DEFINITIVAT 2013 Doar 47% dintre candidaţi au promovat examenul naţional de definitivare în învăţământ. Notele profesorilor, postate pe edu.ro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai puţin de 50% dintre profesoriau promovat la examenul de definitivat     FOTO: Adevărul
Mai puţin de 50% dintre profesoriau promovat la examenul de definitivat     FOTO: Adevărul

Din totalul de 7.400 candidaţi prezenţi la proba scrisă a examenului, doar 3.181 (47,83%) au promovat, arată primele rezultate, cu aproape 20% mai puţini faţă de 2012. Cel mai ridicat procent de promovare s-a înregistrat în judeţul Gorj  - 76,47%, iar cel mai scăzut procent, în judeţul Caraş-Severin - 29,33%, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei. Notele profesorilor au fost postate pe definitivat.edu.ro, judeţ cu judeţ.

UPDATE: Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) consideră că „rezultatele la examenul de definitivat sunt cele previzibile având în vedere faptul că în ultimii 23 de ani politica guvernelor faţă de salarizarea din învăţământ a fost iresponsabilă“.

„Salariile foarte mici din acest domeniu au făcut ca, an de an, numărul tinerilor cu vocaţie pentru meseria de dascăl care să se îndrepte către învăţământ să scadă şi astfel au pătruns în sistem oameni care nu au nicio tangenţă cu această nobilă profesie, pentru aceştia domeniul fiind o simplă soluţie de moment pentru un câştig mizer“, se arată într-un comunicat de presă al federaţiei.

De asemenea, o altă cauză a acestor rezultate slabe o reprezintă carenţele majore în ceea ce priveşte formarea iniţială a viitorilor dascăli, susţin sindicaliştii.

„Facultăţile de profil nu pun accent pe materii fundamentale de care au nevoie viitoarele cadre didactice cum ar fi metodica predării disciplinelor fundamentale şi totodată majoritatea au eliminat practica pedagogică, iar acolo unde încă există este făcută formal. Precizăm faptul că în subiectele de la examenul de defintivat o pondere importantă o ocupă cel de metodică, astfel rezultatele slabe sunt o consecinţă a faptului că cei care au susţinut examenul trebuie să rezolve subiecte pe care nu le-au studiat în facultate aproape deloc“, arată reprezentanţii FSLI, care susţin din nou ideea unei legi de salarizare dedicată personalului din învăţământ.

UPDATE:  Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“ susţine că „acest concurs oferă un plus valoare sistemului de învăţământ, dar scoate în evidenţă şi o realitate dură a pregătirii aspiranţilor la titlul de dascăl“.

„Trebuie să recunoaştem că învăţământul nu mai este de mult atractiv pentru absolvenţii bine pregătiţi. Cu toate acestea, rezultatele de anul acesta de la examenul de definitivat vin să arate că încă mai sunt persoane care aleg să intre în învăţământ din vocaţie şi care iubesc această meserie. În acelaşi timp, trebuie să ţinem cont că, în acest an, Ministerul Educaţiei Naţionale a decis ca nota minimă de promovare a examenului să fie 8 şi nu 7. Totuşi, numărul mic de promovaţi este însă şi rezultatul subfinanţării sistemului. În condiţiile în care nu acorzi salarii decente şi beneficii pe măsură, prin care să atragi absolvenţii valoroşi în sistemul de învăţământ, nu ai cum să ceri performanţă. FSE „Spiru Haret“ a solicitat, în mai multe rânduri, actualului Guvern o nouă lege de salarizare pentru personalul din învăţământ, însă nu am primit nici o invitaţie la negocieri. Considerăm că este obligatoriu să demarăm, în perioada imediat următoare, discuţiile privind sistemul de salarizare din învăţământ“, a declarat Tudor Spiridon, secretar general FSE „Spiru Haret“.

UPDATE: Ministrul Educaţiei Remus Pricopie susţine că rata de promovare la Definitivat 2013 arată că acesta este un examen serios, exigent, aşa cum trebuie să fie şi i-a felicitat pe cei aproape 3.200 de candidaţi care au promovat.

"Anul acesta, la examenul de definitivat a crescut media de promovare de la 7 la 8. Am făcut acest lucru pentru că este important să avem profesori bine pregătiţi. 47,83% promovaţi însemană că definitivatul este un examen serios, exigent, aşa cum trebuie să fie. În Finlanda, spre exemplu, promovabilitatea este de 10 la sută", a declarat ministrul Pricopie pentru Mediafax.

Ministrul Educaţiei a mai apreciat că Legea Educaţiei ar trebui să sancţioneze mai aspru profesorii care vor să promoveze prin fraudă. "Îi felicit pe cei 3.181 de candidaţi care au promovat examenul de definitivat. Îi felicit pe cei 32 de profesori care au luat nota 10", a mai spus Pricopie.


Ministerul Educaţiei a publicat marţi pe site-ul definitivat.edu.ro notele obţinute de fiecare profesor, judeţ cu judeţ.

Dintre candidaţii care au reuşit să promoveze examenul, 32 au obţinut note de 10, iar alţi 174, note între 9,50 şi 9,99. Cele mai multe note obţinute, însă, 1.826, au fost între 8 şi 8,49. 

Cadrele didactice care au promovat examenul naţional de definitivare au dobândit dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.

Candidaţii prezenţi la examenul de definitivare au avut de susţinut două probe. Prima, care s-a desfăşurat în perioada ianuarie - iunie, a constat în susţinerea a două inspecţii speciale la clasă şi a avut caracter eliminatoriu. În urma acesteia, din cei 8.567 de candidaţi înscrişi, au reuşit să se califice pentru a doua probă, scrisă, din data de 18 iulie, 7.889 de candidaţi.

27 iulie, ziua rezultatelor finale

Între 23 şi 24 iulie candidaţii vor putea depune contestaţii la centrele de examen, soluţionarea acestora urmând să se realizeze în intervalul 25 - 26 iulie. Pe data de 27 iulie se vor afişa rezultatele finale.

Pentru sesiunea din acest an, ministerul a decis ca nota minimă de promovare a examenului naţional de definitivare în învăţământ să fie 8 şi nu 7, după ce în 2012 a crescut de la 6 la 7. O altă noutate adoptată a fost acordarea dreptului de a participa la acest examen şi debutanţilor cu un an vechime la catedră.

Numărul celor înscrişi anul acesta a crescut cu aproape un sfert faţă de anul trecut, după ce li s-a permis şi debutanţilor cu un an de vechime la catedră să intre în examenul de definitivat. 

În 2012, rata de promovare la definitivatul în învăţământ a crescut, după soluţionarea constestaţiilor, de la 62,23% la 65%.

Numărul contestaţiilor depuse anul trecut a reprezentat 20,5% din totalul lucrărilor scrise evaluate, potrivit Ministerului Educaţiei.

Pe aceeaşi temă:

16 candidaţi au fost eliminaţi din examenul de definitivat

La examenul scris de definitivat de joi, 18 iulie, s-au prezentat 7.400 (93,70%) din cei 7.889 de candidaţi care s-au înscris. Din totalul candidaţilor prezenţi, 684 s-au retras, iar alţi 16 au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Candidaţii eliminaţi au pierdut dreptul de înscriere la examenul naţional de definitivare în învăţământ pentru sesiunea următoare.

DEFINITIVAT 2013 Profesorii dau azi examenul de definitivat. Ministerul a publicat subiectele şi baremele

Peste 7.800 de profesori dau joi examenul de definitivat în învăţământul preuniversitar, primul pas important în cariera didactică, urmat de obţinerea gradelor didactice, II şi apoi I. În premieră, în 2013 au fost acceptaţi la examen şi debutanţii cu un an vechime la catedră, însă media minimă de promovare a crescut de la 7 la 8. Rezultatele finale vor fi afişate pe 27 iulie. Subiectele şi baremele au fost publicate pe subiecte.edu.ro.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite