Criza taie banii de educaţie din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Portugalia și Marea Britanie reduc salariile și dau afară profesorii din cauza crizei economice. Franţa se confruntă cu o situaţie asemănătoare. Reduceri la bugetul învăţământului, salarii tăiate, mai puţini dascăli şi mai puţine şcoli. Ţările europene sacrifică  educaţia sperând că vor echilibra economiile afectate de criză.

Guvernul portughez a decis să închidă 900 de şcoli până la sfârşitul anului şcolar 2010-2011 ca să diminueze cheltuielile la buget.  Primele 500 de unităţi de învăţământ îşi vor închide porţile definitiv încă de la sfârşitul acestui an şcolar.

Ministrul Educaţiei, Isabel Alçada, încearcă să calmeze spiritele spunând în realitate este vorba   „doar de 3,5 la sută dintre elevii din clasele primare, care sunt în jur de 400.000". 

Sindicatul educatorilor a criticat dur măsura de austeritate reproşând Guvernului că „îşi rezolvă problemele cu lichidităţile în detrimentul copiilor şi al populaţiei defavorizate". Critici vin şi din unor membri ai administraţiei locale care susţin că închiderea şcolilor mici va „ accelera deşertificarea"  mediului rural.

Sindicatele acuză

Marea Britanie a anunţat şi ea o reducere a bugetului pentru învăţământul superior pe anul în curs 290 miloane de euro în plus faţă de cele aproape 500 milioane de euro  anunţate de guvernul anterior. 

Până  în 2013, totalul reducerilor de fonduri la nivel universitar se va ridica la 2,7 miliarde euro de euro.  Sindicatele din învăţământ acuză guvernul de „ignoranţă în privinţa educaţiei, pe care aleşii o consideră demodată".

Irlanda, care şi-a redus deja bugetul pentru universităţi cu 6%, a anunţat o nouă diminuare de 10% pentru anul 2010-2011. Despre reduceri în sistemul de învăţământ se discută aprins şi în Germania. Premierul landului Hessen, Roland Koch preferă reducerea bugetului pentru şcoală creşterii fiscalităţii. 

„Oricât de greu ar fi, trebuie să amânăm planul pentru Educaţie", a declarat pentru „Der Spiegel"  Koch. Cancelarul Merkel se opune acestor tăieri de la buget, care presupun şi anularea promisiunii de a da 13 miliarde de euro anual pentru învăţământ şi cercetare.

Și Franţa reduce

Şi Franţa vrea să-şi echilibreze economia dând bani mai puţini pentru sistemul universitar. Potrivit unui proiect al guvernului de la Paris, calificat drept „periculos şi iresponsabil" de dascăli, 15.000 de profesori şi-ar putea pierde locul de muncă. Mai puţini dascăli ar duce la creşterea numărului de elevi într-o clasă.

Scăderi și în noile state UE

Criza a afectat sever şi noile membre ale Uniunii Europene. Lituania, Cehia, Ungaria au decis să reducă salariile profesorilor cu procente între 3 şi 30%.  În învăţământul preuniversitar din Letonia au fost concediaţi 6.000 de dascăli, din cei 35.000. În Estonia şi Polonia au avut loc doar reduceri ale beneficiilor nesalariale.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite