Copiii, mărgica şi icoana pictată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii din Argeş învaţă meşteşuguri tradiţionale la Muzeul Goleşti. În fiecare vacanţă, zeci de copii deprind arta confecţionării podoabelor, păpuşilor şi ţesăturilor tradiţionale, pictura icoanelor pe sticlă şi pe lemn.

„Ideea a fost ca elevii să-şi petreacă timpul liber în mod util şi de a-i îndepărta de calculator şi de televizor", afirmă Cristina Boţoghină, coordonatoarea taberelor tematice de la muzeu.

„Poate că în viitor unii dintre ei vor reuşi să facă o meserie din ce învaţă aici. Am luat în calcul şi acest lucru, chiar dacă mulţi sunt micuţi. Însă despre cei mai mari care au participat am auzit că ulterior au lucrat podoabe tradiţionale pe care le‑au valorificat."

Claudia (11 ani), de la Şcoala Generală Nr. 1 Ştefăneşti, a participat la tabăra de podoabe unde a învăţat să confecţioneze coliere, brăţări şi cercei din mărgeluţe multicolore.

„E foarte frumos să fac mărgele", povesteşte fetiţa. „După aia mi-a luat mami nişte mărgele şi fac mereu acasă câte un şirag, când n-am ce face. N‑am vândut, dar m-am gândit şi mi-ar plăcea." Colega ei, Mihaela, a mers la tabăra de pictură. „Eu pictez şi acasă. Am luat lecţii la Casa de Cultură. Icoane nu pictam, dar am învăţat acolo. Am învăţat cum să combin culorile la o icoană, cum să dau fondul potrivit."

Au atras copiii de la sate

Muzeul organizează taberele de şase ani. Ele sunt gratuite şi, în timp, au devenit foarte populare, astfel că anul trecut au avut un număr-record de participanţi: peste 100 de copii la fiecare curs.

O realizare importantă  a fost că au reuşit să atragă şi copiii de la sate, cu sprijinul primăriilor care le-au asigurat transportul cu microbuze. Anul acesta, reprezentanţii muzeului intenţionează să introducă un atelier nou, de olărit.

Urmează ateliere noi

Taberele durează două săptămâni, timp în care copiii vin în fiecare zi, cu excepţia sfârşitului de săptămână, şi petrec câte trei - patru ore la muzeu. „N-am oferit cazare şi masă, de aceea au venit doar copii din judeţul Argeş, astfel că, după orele de atelier, ei pleacă acasă şi se întorc a doua zi." Pe lângă atelierul propriu-zis, oferta muzeului include şi cursuri de călărie: ponei pentru copiii mititei şi cai pentru cei mai măricei.

La sfârşitul fie­cărei tabere, cele mai reuşite obiecte rămân la muzeu, unde sunt expuse pentru a fi admirate. „Nu le vindem, ele intră în patrimoniu. Obiectele au fost expuse şi la «Târgul Micilor Meşteşugari» care a avut loc în aceeaşi zi cu «Fiii Argeşului şi ai Muscelului», iar copiii au fost foarte mândri când au trecut pe lângă standul nostru şi şi-au recunoscut obiectele. Unii se despart cu greu de ele, dar înţeleg că şi noi trebuie totuşi să arătăm lumii ce au lucrat."

O parte bună a acestor tabere este că nu doar copiii deprind arta populară, ci şi învăţătorii şi profesorii care îi însoţesc. „Ce învaţă la muzeu aplică şi la clasă", spune Boţoghină. „Eu am fost cu copiii doi ani la rând şi, în consecinţă, pregătim la şcoală un proiect bazat pe tradiţii populare. Urmează să organizăm o expoziţie cu icoane pictate pe sticlă şi cu podoabe confecţionate din mărgele", confirmă Dana Florescu, institutor la Şcoala Nr. 2 „Vintilă Brătianu" din Ştefăneşti. 

Le crește stima de sine

La ateliere au participat şi copii cu dizabilităţi de la câteva centre locale. Trei ani la rând, psihopedagogul Adriana Tuţă de la Centrul Sf. Andrei din Piteşti i-a dus pe copii la taberele de ţesături, mărgele şi păpuşi.

„Sunt copii cu dizabilităţi neuromotorii grave, iar faptul că merg acolo şi se întâlnesc cu alţi copii îi ajută. Schimbă păreri, văd că ceilalţi nu-i privesc ca pe nişte persoane bolnave, lucrează împreună şi îi ajută pentru stima de sine foarte mult", explică Tuţă.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite