Cu animalele de casă în careul din curtea şcolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mici dintre şcolari au făcut o expoziţie cu animalele de‑acasă: peşti, broaşte ţestoase, papagali, hamsteri, pisici şi căţei. Elevii claselor primare au dus la expoziţia organizată de Ziua Apei şi desene, colaje şi jucării şi au stat de vorbă despre importanţa protejării mediului înconjurător.

„Copiii îşi văd animăluţele ca pe nişte prieteni, membri ai familiei, mai ales că cei mai mulţi dintre ei nu au frăţiori acasă. Tocmai de aceea ne-am gândit să le spunem să-şi aducă prietenii la şcoală şi să spună fiecare elev povestea relaţiei cu animalul său de-acasă", spune directoarea şcolii, Tereza Mureşan, şi ea proaspătă stăpână a unei căţeluşe.

Şi copiii care au animale de companie, dar şi cei care nu au încă acasă prieteni „necuvântători" s-au distrat vizibil la expoziţie. Chenarul din curtea şcolii, format din câteva bănci, a devenit în scurt timp neîncăpător pentru puştii care se înghesuiau să admire broaşte ţestoase, hamsteri, pisici şi să se joace sau să-i mângâie pe căţei. Iosefina şi  Elena sunt în clasa a IV-a şi ţin mândre în braţe două colivii.

Peruşii care cântă la miezul nopţii



„Ei sunt Kiri şi Kira, sunt papagali, peruşi. Le place să cânte, ritmic şi sacadat, în fiecare noapte, fix la miezul nopţii. Sunt fată şi băiat, le place foarte mult să vorbească pe limba lor şi să ne enerveze aşa", spune Iosefina râzând. Peruşii colegei ei, Elena, au 5 ani.„Sunt prieteni buni şi cântă mereu. De asemenea, se joacă tot timpul cu leagănul din colivie", spune fetiţa.

Jucării în locul aniimalelor mari

Iasmina este mai mică, elevă doar în clasa a III-a, şi îl ţine strâns într-o palmă pe Micky, un hamster alb, în vârstă de un an, care e cam speriat fiindcă toate colegele fetiţei vor să-l mângâie şi să-l vadă mai bine. „E un şoarece, de fapt un hamster. Mă joc cu el, îl ţin şi liber prin casă, mănâncă doar mâncare pentru hamsteri", le explică Iasmina colegilor.

image

Diana a adus-o pe Bela, ursuleţul roz, în locul câinelui-lup de acasă, Rocky



Un urs de jumătate de metru, cu faţă şi urechi roz, îmbrăcat în rochie şi o păpuşă pe sfori - o pisică fuchsia - stau aşezate lângă două fetiţe. Una dintre ele nu are animale acasă şi a venit cu păpuşa, pe care o mânuieşte cu grijă. În schimb, Diana a venit cu „ursuleţul" fiindcă acasă are un câine prea mare ca să‑l aducă la şcoală, directoarea le-a spus că au voie doar cu căţei de talie mică şi medie. „Am un câine-lup, pe care îl cheamă Rocky, aşa că mi-am adus ursuleţul. Este de fapt o fetiţă, o cheamă Bela".

Doi băieţi, asistaţi atent de bunici, şi-au adus pisicile. Speriate de lătrăturile câinilor şi hărmălaia făcută de copii, pisicile stau ghemuite într-un colţ al coşuleţului din plastic şi nu scot niciun sunet. Ionuţ, din clasa a III-a, este stăpânul Inei, o pisică de rasă europeană gri-albă, despre care spune că e răsfăţată şi că „mănâncă doar mâncare specială. Îi mai place şi şunca. E micuţă, are doi ani, iar acasă ne jucăm împreună cu jucăriile, ea aleargă după ele".

image

Paula şi bichonul Cookie 



Mihai a venit cu Mona, pe care a adoptat-o recent de pe stradă. „Are în jur de un an, am găsit-o la ţară, m-am rugat de bunica să o luăm şi până la urmă am convins-o. Acum nu mai mănâncă nici lapte, nici salam, doar mâncare pentru pisici. Dacă vrea să iasă dintr-o cameră, se aşează frumos lângă uşă şi aşteaptă să i-o deschizi tu. Când are chef de joacă fuge prin toată casa şi zgârie pe toată lumea, dar când toarce se dă cu mustăţile pe lângă mâinile noastre, îi place să o mângăi pe la mustăţi", povesteşte Mihai.

Lângă el, stă Cristiana, care îl are pe Beethoven, un căţel micuţ, gri-deschis, cu blana aspră. Are şase ani şi, spre deosebire de ceilalţi, el stă la curte. „I-am pus numele după filmul Beethoven, pe care l-am văzut împreună cu mama. Îi place mult să se joace cu mine, să doarmă şi să-l mângâi mereu. Este metis cu terrier", spune Cristiana.

image

Broscuţa Bela a Mariei

image

În faţa chenarului, Andreea (10 ani) o prezintă pe Sara, căţeluşa ei pechinez, pofticioasă la dulciuri. „Are 1 an şi 11 luni, îi place să alerge şi de fiecare dată când mănânc o prăjitură, stă în faţa mea şi vrea să-i dau şi ei", povesteşte fetiţa. Lângă Andreea aşteaptă cuminte să relateze povestea animăluţului său Paula, o fetiţă cu zâmbet mare, ochi migdalaţi, care ţine de lesă un căţel mic, alb cu pete negre şi foarte agitat. Îl cheamă Cookie şi are patru ani. „E bichon havanez şi e foarte jucăuş. Când îl mângâi, se aşază pe burtică. Aleargă cu celălalt câine al meu, Bono, care este un Golden Retriever, şi cu pisica mea Pupsi. Şi mai avem trei broaşte-ţestoase, asta e toată colecţia", povesteşte Paula (8 ani) râzând.

Un singur porcuşor de Guineea a fost prezent la expoziţie



La sfârşitul evenimentului, directoarea Mureşan le-o prezintă copiilor pe căţeluşa ei, care trage de lesă. „Este o rasă de vânători înnăscuţi, de-asta este aşa de atentă la ce se întâmplă în jurul ei. E puţin nedumerită că nu a văzut niciodată atât de mulţi copii frumoşi la un loc".

„Este bine pentru copii"

Deţinerea unui animal de companie, care poate fi un adevărat prieten al copiilor, este recomandată de psihologii pediatri. „Este bine pentru copii, le poate ajuta dezvoltarea psihologică, îi poate responsabiliza. Atenţie, însă! Nu putem spune că cine nu are, nu se dezvoltă corect, reciproca nu e valabilă. Legătura cu un animal este în special benefică pentru copiii care suferă de afecţiuni din spectrul autist", atrage atenţia psihologul Aida Ivan.

Din experienţa proprie, specialistul spune că cele mai bune rezultate par să fi fost date de câini, pentru că ei sunt mai empatici şi mai ataşaţi, iar legătura pe care stăpânii o dezvoltă cu ei este de obicei mai profundă decât cu alte animale. 

"Aleargă cu celălalt câine al meu, Bono, care este un Golden Retriever, şi cu pisica mea Pupsi. Şi mai avem trei broaşte ţestoase, asta e toată colecţia."
Paula
8 ani

"Este bine pentru copii să aibă un animal, le poate ajuta dezvoltarea psihologică, îi poate responsabiliza."
Aida Ivan
psiholog

Concursul Primăvara şcolilor

Evenimentul de la Şcoala nr. 85 din zona Pieţei Iancului face parte din concursul concursul „Primăvara Şcolilor", o competiţie de educaţie ecologică, organizată de Primăria Sectorului 2.

Printre obiectivele şcolilor care vor să participa la competiţie cu sloganul „Şi nouă ne pasă!" sunt: amenajarea zonelor verzi din parcurile sectorului 2, organizarea unor acţiuni pe teme ecologice, expoziţii tematice, sesiuni de comunicări, spectacole cu un puternic mesaj ecologic, realizarea unor portofolii privind activitatea echipelor şcolare pe perioada con­cursului, realizarea de panouri publicitare privind activitatea de protecţie a mediului, referate, filme, sondaje de opinie, dezvoltarea conştiinţei elevilor şi a spiritului civic.

Autorităţile oferă câştigătorilor competiţiei 3.500  de lei, bani ce pot fi folosiţi pentru achiziţionarea de aparatură pentru şcoală: laboratoare fonetice electronice pentru limbi străine, maşini pentru curăţat pardoseala pentru sălile de sport, multifuncţionale laser color, calculatoare desktop, aparate foto şi alte echipamente necesare unor ore de şcoală moderne.

Expoziţia
din curtea şcolii a avut loc de Ziua Apei.

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite