Cum îşi echivalează peste 10.000 de elevi, anual, proba de Competenţe digitale de la BAC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 55. 000 absolvenţi de clasa a XII-a şi-au echivalat, din 2010 şi până în prezent, proba de Competenţe Digitale de la Bacalaureat prin examenul ECDL - European Computer Driving Licence, arată reprezentantul român al Fundaţiei ECDL. Anual, între 10.000 şi 13.000 dintre elevi fac acest pas.

Liceenii care deţin certificatul ECDL European Computer Driving Licence profil BAC îşi pot echivala în cadrul examenului de maturitate proba de competenţe digitale.

Din anul şcolar 2009 - 2010, de când s-a introdus proba de Competenţe digitale la Bacalaureat, şi până acum, peste 55.000 de elevi şi-au echivalat această probă prin intermediul certificării ECDL.

Potrivit directorului de Marketing şi Comunicare al ECDL România, Irinuca Văduva, anual, între 10.000 şi 13.000 de absolvenţi ai clasei a XII-a îşi echivalează proba la Informatică prin certificatele Fundaţiei.

ECDL România este Operatorul Naţional al licenţei ECDL în România, cu o reţea de peste 700 de centre de instruire şi testare acreditate pe întreg teritoriul ţării, asigurând oportunitatea de a obţine şi de a-şi certifica la un anumit nivel competenţele digitale.  În reţeaua de Centre de Testare Acreditate ECDL se regăsesc instituţii de învăţământ (universităţi, licee, şcoli), centre de pregătire pentru administraţie şi centre de pregătire profesională din toate oraşele mari ale ţării. Peste 270 000 de candidaţi s-au înscris în programul ECDL  la nivel naţional şi au fost eliberate mai mult de 210.000 de Permise ECDL în România.

137.344 de absolvenţi de liceu s-au înscris în acest an la examenul de Bacalaureat, dintre care 114.993 de candidaţi provin din promoţia curentă, iar 22.351 de candidaţi provin din seriile anterioare. 

Costuri şi întinderea cursurilor

Permisul ECDL PROFIL BAC se obţine în urma promovării a 6 module fixe obligatorii: Utilizarea computerului, Instrumente online, Editare de text, Calcul tabelar, Baze de date, Prezentări.

Potrivit site-ului ECDL România, taxa de înscriere este de 110 lei plus TVA, iar taxele pentru permisele ECDL Profil Start Bac şi Bac sunt de câte 7 lei plus TVA.

Costul instruirii variază de la centru la centru, în directă corelare cu numărul de module pentru care se face instruirea şi cu numărul de ore alocat instruirii. Taxa de examinare ţine tot de fiecare Centru de Testare în parte.

Cu toate acestea, potrivit directorului de Marketing şi Comunicare al ECDL România, Irinuca Văduva, certificatul ECDL Profil Bac se aliniază programei TIC pentru clasa a IX-a şi a X- a, astfel încât un elev nu ar avea nevoie de cursuri, ci poate alege doar să dea examenul de certificare, costurile de certificare ridicându-se undeva la 200 de lei. 

„Cursurile nu sunt obligatorii. Programa pentru obţinerea Permisului ECDL corespunde materiei pe care elevii de liceu o parcurg în cadrul orelor de TIC din programa şcolară pentru clasele a IX-a şi a X-a. Astfel, liceenii pot să se pregătească chiar în cadrul orelor de la şcoală pentru obţinerea unei certificări”, a spus directorul de Marketing şi Comunicare al ECDL România.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite