De ce s-a opus Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, reglementării homeschooling-ului: „Cei care insistau erau sectanţi ciudaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu consideră homeschooling-ul „inginerie socială” prin care se produce o operaţie pe creierul societăţii fără anestezie, potrivit ununi articol publicat pe blogul său. Mai mult, acesta susţine că persoanele care militează pentru acest sistem de educaţie sunt „sectanţi ciudaţi”.

Ministru al Educaţiei în perioada 3 decembrie 2009 – 9 februarie 2012, Funeriu explică pe blogul său de ce s-a împotrivit introducerii homeschoolingului în Legea Educaţiei din 2011. Acesta vehiculează că „şcoala acasă” porneşte de la considerente religioase şi merge până într-acolo încât pune în relaţie directă homeschooling-ul cu copiii jijadişti care se aruncă în aer.

„Faptele: o doamnă deputat pe care o apreciam foarte mult îmi cerea cu o insistenţă neobişnuită să introduc asta în lege. A renunţat repede în faţa argumentelor echipei ministerului, şi mi-a dezvăluit şi motivul insistenţei iniţiale: «cei care insistau pe lângă mine păreau să aibă motive religioase», zice ea. Eu nu ezit sa o spun mai pe şleau: acei oameni, si nu numai ei, erau niste sectanţi ciudati. O spun clar cu atât mai mult cu cât aveam şi alte informaţii institutionale credibile: cei care insistau pe la toate uşile erau sectanţi ciudati care aveau ca unic scop îndoctrinarea religioasă a copiilor prin acest mijloc”, a scris Funeriu. 

„Educaţia trebuie să fie printre atribuţiile societăţii”

Funeriu mai spune că dezbaterea „şcoala acasă” nu este despre optimizarea învăţării, ci despre faptul că educarea nu este numai la dispoziţia părinţilor, ci şi la dispoziţia societăţii. 

„Să pun însă punctul pe i: homeschooling-ul nu este o „alternativă educaţională”, ci o tentativa de inginerie socială. Una pe care societatea noastra nu o poate gestiona acum. Paradigma homeschooling-ului e total diferita de ceea ce pretind, din neştiinţă, îndoctrinare sau naivitate promotorii săi: aici nu e vorba despre optimizarea învatarii/educarii. De ce avem legi nationale/regionale ale educatiei? Pentru ca societatile noastre considera ca invatarea/educarea copilului nu sunt numai la dispoziţia parintilor, ci si la dispoziţia societatii: faptul ca esti parinte nu iti da dreptul (privilegiul) sa iti educi copilul numai cum vrei tu, ci si cum vrea societatea. În primul articol al Constituţiei scrie că  ”România este stat de drept, democratic şi social”. Povestea cu libertatea individuala nu tine: libertatea absoluta presupune responsabilitate absoluta. Ceea ce stim ca nu poate exista. Nu ai voie sa ii dai copilului tau droguri, nu e voie sa ii aplici pedepse corporale si multe alte interdictii. Societatea considera ca educatia trebuie sa fie si printre atributiile ei. E bine asta, e rau? Nu stiu si nici nu tine de mine sa decid asta. Societatea trebuie sa decida. Dar trebuie sa fim constienti ca daca acceptam homeschooling-ul, aceptam sa facem fara anestezie si fara a fi calificati, o operatie pe creierul societatilor noastre. eu unul nu sunt pregătit pentru aşa ceva”, a mai scris fostul ministru al Educaţiei.

Fostul ministru al Educaţiei mai spune că dacă se reglementează homeschoolin-ul atunci există riscul ca mulţi copii săraci să nu mai ajungă deloc la şcoală şi să fie folosiţi ca mână de muncă de către părinţi. 

”Dacă acceptăm homeschooling, fiecare părinte va primi de la stat costul standard per elev, adică vreo 3500 de lei pe an. Şi atunci să vezi ce succes o să aibă homeschooling-ul printre cei mai săraci 10% dintre părinţi, mai ales printre cei care au nevoie de o mână de ajutor în ogradă din partea copiilor de 7 ani. Traim intr-o ţară în care statul abia îşi poate controla prim miniştrii plagiatori. Să vezi ce mişto o sa verifice educaţia dată de geniile nedescoperite ale pedagogiei de sufragerie”, mai arată postarea sa de pe blog.

„Trebuie reglementat tocmai pentru a nu se produce îndoctrinarea”

Directorul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, Şerban Iosifescu, susţine că statul trebuie să reglementeze homeschooling-ul tocmai  pentru a avea un control mai mare a calităţii procesului educativ şi de a împiedica îndoctrinarea religioasă. 

„Statul trebuie să legifereze pentru că este resposabilitatea sa tot ce ţine de respectarea drepturilor fundamentale ale omului, asigurarea dreptului la educaţie al copilului. Mai bine să putem controla decât să ne trezim în faţa unor pericole de îndoctrinare, pentru că sunt părinţi care aleg educaţia la domiciliu pentru copilul lor pentru a-l cunoaşte mai bine pe Dumnezeu, pentru că unele asociaţii sunt religioase”, a explicat Iosifescu.

Conceptul de homeschooling a reintrat în vizorul opiniei publice, dar şi a experţilor în educaţie după ce actorul Dragoş Bucur şi soţia lui, Dana Nălbaru, au hotărât să-şi retragă copilul de la şcoală şi au înscris-o la o şcoală de tip umbrelă, motivând limitele sistemul de învăţământ actual.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite