Copiii, afectaţi de neglijenţa adulţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fără reguli sănătoase elevii au ajuns să sufere de boli cronice încă de la vârste mici. De vină sunt părinţii, dar și învăţătorii. Peste 10% din copiii de grădiniţă şi şcolarii din Bucureşti suferă de  tulburări de vedere, deformări ale coloanei vertebrale şi obezitate.

Dictonul latin "minte sănătoasă în corp sănătos" pare să nu-şi mai găsească locul într-o societate în care, numai în rândul copiilor din Capitală, au fost identificate 53 de boli cronice, potrivit unui studiu al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB).

„Consumul de fast food şi sucuri a crescut în ultimii ani. Copiii nu prea mai fac sport, nici măcar la şcoală, dar petrec destul timp în faţa calculatorului", afirmă medicul oftalmolog Tania Rădulescu despre principalele motive ale apariţiei unor boli cronice la copii.

Predomină problemele de vedere

Director responsabil de medicina şcolară din cadrul ASSMB, Tania Rădulescu spune că responsabilitatea pentru cronicizarea unor afecţiuni o poartă, deopotrivă, părinţii şi doctorii de familie, care nu monitorizează evoluţia copiilor.

La sfârşitul anului 2009 au fost înregistrate, în Bucureşti, peste 25.000 de cazuri de boli cronice, dintre care cele mai numeroase au fost tulburările de vedere (8.451 de cazuri).

„Părinţii îşi fac griji pentru copilul lor din cauza radiaţiilor, când observă că stă prea aproape de computer, dar acesta e un semn că cel mic nu vede altfel şi trebuie dus imediat la doctor", spune Tania Rădulescu.

Medicul recomandă ca primul control oftalmologic să fie făcut la vârsta de trei ani. Şcolarii prezintă probleme şi la coloana vertebrală.

„Fără sport, nu se mai întăresc muşchii scheletului. Din păcate, părinţii nu îşi mai permit să-şi dea copiii la diferite sporturi, iar orele de educaţie fizică s-au redus în şcoli. În plus, cei mici consumă alimente modificate genetic, aşa că au crescut şi cazurile de obezitate medie", mai explică medicul Tania Rădulescu.

Fructe pentru şcolari

Din această toamnă, elevii claselor I-VIII ar putea primi zilnic, pe lângă cornuri şi lapte, şi câte un măr. Se are în vedere crearea de obiceiuri alimentare sănătoase în rândul tinerilor, având în vedere creşterea obezităţii infantile. Proiectul a stârnit nemulţumirea specialiştilor în alimentaţie, care contestă asocierea laptelui cu mărul. 

"Cei mici consumă alimente modificate genetic, aşa că au crescut şi cazurile de obezitate medie."

Tania Rădulescu
medic

Şcolarii bolnavi ai Capitalei

Copiii se confruntă, cel mai adesea, cu probleme oftalmologice.

Sectorul 4 - 2.181 de cazuri
Sectorul 6 - 1.665 de cazuri
Sectorul 5 - 1.523 de cazuri
Sectorul 3 - 1.386 de cazuri

Durerile de spate dau, de asemenea, bătăi de cap şcolarilor.

Sectorul 6 - 675 de cazuri
Sectorul 3 - 393 de cazuri
Sectorul 2 - 257 de cazuri
Sectorul 5 - 241 de cazuri

Cei mici au probleme şi cu greutatea, din cauza alimentaţiei nesănătoase.

Sectorul 4 - 566 de cazuri
Sectorul 3 - 405 de cazuri
Sectorul 2 - 309 de cazuri
Sectorul 6 - 259 de cazuri

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite