De ce este educaţia cea mai bună investiţie: La fiecare leu investit în educaţia unei persoane cu masterat, statul primeşte înapoi opt lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Investiţiile în educaţie sunt benefice atât pentru individ, cât şi pentru stat Foto: Arhivă
Investiţiile în educaţie sunt benefice atât pentru individ, cât şi pentru stat Foto: Arhivă

Fiecare leu alocat unui ciclu complet de educaţie generează opt lei sub formă de venit la buget din taxe, impozite şi contribuţii, potrivit studiului „Costul educaţiei: investiţie, randament, impact”, publicat de Fundaţia World Vision România. Pe de altă parte, din cauza lipsei accesului la educaţie, statul cheltuieşte, în medie, circa 90.000 de lei pentru un şomer cu studii primare.

Investiţia în educaţie este importantă atât la nivel individual, cât şi social. Este concluzia studiului „Costul educaţiei: investiţie, randament, impact”, publicat de Fundaţia World Vision România, care arată că în acest fel se generează încasări importante la nivelul statului. 

De exemplu, statul cheltuieşte în total circa 168.000 de lei, în medie, pentru fiecare persoană care absolvă un masterat, de la grădiniţă până la acordarea diplomei. În acelaşi timp, statul încasează de la o astfel de persoană, pe toată durata vieţii acesteia, aproape 1,45 milioane de lei din contribuţii, taxe şi impozite. Cu alte cuvinte, la fiecare leu investit în educaţia unei persoane cu masterat, statul primeşte înapoi opt lei, echivalând cu un randament al investiţiei de 700%, potrivit aceleiaşi surse. 

Pe de altă parte, din cauza lipsei accesului la educaţie, statul cheltuieşte, în medie, circa 90.000 de lei pentru un şomer cu studii primare, pe toată durata vieţii acestuia. 

De asemenea, contribuţiile persoanelor fizice la buget cresc odată cu nivelul de educaţie. O persoană cu studii primare contribuie în fiecare an la buget, în medie, cu maximum 10.363 de lei. Suma creşte la maximum 20.517 lei pentru persoanele care au absolvit cel mult o şcoală profesională şi ajunge la o valoare maximă de peste 40.000 de lei pentru cei cu studii universitare şi postuniversitare. 

Veniturile personale se dublează

Cercetarea mai arată că veniturile brute realizate de o persoană se dublează, în medie, cu fiecare nivel de învăţământ finalizat. 

Prin urmare, un absolvent de liceu câştigă de două ori mai mult decât o persoană care a terminat doar şcoala generală, iar un absolvent de facultate câştigă dublu faţă de cineva care are doar o diplomă de Bacalaureat. 

Această evoluţie se păstrează indiferent de statutul profesional, fiind valabilă nu doar pentru salariaţi, ci şi pentru agricultori şi lucrătorii pe cont propriu în alte activităţi decât cele agricole.  

„Din perspectiva cifrelor avansate de această cercetare – din câte ştim, prima din România care încearcă să cuantifice în termeni financiari reali costurile şi beneficiile educaţiei pentru stat şi pentru societate –, concluziile pe care ar trebui să le tragem sunt clare. Educaţia este una dintre investiţiile cele mai avantajoase pe care le poate face un stat, fapt demonstrat cu date în studiul pe care l-am realizat împreună cu Deloitte România. Este nevoie ca statul să respecte legea şi să aloce Educaţiei cele 6 procente din PIB la care s-a obligat. World Vision România, prin programele sale, adaugă resurse financiare la sumele pe care le investeşte statul, iar aceste sume au impact direct atât în calitatea educaţiei, cât şi în accesul la educaţie”, a concluzionat Mihaela Nabăr, director executiv al World Vision România. 

Studiul a fost lansat marţi, 12 octombrie, într-o conferinţă despre finanţarea în Educaţie, organizată de World Vision România în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

   

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite