Cum se amestecă Forumul Democratic German în activitatea Colegiului „Goethe“. Scandal în urma schimbării directoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandal cu iz politic la Colegiului German Goethe, din Capitală. Elevii şi părinţii acuză Inspectoratul Şcolar Bucureşti că a demis-o abuziv pe directoarea Cristina Popa, în urma unei intervenţii politice. Partidul Forumul Democrat al Germanilor din România ar fi tras sforile pentru înlocuirea directoarei.

Un nou scandal zguduie Colegiul German „Goethe“, din Capitală  după ce, la începutul săptămânii trecute, directoarea Cristina Popa a fost înlocuită de la conducerea liceului. În spatele acestei măsuri s-ar afla Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR), acuză elevii şi părinţii acestora.

Săptămâna trecută, FDGR a trimis o adresă la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), în care denunţa pretinse nereguli în activitatea directoarei, cerând demiterea acesteia. În plus, FDGR ar fi cerut ca pe viitor să fie consultat în legătură cu activitatea didactică a Colegiului German Goethe. Elevii liceului au reacţionat şi cer acum repunerea în funcţie a directoarei Cristina Popa.

Protestul elevilor şi al părinţilor

Concret, totul a pornit la începutul săptămânii trecute, când părinţii au aflat neoficial că, începând de miercuri, 9 martie, Colegiul German „Goethe“ va avea un nou director. Pentru că ISMB nu a oferit nicio explicaţie, o delegaţie formată din 15 părinţi a mers, joi, la Ministerul Educaţiei, solicitând să i se pună la dispoziţie motivele demiterii.

Secretarul de stat care i-a primit, nu numai că nu a răspuns solicitării, dar ar fi încercat să facă presiuni împotriva părinţilor. Aceştia reclamă că demnitarul ar fi folosit un ton tăios şi ar fi bătut cu pumnul în masă. Părinţii au plecat după au lăsat un memoriu în atenţia ministrului Adrian Curaj.

„Susţinem şi respectuos solicităm menţinerea doamnei prof. Cristina Popa în funcţia de director al colegiului, considerând că întreaga sa activitate în această calitate s-a materializat într-o normalizare a ansamblului procesului educaţional în această unitate de învăţământ, noi apreciind în mod deosebit eforturile sale personale pentru crearea unui mediu educaţional guvernat de corectitudine şi transparenţă, care să îşi poate permită obiectivul ridicării nivelului calitativ al actului de învăţământ. Noi am fost şi suntem martorii unor schimbări majore în beneficiul copiilor noştri petrecute în viaţa colegiului la iniţiativa sau cu sprijinul său“, se arată în memoriu.

De ce a fost demisă Cristina Popa

Între timp, elevii s-au mobilizat şi au formulat un memoriu adresat ISMB în care denunţă măsura luată împotriva directoarei. În câteva ore, documentul a adunat peste 100 de semnături de susţinere. Nici părinţii nu au stat deoparte. Luni dimineaţă, la şcoală s-au adunat mai mulţi părinţi, care au continuat să ceară ISMB explicaţii pentru demiterea directoarei. Aceştia spun că directoarea Cristina Popa era „vânată“ încă de anul trecut, când ISMB a dispus mai multe controale la Colegiul German, în încercarea de a găsi nereguli.

Substratul demiterii ar fi, susţin părinţii, apropierea perioadei de înscriere la clasa 0, locurile fiind vânate de odraslele unor personaje importante, care însă nu îndeplinesc criteriile de selecţie şi admitere.

„Ce vrem noi să înţeleagă aceşti indivizi este că va fi revoluţie dacă o demit pe Cristina Popa, singura care a reuşit să ţină uşa deschisă pentru părinţi şi elevi deopotrivă, singura cu care poţi discuta şi care are timp de noi oricând, chiar dacă nu reuşeşte să ne rezolve mereu cererile, o persoană pentru care contează performanţa şcolară, pentru care contează să nu se fumeze în şcoală, să se păstreze o disciplină rezonabilă, să se facă ore, să păstreze relaţia cu Ambasada Germaniei, să titularizeze profesori foarte buni, cu rezultate la olimpiade. Şi că nu suntem impresionaţi deloc de funcţiile lor, ei ar trebui să fie impresionaţi de puterea şi tenacitatea noastră, pentru că o să mergem până în pânzele albe“, a declarat, pentru „Adevărul“, părintele unui elev.

Purtătorul de cuvânt al ISMB, Marian Banu, a refuzat să spună motivele demiterii directoarei, dar a promis că în curând inspectoratul va da un comunicat de presă în care vor fi explicate motivele care au dus la înlocuirea directoarei.
„În momentul de faţă nu pot să dau o declaraţie de presă, pentru că există o decizie a inspectorului şcolar general, aprobată în Consiliul de Administraţie al ISMB. Vom da un comunicat de presă într-un viitor foarte apropiat“, a declarat, pentru „Adevărul“, Marian Banu.  

FDGR reclamă nereguli la „Goethe“

Imediat după ce ISMB a demis-o pe directoarea Colegiului Goethe, conducerea FDGR a anunţat într-un comunicat că a cerut înlocuirea acesteia, exprimându-şi profunda indignare faţă de „noua politică şcolară a Colegiului German Goethe promovată de Cristina Popa, cu sprijinul unor părinţi şi elevi, care însă nu aparţin minorităţii germanilor din România“.

Concret, partidul preşedintelui Klaus Iohannis acuză că liceul s-a transformat într-o „şcoală de minorităţi cu predare în limba română“, angajările se fac numai pe criterii de competenţă, cu excluderea cunoaşterii limbii germane, înlocuirea treptată a profesorilor de limba germană sub pretextul slabei pregătiri profesionale şi eliminarea limbii germane ca disciplină obligatorie la examenele şcolare.

Mai mult decât atât, FDGR vrea să fie consultat atunci când se iau decizii la Colegiul German „Goethe“, instituţie de învăţământ de stat.

„Minoritatea germană doreşte ca activitatea didactică în Colegiul German să se desfăşoare cu consultarea Forumului, respectând Legea Educaţiei Naţionale şi interesele legitime ale minorităţii germane, în beneficiul căreia funcţionează această prestigioasă unitate de învăţământ“, se precizează în document.
 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite