Cum se joacă şcoala de-a justiţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorii unor instituţii din învăţământul preuniversitar pedepsesc elevii cu amenzi pentru încălcarea regulilor interne chiar dacă nu au acest drept. 25 de lei pentru fumat, 15 lei pentru gălăgie şi 500 de lei pentru filmat. Acestea sunt sumele plătite pentru o abatere de la regulamentul intern la Colegiul „Nicolae Titulescu“ din Slatina.

Legal, situaţia amenzilor din şcoli este clară. Şcoala nu este o autoritate de control şi nici nu poate întocmi un proces verbal de contravenţie, amenzile nu sunt date în baza unei legi, iar minorii nu pot fi sancţionaţi cu amendă. În realitate, unele şcoli menţionează în regulamente amenzi pentru diverse abateri disciplinare. Elevii plătesc sumele cerute, dar nu la şcoală, ci la comitetul de părinţi. Tot de aici primesc şi o chitanţă de prestări servicii.

„Şcoala nu poate sancţiona un elev cu amendă. Rolul şcolii în sens general este unul educativ nefiind un veritabil organism de control care să aplice sancţiuni în conformitate cu reglementarea în vigoare, OG 2/2001. Comitetul de părinţi, în lipsa unei forme juridice de organizare, nu poate avea decât un rol consultativ în activitatea educaţională. În nici un caz comitetul de părinţi nu poate aplica amenzi, câtă vreme nu este autoritate de stat. Amenzile reprezintă asigurarea respectarii legii de către organismele de control", arată avocatul Gheorghe Constantin.

Uite amenda, nu-i amenda

O altă problemă este că aceste amenzi nu apar nici în regulamentul general, redactat de Ministerul Educaţiei, unde sunt specificate clar metodele de sancţionare a elevilor în cazul unor abateri disciplinare. Şcolile se justifică însă spunând că regulile interne sunt în semnate şi aprobate de părinţi.

"Cât priveşte achitarea unor sume către comitetul de părinţi în acord cu un eventual regulament chiar asumat prin semnatură, consider că ar fi ilegala atâta vreme cât un comitet de părinţi nu are personalitate juridică (fie că este vorba de asociaţie, fundaţie sau srl)", adaugă avocatul Gheorghe Constantin.

Avocatul mai precizează că o simplă chitanţă fără un proces verbal nu poate fi considerată o amendă şi deci nu obligă la plată. „Chitanţa neînsotiţă de un proces-verbal este doar o plată a unui serviciu. "Sancţiunea" amenzii neconstatată printr-un proces verbal este nelegală şi deci nu există mecanism de obligare la plată", spune Gheorghe Constantin. În cazul unei pagube, şcoala se poate adresa justiţiei pentru repararea daunelor.

Fumezi doar dacă ai bani

Psihologul Anca Samachis spune că amenda ca sancţiune îi poate face pe copii să creadă că "dacă ai bani totul se rezolvă, sau simplul fapt că plăteşti amenda face ca fapta ta să nu mai fie atât de gravă".

"Apare şi o puternică discriminare; cei care au bani îşi «permit» să greşească de mai multe ori decât cei care nu au, iar asta le întăreşte copiilor ideea că în viaţă poţi obţine privilegii cu ajutorul banilor. Este ca şi cum aceeaşi regulă va lovi mai mult în unii şi mai puţin în alţii, datorită puterii financiare a familiei", adaugă psihologul Anca Samachis.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite