Cum aruncă Guvernul un milion de lei pe geam. Noile manuale se suprapun peste comanda pripită de manuale vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
1.061.363 de lei a alocat ministerul pentru retipărirea vechilor manuale, pentru copiii din clasa I
1.061.363 de lei a alocat ministerul pentru retipărirea vechilor manuale, pentru copiii din clasa I

Ministerul Educaţiei a alocat peste un milion de lei pentru retipărirea vechilor manuale de la clasa I, Abecedar şi Matematică, bani „aruncaţi pe fereastră“, susţin dascălii şi experţii: acestea nu au ajuns în toate şcolile şi, mai mult, în curând vor fi înlocuite cu noile manuale şcolare.

Ministerul Educaţiei a decis să cheltuiască peste un milion de lei pentru a cumpăra manuale vechi la clasele I, până la finalizarea licitaţiei pentru noile manuale, evaluată la peste 30 de milioane de lei, fără TVA, cu câteva săptămâni înainte ca editorii să anunţe că noile cărţi vor ajunge pe băncile copiilor în mai puţin de o lună

Măsura este văzută ca o risipă de bani, având în vedere că licitaţia a fost deblocată, iar editorii au anunţat că elevii de clasa I vor primi noul manual de Matematică şi explorarea mediului în aproximativ o lună. Doar Abecedarul de la clasa I va mai întârzia, pentru că a fost din nou contestat, dar va ajunge şi el pe băncile elevilor în acest an.

Cu alte cuvinte, vechile manuale de la clasa I fie nu vor fi folosite deloc, având în vedere că sunt şcoli care încă nu le-au primit, fie vor fi utilizate pentru scurt timp, pentru că vor fi înlocuite automat de cele noi, susţin dascălii.

În plus, ei spun că vechile cărţi sunt „inutile“, ţinând cont de cunoştinţele copiilor de clasa I, şi sunt de părere că banii puteau fi folosiţi unde era mai multă nevoie.

Învăţători nemulţumiţi

„La noi nu au ajuns încă vechile manuale. Eu am şi zis, când am aflat că trebuie să comandăm, că nu am nevoie de un Abecedar vechi, este inutil, pentru că este destinat copiilor care nu au trecut prin clasa pregătitoare, care nu ştiu literele. Pot folosi manualul doar pentru texte, dar pe acestea mi le găseam şi eu. Este o pierdere de bani, mai ales că în curând vor veni cele noi“, susţine Carmen Oncescu, învăţătoare la clasa I la Şcoala „I. H. Rădulescu“ din Capitală.

Anul acesta cu manualele a fost zbuciumul cel mai mare. Nu e normal ca un copil să vină în prima zi de şcoală să nu aibă nimic pe bancă, niciun manual Carmen Oncescu, învăţătoare

Şi învăţătoarea Liliana Antonie, de la şcoala 119 din Bucureşti, spune că nu au ajuns manualele vechi la clasa I, însă este de părere că investiţia oricum nu se justifică. „Sunt bani aruncaţi pe fereastră, mai bine retipăreau manualele pentru elevii din clasa a III-a, care folosesc cărţi vechi din 2005-2006, decât să-i dea pe manuale vechi, care oricum nu sunt utile şi vor fi înlocuite în scurt timp de altele noi. În plus, bulversează sistemul, iar principalii perdanţi sunt copiii şi dascălii“, este de părere Antonie.

Inspectorii susţin că sunt manuale în şcoli

Inspectorii şcolari susţin totuşi că au fost date comenzile pentru retipărirea vechilor manuale şi că ar trebui să fie în şcoli, manuale ce vor fi înlocuite evident de cele noi. 

„Noi am comandat în jur de 3.500 de manuale şi le-am cerut editurilor ca, pe măsură ce le au, să le şi livreze şcolilor. Însă dacă vin târziu şi se vor suprapune cu cele noi nu le mai cumpărăm“, a explicat Theodora Şotcan, inspector şcolar general la Bacău. 

Şi în Bucureşti, oficial toate şcolile au primit cărţile vechi, susţine Marian Banu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti, cu toate că învăţătorii îl contrazic.

Investiţie făcută sub presiune

Pe 18 septembrie, Ministerul Educaţiei a decis ca elevii care au intrat anul acesta în clasa I şi a II-a să înveţe tot de pe vechile manuale, în condiţiile în care este în vigoare o nouă programă şcolară, cu un alt stil de predare. Măsura a fost considerată o soluţie de avarie până la finalizarea licitaţiei pentru noile manuale, întârziată de nenumăratele contestaţii depuse de editurile nemulţumite.

Mai exact, oficialii au cerut retipărirea vechilor manuale şcolare pentru clasa I, adică Abecedarul şi manualul pentru Matematică şi explorarea mediului, pentru că elevii de clasa I pot păstra aceste cărţi, în timp ce elevii de clasa a II-a le-au primit de la şcoală, adică pe cele rămase de la colegii lor care au trecut în clasa a III-a.

Aşa că, deşi de mai bine de un an oficialii au promis că din această toamnă micuţii vor avea manuale noi, inclusiv digitale, prima zi de şcoală i-a prins pe copii fără niciun fel de cărţi, nici vechi, nici noi. 

Iniţial, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că nu vor fi comandate vechile cărţi şi le-a cerut învăţătorilor să predea de pe fişe şi auxiliare, în speranţa că licitaţia se va finaliza rapid.

Licitaţie contestată

Ceea ce nu s-a întâmplat, pentru că au urmat noi contestaţii, însă nici ministerul nu a respectat calendarul: procedurile au fost demarate abia în aprilie 2013, cu o întârziere de trei luni. Ulterior, la solicitarea premierului Victor Ponta şi sub ameninţarea demiterii, oficialul a anunţat decizia de retipărire a vechilor manuale.

Deocamdată, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a dat undă verde Ministerului Educaţiei să semneze contractele pentru Comunicare în limba română clasa a II-a şi Matematică şi explorarea mediului clasele I şi a II-a, maghiară clasa I şi engleză clasa I. Singurul manual neadjudecat rămâne Abecedarul.

Epopeea nu se încheie însă aici: licitaţia a fost atacată în instanţă, la Curtea de Apel, care ar putea anula rezultatele anunţate de curând, susţine Ana Munteanu, reprezentantul Editurii Aramis, una dintre editurile care au retipărit şi vechile manuale, ce vor ajunge, teoretic, luni în şcoli. 

Abecedarul, cuiul lui Pepelea

„Într-un context peticit cu prea multe soluţii de avarie, subiectul cel mai sensibil rămâne Abecedarul, care va ajunge pe bănci în ediţia sa veche şi inadmisibil de târziu, dovedind în fapt că diriguitorilor educaţiei nu le pasă de elevii, părinţii şi comunităţile, şi că îşi bat joc de toţi şi toate“, arată expertul în educaţie Marian Staş, blogger adevarul.ro.

Milionul de lei dat de Ministerul Educaţiei e chiar o măsură „de doi lei“ şi confirmă un modus operandi mereu depăşit de vremuri: prea puţin, prea târziu! Marian Staş, expert

Manuale noi şi la clasele a III-a şi a IV-a

Noua programă şcolară pentru clasele a III-a şi a IV-a, care va închide cercul modificărilor aduse modului de predare a materiei în învăţământul privat, urmează să fie pusă în dezbatere zilele următoare, astfel încât editorii să propună noile manuale, inclusiv în format digital.

Oficialii din educaţie susţin că noile programe şcolare se axează pe ideea de interdisciplinaritate, adică studierea combinată a matematicii cu elemente din ştiinţele (biologie, chimie, fizică, geografie), dar şi pe cultivarea lecturii, scăzând ponderea gramaticii. (Ioana Nicolescu)


Pe aceeaşi temă:

Editori: Noile manuale şcolare avizate, cu excepţia Abecedarului, vor ajunge pe băncile elevilor în cel mult o lună

VIDEO Clasa I fără Abecedar. Ce soluţii au găsit dascălii pentru a le preda totuşi elevilor româna şi matematica

Ministerul Educaţiei a mărit lista câştigătorilor pentru noile manuale şcolare. Editorii acuză fraudarea licitaţiei

EXCLUSIV Cum arată Abecedarul care nu a mai ajuns la elevi

Toamna bobocilor fără Abecedar. Părinţii: „Este sub orice critică!“

Abecedarul dadaist cu larice

FOTO Să ne aducem aminte: manualele de altădată

Elevii, cobaiul sistemului de educaţie: noul an şcolar începe fără Abecedar

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite