Cum şi când începe şcoala

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcoala va începe la toamnă. Întrebarea este cum anume?
Şcoala va începe la toamnă. Întrebarea este cum anume?

Pandemia de coronavirus nou va ţine sub presiune şcoala care ar trebui să-şi redeschidă porţile pe 15 septembrie. Cum va arăta noul an şcolar, cum vor învăţa elevii şi vor preda profesorii sunt principalele întrebări la care trebuie să răspundă autorităţile în mai puţin de două luni. Deocamdată, cuvântul de ordine este: scenariu.

Cert este că şcoala nu va mai fi la fel, iar problemele sunt multe şi presante. Premierul Ludovic Orban a declarat că s-a constituit un grup interministerial care a pregătit mai multe scenarii pentru redeschiderea şcolilor în toamnă. „Dacă reducem numărul de cazuri şi riscul de infectare scade semnificativ, deschidem şcoala într-un fel, dacă va creşte numarul de cazuri, deschidem şcoala într-alt fel. Sunt variante. Dar nu putem stabili acum”, a spus Orban. 

Trei sunt, în principal, scenariile luate în calcul de către autorităţi pentru deschiderea noului an şcolar. Primul, în care şcoala va începe la fel ca şi până acum, cu elevi prezenţi în bănci, dar cu respectarea normelor igienice şi de distanţare fizică. Aceeastă variantă ar urma să fie pusă în practică acolo unde şcolile au puţini elevi sau nu există nici măcar semnal pentru telefon, decizia fiind lăsată la îndemâna autorităţilor locale. „Vom descentraliza decizia la nivelul inspectoratelor şcolare şi al unităţilor de învăţământ, dacă situaţia epidemiologică nu va fi foarte dificilă”, a spus ministrul Educaţiei, Monica Anisie.

Măsura descentralizării este bine văzută şi de reprezentanţii părinţilor. „Avem unităţi de învăţământ cu clase de câte 30-40 de elevi, şi unităţi cu câte zece elevi în clasă. Şi sunt comune unde nu avem niciun caz de COVID-19 şi atunci, de ce trebuie închisă şcoala? Decizia trebuie luată la nivel de unitate de învăţământ, de comună, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică, cu Inspectoratul Şcolar, cu respectarea normelor igienico-sanitare”, a spus, la rândul lui, Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar.

„Nu ştiu când ne vom putea pronunţa asupra scenariilor”

Un alt scenariu este ceea ce specialiştii numesc unul hibrid: 50% cursuri la clasă, 50% cursuri online. „Cel mai bun scenariu va fi acela în care elevii, unii vor fi la şcoală şi alţii vor urmări cursurile în sistem online, urmând să facă rocada în funcţie de situaţia epidemiologică”, a mai spus Monica Anisie. Această variantă întruneşte şi adeziunea părinţilor.

Scenariul cu numărul trei este acela în care se învaţă doar online şi în care atât elevii, cât şi profesorii stau acasă. Când ar putea lua Ministerul Educaţiei o decizie referitoare la un scenariu sau altul? „Nu ştiu când ne vom putea pronunţa asupra scenariilor. Cât mai repede! Ministerul Sănătăţii a transmis un protocol sanitar şi avem în lucru pentru a definitiva din punct de vedere educaţional aceste măsuri”, a spus Monica Anisie. Orice variantă, însă ridică mai multe probleme: dotarea elevilor şi profesorilor cu tehnologie adecvată şi pregătirea cadrelor didactice pentru predarea online, precum şi a conţinuturilor digitale.

Monica Anisie a anunţat deja că, în această perioadă, ministerul pe care îl conduce va organiza cursuri de perfecţionare pentru profesori. Cât priveşte cele 250.000 de tablete promise încă de acum trei luni de Executiv pentru copiii din categorii vulnerabile care nu au putut participa la cursurile desfăşurate în semestrul al II-lea al anului şcolar trecut, Anisie a avansat ca termen de livrare data de 10 septembrie.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite