Cum sprijină o asociaţie din Bucureşti tinerii din mediul rural să aibă acces la alfabetizare digitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o societate în care este 95% din anunţurile de angajare sunt publicate pe internet, alfabetizarea digitală este importantă pentru tineri. Asociaţia Tineri pentru Educaţie şi Societate (TES) lansează o cauză educaţională de reciclare a tehnologiei pentru sprijinirea tinerilor defavorizaţi din mai multe judeţe din ţară.

Beneficiarii programului de formare profesionala lansat de către TES sunt 250 de tineri înscrişi in învăţământul liceal rural din judeţe vulnerabile si comunităţi defavorizate din punct de vedere economic şi cu rată de abandon şcolar mare, respectiv: Ilfov, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Iaşi, Bacău, Teleorman, Dolj, Gorj şi Mehedinţi.

Proiectul îşi propune creşterea nivelului de cunoştinţe digitale în rândul tinerilor din România pentru pregătirea viitoarei forţe de muncă şi a viitorilor antreprenori, odată cu îmbunătăţirea competitivităţii digitale şi a performanţelor informaţionale. 

Cunoştinţele digitale, tot mai necesare la locul de muncă

Totodată, creşterea nivelului de alfabetizare digitală şi dobândirea de abilităţi digitale pot genera locuri de muncă digitale şi pot sprijini dezvoltarea unei economii digitale în România.

„Astfel proiectul va contribui la îndeplinirea obiectivului strategic naţional „Asigurarea accesului tuturor adolescenţilor şi tinerilor la formare şi educaţie de calitate, atât formală cât şi non-formală” cuprins în Strategia Naţională în domeniul politicii de tineret 2015-2020, prin oferirea unui cadru de învăţare non- formal autorizat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi de Ministerul Educaţiei Naţionale”, susţine Grig Borontiş, preşedinte TES.

Nevoia dezvoltării competenţelor digitale în rândul populaţiei tinere este una dintre priorităţile Uniunii Europene. În viitorul apropiat, 90% dintre locurile de muncă vor necesita cunoştinţe digitale. Potrivit datelor Comisiei Europene, în contextul lipsei unei pregătiri de bază în domeniu, până în anul 2020 aproximativ 825.000 de locuri de muncă vor fi neacoperite din cauza lipsei competenţelor digitale.

Tinerii din mediul rural nu beneficiază de o educaţie digitală optimă

Tinerii provenind din mediul rural, mai ales din comunităţile mai puţin dezvoltate ale Românei nu beneficiază în cadrul învăţământului formal de alfabetizare digitală adecvată, din cauza infrastructurii – laboratoare cu o bază materială slabă, acces la internet, pregătirea cadrelor didactice, însă este o nevoie acută de strategii pentru instruirea şi pregătirea tinerilor care să fie adaptaţi la o societate informatizată. Dezvoltarea tehnologiei a schimbat pentru totdeauna modul în care folosim internetul, reţele de socializare şi dispozitivele digitale.

Beneficiile accesului la internet pentru tinerii dezavantajaţi

1. Accesul la informaţii

2. Dezvoltarea competenţelor antreprenoriale şi acces la capital de investiţii extern

3. Dezvoltarea personală şi profesională prin accesul online la resurse de învăţare şi instrumente

de tip open source

4. Creşterea participării la procese sociale şi politice în cadrul comunităţii lor.

5.  Creşterea competitivităţii digitale în rândul tinerilor din mediul rural din Romania.

Obiectivul campaniei constă în colectarea prin donaţii a minim 28 de laptopuri funcţionale necesare organizării unui program de formare profesională „Competenţe Informatice”. Dacă în cadrul campaniei vor fi colectate mai mult de 28 de laptopuri, acestea vor fi donate tinerilor vizaţi în proiect”, mai adaugă Borontiş.

Cei interesaţi pot adera la iniţiativa organizaţiei de a sprijini învăţământul informatic din mediul rural prin donarea unui laptop funcţional. Laptopurile vor fi folosite la organizarea de cursuri de initiere IT în zone defavorizate din România, unde tinerii nu au acces la infrastructura informaţională.

Laptopurile pot fi donate pe acest site
 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite