Cum se decontează transportul elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O organizaţie a elevilor a depus o plângere penală împotriva ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, în legătură cu nepublicarea normelor de aplicare a Ordonanţei 50/2021 privind decontarea cheltuielilor de transport FOTO: Asociaţia Elevilor
O organizaţie a elevilor a depus o plângere penală împotriva ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, în legătură cu nepublicarea normelor de aplicare a Ordonanţei 50/2021 privind decontarea cheltuielilor de transport FOTO: Asociaţia Elevilor

Metodologia pentru decontarea navetei şcolare a fost publicată, marţi seară, în Monitorul Oficial, după ce s-a aflat în dezbatere publică de peste 30 de zile, iar o organizaţie a elevilor a depus o plângere penală împotriva ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, în legătură cu nepublicarea normelor de aplicare a Ordonanţei 50/2021 privind decontarea cheltuielilor de transport.

Potrivit „Ordinului privind aprobarea Metodologiei de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu”, intrat acum în vigoare, suma maximă aprobată pentru decontarea navetei la nivel de judeţ este de 171 de lei pe lună – sumă care se aplică pentru cea mai mare distanţă, anume de 50 de kilometri. În acelaşi timp, suma minimă decontată este de 30 de lei/lună pentru distanţa de trei kilometri. Pentru distanţele cuprinse între trei şi 50 de kilometri, suma de 30 de lei/ lună se va suplimenta cu trei lei pentru fiecare kilometru/ lună, dar nu mai mult decât valoarea documentelor de transport lunare.

Totodată, decontarea transportului poate fi făcută şi de către elevii care locuiesc la internat sau în gazdă. Totuşi, spre deosebire de cei care trebuie să facă naveta zilnic, elevii din internat pot beneficia de decontarea a doar opt călătorii dus-întors pe semestru.

Apoi, elevii pot cere în avans, de la şcoala la care învaţă, suma necesară acoperirii cheltuielilor de transport, dar aceasta nu poate depăşi cheltuielile cu transportul pe o lună sau două călătorii dus-întors, în cazul elevilor ce locuiesc la internat sau în gazdă.

Decontarea cheltuielilor de transport va trebui făcută de către şcoli până la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. Pe de altă parte, în cazul solicitării sumelor de transport în avans, elevii trebuie să primească banii până în data de 20 a fiecărei luni.

Reamintim că, în iunie, prin OUG 50/2021, autorităţile au stabilit ca toţi elevii din ţara noastră să beneficieze de transport gratuit la şcoală, indiferent că fac şcoala în localitatea de domiciliu sau nu. Experţii consideră decontarea acestor cheltuieli ca fiind crucială pentru sistemul de educaţie pentru că lipsa banilor de transport a fost unul dintre motoarele dezvoltării abandonului şcolar. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite