CTP: De ce numai unii să ia Capacitatea sau Bacul? Cinstit e să nu le mai ia nimeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gazetarul Cristian Tudor Popescu este de părere că examenele date de elevi pentru o nouă etapă de şcolarizare sunt justificate, iar scutirea de testări ar fi un dezavantaj, de fapt, pentru ei.

„Covidul a oferit un bun prilej pentru „sufletiştii” (de la suflat, nu de la suflet) din politică să sară cu propunerea de a nu se mai ţine examene, fiind înlocuite cu media notelor din clasele V-VIII, respectiv IX-XII.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil un astfel de proiect de lege depus în Parlament de un deputat PMP. Asta ar însemna iarăşi o falsificare a rezultatelor procesului de învăţământ – nu putem să ne facem că nu ştim ce diferenţă este între un 7 (şapte) obţinut la, să zicem, Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Bucureşti şi un 10 (zece) la ziceţi dumneavoastră unde. Ca să nu mai vorbim de cei care n-au luat Bacul în anii trecuţi şi care l-ar primi astfel pe daiboj.

Ar fi o etichetare dureroasă a actualei generaţii faţă de cele trecute şi viitoare – „Ăştia sunt ăia intraţi fără examen”“, scrie Cristian Tudor Popescu în editorialul său din Republica.

CTP consideră că, fără îndoială, Capacitatea şi Bacalaureatul trebuie să aibă loc.

„Deja, o mare nedreptate s-a făcut sutelor de mii de elevi fără acces la internet, care nu au avut parte de niciun fel de şcoală în aceste luni. (Un televizor se mai găseşte prin orice casă, cât de săracă. De ce nu s-a folosit Televiziunea Publică pentru a-i ţine în contact cu programa?). Ca şi celor pe care părinţii nu îi lasă să se ducă la orele de pregătire pentru examene.

Verificarea temperaturii la intrarea în sala de examen poate fi anulată prin excepţie. În supermarketuri şi locuri de muncă, oamenii se duc în fiecare zi şi e foarte greu să fie supravegheaţi în interior – termotestarea are rost.

Dar, în şcoală, examenul se desfăşoară în doar câteva zile, iar elevii pot fi separaţi prin măsuri stricte, a căror aplicare poate fi controlată de cadrele didactice şi autorităţi, chiar de poliţie. Şansele de transmitere a virusului pot fi mai mici decât în orice alt loc public. În ciuda faptului că ministreasa Anisie, un fel de Dăncilă liberală, e mai rea decât covidul.

Îmi amintesc un băiat care, la întrebarea reporterului dacă a învăţat pentru examen, răspundea vesel anţărţ: „Păi, nu prea, că am fost la mare cu prietenii...”. Deci, ce facem, deschidem terasele şi plajele şi închidem examenele? 

Adică de ce numai unii să ia Capacitatea sau Bacul? Tovarăşi, cinstit e să nu le mai ia nimeni!“, conchide CTP.  

Pe aceeaşi temă: 

Doar o treime dintre copii vor merge la şcoală pentru pregătirea examenelor naţionale

Calendarul examenului de Bacalaureat. Universităţile pregătesc admiterile

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite