Criza aglomerează clasele americanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Chicago, sindicatele din Educaţie se opun deciziei autorităţilor de a creşte numărul elevilor într-o clasă. Profesorii vor să atace în instanţă măsura administraţiei locale. Ca să facă faţă crizei economice, autorităţile vor să mărească numărul elevilor dintr-o clasă, de la 28 la 35. În Statele Unite, bugetul Educaţiei a suferit mari reduceri.

Sindicaliştii americani se împotrivesc deciziei de a creşte numărul copiilor din clase, începând din toamnă, ca măsură anti-criză.
Uniunea profesorilor din Chicago vrea sa acţioneze în judecată hotărârea autorităţilor de a creşte numărul copiilor într-o clasă.

Ei consideră că decizia ar urma să încalce regulile şcolilor publice.  Acestea prevăd ca pentru fiecare copil să existe cel puţin 2 metri pătraţi pentru fiecare elev.

Impact negativ

Răspunsul sindicatului vine după ce oficialii şcolilor au prezentat sindicatelor propunerea de a creşte numărul elevilor într-o clasă până la 35, în contextul unui deficit bugetar îngrijorător.

Liderul sindicatului, Marylin Stewart, spune că măsura, care doreşte să oprească hazardul economic, va avea însă impact negativ asupra copiilor: le va pune în pericol abilităţile de a învaţa. În şcolile urbane, numărul elevilor variază de la 28 până la 31.

De cealaltă parte, administraţia şcolilor din Chicago asigură că măsura nu este gravă: "În mai mult de 90% dintre şcoli, o clasă are cel puţin 65 de metri pătraţi, dacă nu chiar mai mult. Ne vom asigura să îndeplinim toate cerinţele şi nu vom compromite niciodată siguranţa elevilor.", a declarat pentru site-ul educationnews.org, purtătorul de cuvânt Monique Bond.

Sindicatele acuză

Procesul sindicatului vine în contextul unor noi alegeri pentru şefia confederaţiei care apără drepturile profesorilor în Chicago. Cel care va câştiga, va trebui să facă faţă negocierilor cu autorităţile, în plină criză economică. Profesorii şi sindicaliştii se simt vulnerabili în faţa viitoarelor măsuri ale reformei educaţionale.

Închiderea şcolilor, concedierile din ultima perioadă  şi noile decizii de aglomerare a claselor i-au alarmat pe profesori. Ei se tem că educaţia va deveni din ce în ce mai neperformantă. În oraşul Detroit din statul Michigan, în această lună, vor fi închise alte 32 de şcoli publice, din cauza înscrierilor puţine, dar şi pentru a face economie la buget. 

Profesorii îşi pierd slujbele şi în Canada

În Canada, cel mai mare oraş din provincia Alberta, 277 de profesori îşi vor pierde locurile de muncă. Cu toate acestea, autorităţile rămân cu o datorie de 10 milioane de dolari. Școlile publice canadiene trebuie să facă economii pentru noul an şcolar 2010-2011. În oraşul canadian, sunt 5.000 de profesori, iar numărul total al funcţionarilor din educaţie ajunge la 12.800.

Oficialii din Calgary au declarat că vor fi concediaţi între 125 şi 165  de persoane, care aveau normă întreagă. Însă, bugetul propus săptămâna aceasta pentru anul următor arată că vor fi daţi afară 192 de dascăli canadieni. Profesorii aflaţi în perioada de probă vor fi primii care îşi vor pierde locurile de muncă.

Aceștia nu sunt singurii care vor fi concediaţi, alţi 79 de angajaţi intră în șomaj. Este vorba despre asistenţii profesorilor, cei care de obicei lucrează cu copii cu nevoi speciale. Bugetul pentru anul şcolar viitor va fi votat săptămâna aceasta.

Sursa: http://www.educationnews.org.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite