Cum se vor desfăşura examenele naţionale în plină creştere a numărului de noi infectări. Precizările ministrului Educaţiei

Cum se vor desfăşura examenele naţionale în plină creştere a numărului de noi infectări. Precizările ministrului Educaţiei

Imagine: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că elevii din anii terminali vor merge la şcoală la fel ca şi până acum: cei care doresc vor continua să participe fizic la cursuri, iar ceilalţi pot continua să participe la şcoala online. Ministrul  a clarificat că examenele naţionale vor avea loc cu prezenţă fizică, la datele stabilite, indiferent de evoluţia epidemiologică.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
 
„Elevii din anii terminali vor merge la şcoală exact ca şi până acum, în scenariile verde şi galben, mai mult decât atât, chiar în scenariul roşu vor merge la fel ca în ultimele patru săptămâni care s-au scurs de la începerea semestrului 2. Mai exact, prezenţa elevilor în clasele terminale a fost situată între 12 şi 14 elevi pe clasă. Deci, carevasăzică acei elevi care au putut şi dorit să meargă la şcoală, au mers la şcoală”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24.ro.
 
La fel se va întâmpla şi luni precum s-a întâmplat şi vineri cu elevii care au putut şi au dorit să meargă la şcoală, spune ministrul.
 
„Nu au depăşit jumătate din efective, asta este o consideraţie legată de realităţile ultimelor patru săptămâni în care şcoala s-a desfăşurat cu prezenţă fizică. Această înjumătăţire a efectivelor a fost cerută de către MS ca o cerinţă de asigurare a regulilor de distanţare, o întărire a acestei cerinţe.În cazul în care un elev ar vrea să meargă la şcoală şi nu va putea să meargă cu prezenţă fizică pentru că depăşeşte jumătatea raportată la efectivele fiecărei clase, atunci, am transmis încă din această dimineaţă o notă către toate inspectoratele şcolare judeţene prin care reamintesc că toţi elevii care nu pot participa cu prezenţă fizică din orice motiv au dreptul la educaţie. Este vorba de asigurarea acestui drept printr-o predare, de preferat, sincron, pentru că aşa s-a întâmplat şi până acum. Acolo unde nu s-a întâmplat aşa, din păcate, au fost situaţii în care predarea n-a fost sincron, n-au avut acces direct la ceea ce predă profesorul în sala de clasă, au fost transmise conţinuturi şi teme de rezolvat deci modalităţi mai puţin eficiente, dar, în orice caz au avut şi trebuie să aibă acces la educaţie absolut toţi elevii”, a spus Sorin Cîmpeanu pentru sursa citată.
 

Prezenţă fizică la orele remediale

 
Ministrul a adăugat că a obţinut accesul cu prezenţă cu prezenţă fizică pentru orele remediale indiferent de clasă, inclusiv clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, inclusiv clasele a IX-a, a X-a, a XI-a, indiferent de scenariu. „Este obligatoriu să avem prezenţă fizică pentru ceea ce s-a pierdut prin predarea online”.
 
Ministrul spune că va reveni cu precizări în cazul în care mai mult de jumătate dintre elevi vor vrea să participe la cursuri fizic, eventual printr-o rotaţie a elevilor. De asemenea, a precizat că a mai spus că a cerut CNSU derogare pentru ca examenele naţionale să se desfăşoare în format fizic în toată ţara:
 
„Cu toată responsabilitatea, nu va exista niciun elev în această ţară care să nu poată susţine examene naţionale indiferent de situaţia epidemiologică. Aceste examene naţionale sunt de maximă importanţă, definitorii pentru viitorul oricărui tânăr. Va exista înţelegere şi asigur orice elev că examenele naţionale se vor da la datele planificate cu prezenţă fizică”, a concluzionat Sorin Cîmpeanu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările