Cruciada de trei zile contra corupţiei în şcoli

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anunţată cu surle şi trâmbiţe, cruciada contra corupţiei în şcoli se apropie de sfârşit, cu demiterea a 2-3 directori, pentru că nu-şi păstoresc cum trebuie şcolile. Se procedează cum s-a procedat în anterioarele scandaluri.

Conducerea educaţiei, Minister, Inspectorate, care ar trebui să acopere zona de cercetare, anchetă şi sancţiune administrativă, aşteaptă să treacă scandalul, să vină alte evenimente care să mute atenţia presei de la educaţie.

Aşa se face că educaţie rămâne locul unde nimeni nu dă socoteală de nimic.

Am avut cazul diplomelor false, plagiatele tezelor de licenţă sau doctorat, examene de Bacalaureat şi Evaluare Naţională trucate, programe de studii universitare fără acreditare, acum bani colectaţi de profesori în folos personal. S-a rezolvat ceva?

Procentele halucinante la ierarhia de intrare la liceu, la Bucresti, 38% dintre elevi cu medii intre 9-10, n-au dat nimanui fiori, ca ceva nu e in regula. Cate spagi s-or fi incasat pentru astfel de note? In timp ce testele PISA ne pun la colţ, pe ultimele locuri în clasamente internaţionale.

Nimic, se aşteaptă praful uitării până la următorul scandal.

Un exemplu dintr-o multitudine.

Am semnalat, an de an, procente de promovare mirobolante la Bacalaureat, în contrast cu legile statisticii, în diferite şcoli şi judeţe, ultimul în judeţul Gorj, şi nimeni n-a cercetat nimic. Deşi tezele erau în centrele de corectare şi puteau fi depistate cele copiate. Inspectorul General de la Gorj a interzis Asociaţiei EDU CER accesul la teze, şi a declarat că “hoţul neprins este negustor cinstit”. Lucrurile s-au oprit aici, iar vara viitoare vom avea noi şi noi scandaluri la Bacalaureat.

În legătură cu bani strânşi de la părinţi de către profesori, lucrurile sunt clare.

În şcolile în care părinţii nu au asociaţie, persoană juridică, cu cont în bancă, cu acte financiar contabile în regulă şi transparente, cu raportare semestrială către părinţi despre cum, cât şi în ce fel s-au cheltuit banii, strângerea banilor de către alte persoane şi fără cadrul legal descris mai sus este faptă penală şi se încadrează la “abuz în funcţie şi obţinere de foloase necuvenite”.

Este foarte simplu pentru inspectori să meargă în şcoli şi să controleze aceste lucruri: există asociaţie a părinţilor cu personalitate juridică, iar banii strânşi urmează căile legale descrise? Este corect.

În caz contrar, dacă altcineva a strâns bani şi i-a folosit în scopuri neştiute, directorul zboară în secunda doi, pentru că a tolerat fapte penale, iar diriginţii, învăţătorii, educatorii care au strâns bani să fie daţi pe mâna procuraturii pentru obţinere de foloase necuvenite prin abuz în funcţie.

E simplu, dacă vrei să faci ordine într-un sistem măcinat de corupţie, şi nu doar să manipulezi opinia publică lansând cruciade de trei zile împotriva corupţiei.

Vom avea în continuare scandal după scandal, la intervale mai mici şi mai mari, pentru că Ministerul şi Inspectoratele nu vor, nu ştiu şi nu pot să stopeze corupţia.

Şi în scandalurile anterioare au fost mai degrabă intervenţii exterioare sistemului, procuratura, justiţie, elevi şi părinţi care filmează în şcoli faptele penale.

Sistemul nu are şi nici nu vrea să-şi construiască anticorpii necesari luptei împotriva corupţiei.

Posibil să fie şi şefii educaţiei părtaşi la “prada” adunată de la părinţi, iar educaţia rămâne locul în care nimeni nu dă socoteală de nimic.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite