce se întâmplă în timpul zilei, da, ar trebui să organizeze activităţi de grup.

Părintele trebuie să-şi dea acordul, iar copiii trebuie prelucraţi ca să nu recurgă la abateri de la disciplină, dar cadrul didactic nu se poate dedubla, aşa că părinţii trebuie să-şi asume şi responsabilitatea lor.


Instanţa Judecătoriei Sinaia l-a condamnat, în data de 24 aprilie, pe profesorul de matematică Mircea Lascu, la un an şi jumătate de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă. Lascu a fost organizatorul taberei de la Buşteni pentru elevi olimpici, în ianuarie 2013, unde o fată de 13 ani din Bucureşti, olimpică la matematică, a murit după ce a căzut de la etajul vilei în care era cazată, fiind găsită îngheţată lângă un zid al construcţiei.

De asemenea, instanţa a dispus ca profesorul Mircea Lascu şi asociaţia acestuia „Math Time”, care a fost parte responsabilă civilmente în proces, să plătească familiei elevei 25.740 de lei despăgubiri materiale, 60.000 de lei daune morale şi 10.950 de lei cheltuieli judiciare.

Totodată, magistraţii i-au interzis profesorului Mircea Lascu să mai organizeze tabere de studiu sau orice activităţi similare.

Sentinţa Judecătoriei Sinaia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.

Nu este pentru prima dată când un profesor este condamnat la închisoare. În noiembrie 2013, profesoara Elisabeta Mincior, din Iaşi, a fost condamnată de Judecătoria Constanţa la pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă. Elisabeta Mincior a fost unul dintre cadrele didactice care ar fi trebuit să aibă grijă de Mirel Enache şi de Adrian Roşu, elevi ai şcolii din localitatea ieşeană Ciorteşti, morţi în august 2009, în Eforie Sud.

Fetiţa, găsită cu o temperatură a corpului mai mică de 20 de grade

La începutul lunii ianuarie 2013, o adolescentă de 13 ani, elevă în clasa a VII-a la Şcoala nr. 56 „Jose Marti” din Bucureşti, care se afla în tabără la Buşteni, a fost găsită în apropierea zidului vilei unde era cazată, în comă profundă şi şoc hipotermic, cu o temperatură a corpului de 19,5 grade.

Fata, care avea politraumatisme ca urmare a căderii de la înălţime, a fost transportată la spitalul din Sinaia. La scurt timp după ce a fost adusă la spital, eleva a făcut stop cardio-respirator, medicii reuşind să-i repornească inima după câteva ore de masaj cardiac extern.

Timp de câteva ore, inima fetei a bătut singură, însă fata respira cu ajutorul aparatelor. Adolescenta a murit după ce a făcut un nou stop cardio-respirator.

Tânăra se afla, alături de alţi 21 de elevi olimpici la matematică, într-o tabără organizată de o asociaţie nonprofit care aparţine profesorului pensionar Mircea Lascu din Zalău. Profesorul s-a retras din învăţământ în 1993 pentru a se ocupa de editura pe care a înfiinţat-o - Gil -, el fiind cunoscut pentru iniţiative de promovare a performanţelor copiilor.

La tabăra de la Buşteni au fost acceptaţi elevi din clasele a VII-a, a VIII-a, a IX-a şi a X-a, însoţiţi de cadre didactice, programul incluzând zilnic şase ore de matematică, nivel avansat, pentru fiecare copil părinţii plătind 1.500 de lei.

În februarie 2013, profesorul a fost pus sub urmărire penală, el fiind acuzat de omor din culpă.

Reguli noi pentru organizarea taberelor

În urma tragediei de la Buşteni, Ministerul Educaţiei a dat noi reglementări în ceea ce priveşte organizarea de tabere pentru elevi. Copiii care vor să meargă în tabere sau excursii şcolare vor fi obligaţi să aducă la şcoală o adeverinţă din care să rezulte că nu au probleme medicale, iar profesorii trebuie să le ofere părinţilor toate datele despre deplasare: unde merg, cu ce mijloc de transport şi cât durează plimbarea.

Potrivit noilor reglementări, trebuie să existe un profesor care să supravegheze cel mult zece elevi. Aceştia trebuie să fie însoţiţi şi de o persoană specializată în acordarea primului ajutor.
De asemenea, profesorii trebuie să anunţe din timp părinţii şi elevii referitor la distanţa şi durata de mers de la punctul de plecare până la locul în care se află unitatea de cazare, în cazul în care transportul se face cu autocarul.

Părinţii trebuie să ştie dacă locul este usor accesibil sau dacă sunt probleme în ceea ce priveşte drumul de acces.

În ceea ce priveşte elevii, aceştia nu au voie să aducă şi să consume în tabără sau în excursie alcool, ţigări şi droguri.


Profesorul care a organizat tabăra de la Buşteni - în care o elevă olimpică din Capitală a murit - a fost condamnat la închisoare cu executare

Mircea Lascu, profesorul care a organizat, în ianuarie 2013, o tabără pentru elevii olimpici la Buşteni, în care o elevă de 13 ani a murit după ce a căzut de la etajul vilei în care era cazată, a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă de Judecătoria Sinaia. Decizia magistraţilor nu este definitivă.

VIDEO Noi reguli impuse de minister pentru elevii care merg în tabără

Copiii care vor să meargă în tabere sau excursii şcolare vor fi obligaţi să aducă la şcoală o adeverinţă din care să rezulte că nu au probleme medicale, iar profesorii trebuie să le ofere părinţilor toate datele despre deplasare: unde merg, cu ce mijloc de transport şi cât durează plimbarea, potrivit noilor reguli aprobate de Ministerul Educaţiei. Reglementările vin după ce, anul trecut, o elevă a murit într-o tabără a olimpicilor la matematică.
 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite