Cum să intri în liceul dorit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a avea şanse cât mai mari trebuie să alegi acele școli la care prima medie de intrare de anul trecut a fost cât a ta. Părinţii şi elevii de clasa a VIII-a încep de vineri completarea fişelor de înscriere la liceu pentru probele de aptitudini.

Admiterea la liceu nu mai este o chestiune subiectivă de câţiva ani deja. Calculatorul este cel care repartizează copiii, în funcţie de notele din gimnaziu şi de cele obţinute la testările naţionale, dar şi în funcţie de modul în care completează fişa de admitere.

Documentul este atât de important, că o completare greşită ori doar neatentă poate face ca un copil cu rezultate bune să rateze intrarea în liceul unde îşi doreşte să înveţe.

Pe lângă numele şi prenumele complet, mediile din anii de gimnaziu şi mediile de la tezele naţionale, elevii trebuie să scrie pe foaia de admitere cât mai multe coduri de licee ca să fie siguri că vor fi admişi.

Anul acesta, media de admitere se compune din 50% media generală a claselor V-VIII, 25% media tezelor cu subiect unic, pe care elevii le-au dat în clasa a VII-a şi 25% din rezultatele de la testele naţionale desfăşurate la începutul lunii mai.Anii anteriori, tocmai completarea eronată a fişelor de admitere a făcut ca mulţi copii să rateze şcoala pusă pe prima poziţie.

Una dintre cele mai frecvente probleme a fost că pe fişele de examen au fost prea puţine opţiuni pentru licee. Elevii cu note mari, în special, cred în mod eronat că nu au nevoie de prea multe opţiuni. „Noi recomandăm părinţilor să scrie cel puţin 100 de opţiuni pe foile de înscriere, mai ales la prima etapă de admitere", precizează Marian Banu, reprezentantul Inspectoratului Şcolar Bucureşti.

Locul de la liceu trebuie confirmat

Specialiştii în educaţie arată că este foarte important ca părinţii să verifice media de admitere cu care s-a intrat anul trecut la liceu şi media de admitere a copilului lor. De exemplu, dacă nota de admitere de la liceul la care elevul vrea să înveţe a fost 9.00 în 2009, iar elevul are media de admitere de 6.50, atunci prima opţiune nu va fi liceul care are media respectivă.

„Dacă elevul are media 7.50, el va trebui să pună pe foaie licee unde media de intrare a fost cel puţin de 7.80 şi de cel mult 8.50", explică Marian Banu. Un alt motiv pentru care elevii rămân pe dinafară este că, după ce au fost admişi la liceu, ei nu mai confirmă locul, la instituţie.

Site cu verificarea şanselor de admitere

O modalitate simplă de a calcula şansele pentru un anumit liceu este că un site special creat pentru admiterea la liceu: www.admitereliceu.ro, care cuprinde toate specializările şi mediile de admitere de anul trecut.

În plus, pe site, fiecare liceu o fişă de prezentare care cuprinde printre altele, numărul elevilor, date despre dotări şi informaţii de contact, precum şi localizarea pe o hartă interactivă. 

Calendarul admiterii în licee

11-14 iunie 2010 înscrierea pentru probele de aptitudini

15-17 iunie 2010 desfășurarea probelor de aptitudini

18 iunie 2010 afişarea rezultatelor

11-14 iunie 2010 înscrierea la proba de limbă modernă

15-17 iunie 2010 înscrierea la probele de limbă modernă

18 iunie 2010 afişarea rezultatelor

17-24 iunie 2010 completarea fişelor de înscriere

18 - 26 iunie 2010 verificarea, de către părinţi și candidaţi, a fişelor editate de calculator, corectarea greşelilor în baza de date computerizată și listarea fiselor corectate din calculator

2 iulie 2010 repartizarea computerizată în licee

5 iulie 2010
afişarea listei candidaţilor admişiîn licee

Mai multe opţiuni pe fişă

Elevii care completează mai multe coduri ale liceelor au mai multe şanse de reuşită la liceu. În cazul de faţă, elevul care a completat fişa de examen vrea să intre la cel mai bun liceu din Capitală, unde prima medie de admitere de anul trecut a fost de 9.84.

Media lui de 9.52 îi dă şanse să prindă un loc la cel mai bun liceu. Specialiştii recomandă ca media de admitere să fie cu maximum 50 de sutimi sub media liceului la care doreşte să intre. Fişele de încriere la liceu trebuie semnate şi de părinte şi de elev.

Mai puţine opţiuni, mai puţine şanse

În cazul în care elevul are o notă mai mică de admitere decât cea cu care s-a intrat la liceu în 2009, atunci şansele pentru admitere vor scădea. Dacă elevul are media 7.50, atunci el nu va alege ca prima opţiune Colegiul Naţional „Sfântul Sava".

El va pune la prima opţiune de pe foaia de înscriere licee la care s-a intrat cu nota 7.50, şi apoi în ordinea preferinţelor va trece alte instituţii de învăţământ. Atunci când merg la înscriere, părinţii trebuie să aibă asupra lor mediile de intrare de la liceu din anul precedent.

Aşa da...                                                         ... Aşa nu

image
image
Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite