COVID-19 închide definitiv şcolile. Alte schimbări aduse acestui an şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii din clasele terminale se vor reîntoarce la şcoală doar două săptămâni
Elevii din clasele terminale se vor reîntoarce la şcoală doar două săptămâni

Pentru majoritatea elevilor, grădiniţele, şcolile şi universităţile nu se mai redeschid anul acesta.  Elevii vor continua şcoala online, iar mediile li se vor încheia cu notele obţinute până pe 12 iunie, când vor intra în vacanţă. Excepţie vor face elevii din clasele terminale, care vor putea reveni la şcoală în perioada 2-12 iunie, pentru a se putea pregăti pentru examene.

Astfel, preşedintele Iohannis a spus că doar elevii care au de susţinut examenele de absolvire vor reveni în bănci, în acest an şcolar. „Trebuie să ţinem cont de câteva lucruri simple. Epidemia nu s-a terminat. Dacă elevii merg la şcoală, acest lucru implică două riscuri mari: ca elevii să ducă boala la şcoală şi să ducă boala de la şcoală acasă”, a motivat Iohannis decizia anunţată. 

Şcoală între 2 iunie şi 12 iunie

S-a decis astăzi, a adăugat preşedintele, ca, pentru majoritatea elevilor, grădiniţele, şcolile şi universităţile să nu se mai redeschidă. „Deci, elevul, studentul, nu se va întoarce, fizic, la cursuri. Anul şcolar se va termina pe 12 iunie. Până atunci, vor continua formele de învăţământ la distanţă, ca şi până acum. Mediile vor fi încheiate cu notele pe care le au acum, în cazuri excepţionale se mai poate face o evaluare suplimentară”, a precizat preşedintele. Acesta a adăugat că elevii claselor terminale de gimnaziu, liceu şi profesională vor putea reveni la cursuri după 2 iunie. În situaţia în care la şcoală vor fi mai puţini elevi, normele de distanţare socială vor putea fi respectate, consideră demnitarul. În clasă vor fi maximum 10 elevi, ei vor sta maximum două-trei ore şi se vor pregăti pentru examenele naţionale. 

Şi examenele se vor organiza cu respectarea măsurilor de distanţare socială. „Vor sta la distanţă mare unii de alţii, vor intra pe un coridor, vor ieşi pe alt coridor. Se vor face dezinfecţii regulate, se va măsura temperatura tuturor persoanelor care intră în şcoală, şi multe alte reguli care vor fi explicate în detaliu de reprezentanţii Ministerului Educaţiei”, a mai spus Iohannis.

„Nu se vor mai susţine teze”

Monica Anisie, ministrul Educaţiei, a venit cu precizări suplimentare faţă de declaraţiile preşedintelui. Ea a spus că pentru elevii care nu pot participa la cursuri online, şcolile şi inspectoratele trebuie să ofere sprijin, resurse de învăţare şi sarcini de lucru, astfel încât şi aceşti elevi să încheie cu bine anul şcolar. Materia care nu a fost parcursă anul acesta va fi reluată în anul şcolar viitor, după nişte ghiduri elaborate pentru fiecare disciplină în parte de către Ministerul Educaţiei, a mai spus Anisie. „Situaţia şcolară se va încheia cu minimum două note sau calificative şi nu se vor mai susţine teze. În situaţia în care nu există cele două note sau calificative, ministerul va comunica modalităţile de încheiere”, a adăugat oficialul. 

Elevii din clasele terminale vor veni la şcoală în săli igienizate corespunzător, unde vor fi făcute culoare special semnalizate, a mai spus ministrul. 

Ministrul a mai spus că, pentru elevii cu probleme de sănătate, prezenţa la şcoală va fi opţională, urmând ca procesul de învăţare să continue online. „Evaluarea Naţională va începe cu data de 15 iunie, iar Bacalaureatul, pe 22 iunie, cu probele scrise, şi va continua cu probele de competenţe. Calendarul examenelor urmează să fie comunicat”, a mai spus Anisie. 

Ordin comun cu Ministerul Sănătăţii

Oficialul a dat asigurări că se vor lua toate măsurile recomandate de specialişti pentru a se evita orice risc de îmbolnăvire. Cât priveşte învăţământul superior, în baza autonomiei universitare, fiecare instituţie îşi poate stabili modalităţi şi date de susţinere a consursurilor de admitere şi a examenelor. 

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi susţin, la rândul lor, reluarea cursurilor la clasă doar pentru elevii din ultimul an de gimnaziu şi de liceu, urmând ca, pentru ceilalţi, şcoala să se desfăşoare online. „Totodată, reluarea cursurilor, la clasă, trebuie să se facă începând cu luna iunie şi nu din luna mai, respectând strict normele de igienă, de protecţie, precum şi distanţa socială”, a spus Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei. 

Ministrul a mai spus că examenele de certificare a competenţelor profesionale pentru învăţământul vocaţional, profesional şi profesional dual, precum şi cele de la învăţământul postliceal vor fi realizate numai pe bază de proiect. ”Proba practică va fi echivalată, în conformitate cu metodologiile aferente fiecărui tip de certificare a competenţelor”, a explicat Anisie. 

Totodată, examenul de titularizare şi pentru definitivare în învăţământ, precum şi pentru obţinerea gradelor didactice se vor organiza după un calendar comunicat de MEC.

Alte măsuri cu privire la anul şcolar 2019-2020:

Programa din semestrul al II-lea care nu a fost parcursă după data de 11 martie va fi abordată în anul şcolar următor, după ghiduri metodologice elaborate de MEC pentru fiecare disciplină.

Nu se vor susţine teze, iar mediile vor fi încheiate cu minimum două calificative/note. Pentru situaţii excepţionale, MEC a prevăzut mai multe scenarii, iar pentru fiecare tip de învăţământ (vocaţional, special, profesional) vor fi comunicate modalităţi de încheiere a situaţiei.

Înscrierile la clasa pregătitoare şi la grădiniţă pot fi realizate online, după un calendar stabilit de MEC. Evaluarea psihosomatică a copiilor va fi înlocuită cu declaraţie pe proprie răspundere a părinţilor/tutorilor legali instituiţi şi recomandarea eliberată de grădiniţa pe care au frecventat-o.

Pentru asigurarea accesului egal la educaţie pentru preşcolarii/elevii cu cerinţe educaţionale speciale integraţi în învăţământul de masă, profesorii itineranţi şi de sprijin vor continua adaptarea curriculară a conţinuturilor, realizarea materialelor didactice, instrumentelor de lucru şi de evaluare specifice, precum şi monitorizarea aplicării programelor curriculare adaptate, în parteneriat cu cadrele didactice de la grupă/clasă, pentru punerea în aplicare a planului de intervenţie personalizat realizat pe baza planului de servicii individualizat.

Detaliile cu privire la desfăşurarea examenelor naţionale şi a admiterii în învăţământul liceal şi profesional/profesional dual vor fi prezentate prin procedurile elaborate de MEC. Vor fi elaborate inclusiv proceduri privind siguranţa elevilor şi a cadrelor didactice la desfăşurarea probelor.

Examenele de certificare a competenţelor profesionale pentru niveurile 3, 4 şi 5, conform Cadrului Naţional al Calificărilor, pentru învăţământul vocaţional, profesional şi profesional dual, precum şi cele din învăţământul postliceal vor fi realizate numai pe bază de proiect, iar proba practică va fi echivalată, în conformitate cu metodologiile aferente fiecărui tip de certificare a competenţelor.

Examenul de titularizare şi pentru definitivare în învăţământ, precum şi pentru obţinerea gradelor didactice se vor organiza după un calendar comunicat de MEC.

Danemarca, organizare exemplară

Ţările europene şi nu doar ele caută soluţii pentru încheierea anului şcolar dat peste cap de pandemia COVID-19. Încet-încet, măsurile restrictive sunt ridicate ”pas cu pas” de autorităţi şi cu ochii pe statisticile care indică numărul de cazuri de infecţii nou apărute. 

În Austria, de exemplu, autorităţile au anunţat că majoritatea elevilor se vor întoarce la şcoală pe 18 mai, cursurile urmând să respecte noi reguli. Astfel, clasele vor fi împărţite în jumătate, pentru a păstra distanţarea socială, o parte a elevilor urmând să înveţe de luni până miercuri, iar cealaltă parte, joi şi vineri. Săptămâna următoare, elevii ar urma să facă schimbul cu acest program. Băncile vor fi distanţate suficient de mult astfel încât sănătatea copiilor să nu fie pusă în pericol, au dat asigurări autorităţile. 

O altă ţară care a relaxat măsurile restrictive şi a deschis şcolile şi grădiniţele este Danemarca, în prima jumătate a lui aprilie, după ce la 12 martie se procedase la închiderea lor. Danemarca a fost de altfel prima ţară europeană care a luat astfel de măsuri în educaţie, însă, de teamă că li se vor îmbolnăvi copiii, cei mai mulţi părinţi i-au ţinut în continuare acasă pe cei mici. 

Autorităţile din educaţie au recunoscut că sunt puţin stresate de faptul că vor trebui să vegheze strict la respectarea măsurilor sanitare şi la menţinerea distanţării sociale, mai ales că elevii vin la şcoală fără mască de protecţie. 

Curţile şcolilor au fost delimitate în mai multe secţiuni şi împrejmuite cu garduri colorate diferit, părinţii au primit diagrame detaliate conţinând orele de sosire eşalonată la şcoală, rutele, pauzele şi orele de prânz. 

Într-o provincie din Franţa şcolile au fost deschise, dar experimentul nu a decurs foarte bine. Zeci de elevi au fost infectaţi, iar unii profesori au ajuns în saloanele de Terapie Intensivă. ”Deci, lucrurile nu sunt deloc simple”, a conchis, luni, preşedintele Klaus Iohannis. Acesta a anunţat, în urma unei şedinţe cu premierul şi mai mulţi miniştri un plan de măsuri care vor fi luate pentru încheierea în bune condiţii a anului şcolar. 

Când vor fi susţinute examenele naţionale

Atât Evaluarea Naţională, cât şi Bacalaureatul se vor susţine potrivit calendarului stabilit la începutul anului şcolar, din informaţiile de până acum. O diferenţă va fi doar la Bac, care va începe cu probele scrise pe 22 iunie. 

Astfel, elevii din clasele a VIII-a vor susţine Evaluarea Naţională în perioada 15-18 iunie 2020. 

- în perioada 2-5 iunie 2020, va avea loc înscrierea absolvenţilor clasei a VIII-a la Evaluarea Naţională 2020; 

- 5 iunie 2020 Elevii de clasa a VIII-a termină şcoala; 

- 15 iunie 2020 Limba şi literatura română – examen scris;

- 17 iunie 2020 Matematică – examen scris;

- 18 iunie 2020 Limba şi literatura maternă – examen scris;

- 22 iunie 2020 Afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor (până la ora 12.00), urmată de înregistrarea contestaţiilor (între orele 14.00-20.00);

- 27 iunie 2020 Afişarea rezultatelor finale.

Calendar Bac: Examenele scrise ale Bacalaureatului încep pe 22 iunie

25-29 mai 2020 Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen;

29 mai 2020       Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/ a XIII-a;

22 iunie 2020                  Limba şi literatura română – proba Ea) – examen scris

23 iunie 2020                  Limba şi literatura maternă – proba Eb) – examen scris

24 iunie 2020                  Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – examen scris

Pentru competenţe, calendarul va fi anunţat ulterior.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite