Cum poţi echivala studiile preuniversitare făcute în străinătate

Cum poţi echivala studiile preuniversitare făcute în străinătate

FOTO: Arhiva Adevărul

Ordinul ministrului educaţiei şi metodologia care reglementează echivalarea diplomelor obţinute în urma absolvirii de studii preuniversitare în străinătate au fost publicate în Monitorul Oficial.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a aprobat prin ordin de ministru metodologia privind echivalarea de către inspectoratele şcolare a perioadelor de studii făcute în străinătate şi la organizaţiile care desfăşoară programe educaţionale pe teritoriul României după un sistem de educaţie străin. Activităţile educaţionale trebuie, însă, să se regăsească în Registrul special al Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul preuniversitar

Dosarul pentru echivalarea perioadei de studii trebuie să conţină:

  • O cerere
  • Foaie matricolă pentru clasele din România (dacă este cazul) – original.
  • Foile matricole eliberate de o unitate de învăţământ din străinătate sau de organizaţiile furnizoare de educaţie, care organizează şi desfăşoară pe teritoriul României activităţi de învăţământ corespunzătoare unui sistem educaţional din altă ţară, din care să rezulte disciplinele studiate şi calificativele/notele obţinute – copii şi traduceri autorizate.
  • Document de identificare valabil al elevului – copie.

 

Dosarul se depune la inspectoratul şcolar sau la unitatea de învăţământ la care elevul participă la cursuri în calitate de audient.
Echivalarea se realizează automat, fără susţinerea de măsuri compensatorii, pentru toate clasele promovate la unităţi de învăţământ din străinătate, se arată în metodologie. De asemenea, la cererea exprimată în scris a părinţilor, înscrierea se poate face într-o clasă inferioară ultimei clase absolvite în străinătate. termenul de soluţionare a dosarului de echivalare este de 30 de zile lucrătoare de la data depunerii dosarului complet la inspectoratul şcolar. Pentru evaluarea dosarului de echivalare nu se percep taxe, iar atestatul original eliberat de către inspectoratul şcolar este valabil pentru înscrierea în orice unitate de învăţământ preuniversitar din ţară şi la încadrarea pe piaţa forţei de muncă.

Cine sunt evaluatorii

Metodologia prevede că o comisie foarmată din patru persoane evaluează dosarul aplicantului, iar evaluatorii trebuie obligatoriu să fie absolvente ale unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă, a ciclului II bologna cu diplomă de master sua diplomă echivalentă.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările