Consiliul Naţional al Elevilor - zero întrebări pentru ministrul Educaţiei, zero discuţii despre problemele elevilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
AG CNE Bucuresti 2015

Weekendul acesta, Bucureştiul a găzduit Adunarea Generală Extraordinară a Consiliului Naţional al Elevilor, eveniment care a adunat şefii consiliilor judeţene din toată ţara. Chiar dacă îmi sunt dragi, am rămas cu un gust amar după ce am asistat la lucrările întâlnirii, convingându-mă că această structură nu are în vedere problemele şi interesele elevilor.

Dacă aveţi impresia că zeci de elevi (cică reprezentanţi) s-au deplasat în Capitală weekendul acesta, cheltuind câteva mii de euro de la bugetul de stat, pentru a discuta problemele colegilor lor, vă voi dezamăgi. S-au întâlnit ca să îşi aleagă un secretar la nivel naţional, să adopte şi să modifice nişte regulamente interne, să aprobe o "strategie de dezvoltare", să îşi fotografieze ecusoanele, să-şi poarte tocurile şi cravatele şi să meargă la teatru. Adică au avut o ieşire de un weekend la care au avut ocazia să îşi dea din nou importanţă, fără ca nici măcar să simuleze că le pasa de elevii pe care îi reprezintă. Vorbim de nişte tineri catalogaţi de către unii sau alţii drept mari speranţe ale României.

Consiliul Naţional al Elevilor a fost mut în faţa reprezentanţilor Ministerului Educaţiei

Prezent la evenimentul de deschidere de la Colegiul Naţional "Matei Basarab", Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, a subliniat importanţa dialogului structurat, mulţumind Consiliului Naţional al Elevilor pentru "maniera profesionistă în care formulează problemele din educaţie". Ceea ce a urmat mi-a întârit ideea că CNE e mingea de ping-pong a ministerului. Eu cred că problema nu e la guvernanţi, ci la elevi, care sunt prea "cuminţi şi drăguţi" - nu sunt spusele mele, ci ale ministrului Sorin Cîmpeanu. La final, acesta s-a arătat dispus să răspundă la întrebărilor şi problemelor pe care reprezentanţii elevilor din ţară (preşedinţi de consilii judeţene ale elevilor) le-ar fi ridicat.

Deschiderea s-a încheiat în cel mai penibil mod: elevii din sală n-au avut nicio întrebare pentru Sorin Cîmpeanu. Vizibil amuzat de situaţie, ministrul a pus tăcerea elevilor pe seama lipsei de curaj.

N-aş fi generalizat dacă măcar unu-doi elevi din sală se ridicau şi puneau pe tapet câteva dintre problemele din învăţământul preuniversitar. Câteva sugestii pentru data viitoare (dacă va mai fi una): lipsa manualelor şcolare, "inchiziţia" de la Liceul Şincai din Cluj, regulamentul şcolar (ROFUIP) care încalcă drepturile şi libertăţile elevilor, abandonul şcolar, fondul şcolii, curricula aberantă, dreptul elevilor de a participa la luarea deciziilor din şcoală, faptul că reprezentanţii elevilor sunt chemaţi la raport şi ameninţaţi de inspectoratele şcolare atunci când au ceva de spus etc.

AG CNE Bucuresti 2015 4

Cenzura nu e moartă în CNE, ci se transformă în normă!

Credeam că odată cu încheierea mandatului lui Tudor Găitan (căruia eu îi spun "cenzuratorul") CNE-ul va fi mai transparent şi că nu ne vom mai confrunta cu situaţii în care vocile critice sunt date afară de pe grupuri sau de la adunările structurii ce se laudă că reprezintă elevii şi pune umărul la schimbarea României. Se pare că nu e aşa.

Membrii Adunării Generale au votat mai multe amendamente şi regulamente nedemocratice:

  • pentru a rămâne în sală, toţi cei care nu sunt membri CNE (preşedinţi de CJE-uri) trebuie votaţi nominal de către 2/3 dintre membrii AG prezenţi (încalcă R.O.F. CNE);
  • nimeni nu poate vorbi fără permisiunea preşedintelui - un articol a cărui abrogare nu a fost votată;
  • 2/3 dintre membrii AG pot decide votarea unei propuneri fără a fi citită (încalcă R.O.F. CNE);
  • poţi fi membru al structurii de Alumni CNE (fost membru) doar dacă eşti votat de AG;
  • ca membru al structurii de Alumni CNE (deci deja fost membru al structurii), eşti obligat să-ţi ţii gura şi să nu critici în niciun fel Consiliul Elevilor.

Vă reamintesc că vorbim în continuare despre structura elevilor din România, nu despre UTC şi nici despre PCR!

Un fost lider al elevilor a fost dat afară mişeleşte din sală

Ieri am participat la lucrările Adunării Generale până la prânz. Spre norocul meu, am fost votat şi "acceptat" în sală. A se citi ironia. După prânz, n-am mai venit la Colegiul Basarab, însă un alt fost membru CNE, Alexandru Bajdechi, a ţinut să participe la continuarea lucrărilor. Ghiciţi ce! Având în vedere că mai devreme adoptaseră aberaţia aia cu votul a 2/3 dintre membri pentru alte persoane prezente în sală, CNE-işti s-au gândit să supună din nou la vot participarea lui Alexandru Bajdechi la lucrări. N-a trecut, aşa că Alex a părăsit sala. Oare câţi membri CNE ştiu că Alexandru Bajdechi este cel care a scris propunerea legislativă care presupune redobândirea dreptului de vot al elevilor în consiliile de administraţie ale instituţiilor de învăţământ, proiect cu care CNE s-a lăudat recent?

Candidat unic pentru postul de secretar pe externe, după o invalidare dubioasă a candidaturilor

După ce la Adunarea Generală de la Craiova (2-5 februarie 2015) membrii CNE au invalidat singurul candidat pentru funcţia de secretar pe externe, Mihaela Ban, interimatul a fost preluat de "cenzuratorul" Tudor Găitan. Liderii elevilor s-au bucurat: facem încă o adunare generală, ne mai plimbăm, aşa că nu are ce să fie rău! Trei persoane îşi anunţaseră candidatura pentru funcţie. Până la desfăşurarea alegerilor, primul s-a retras, al doilea a fost respins, cel de-al treilea rămânând candidat unic. Sună destul urât treaba asta pentru o structură care se laudă că încearcă să le arate elevilor ce-i ăla exerciţiu democratic.

image

Tudoroiu Eusebiu, candidatul unica fost validat de către Adunarea Generală la mustaţă. 21 de voturi pentru. Amuzant, nu? Ca eu sau Bajdechi (foşti membri ai structurii, oameni care luptă pentru drepturile tinerilor) să rămânem în sala e nevoie de două treimi, iar ca un candidat să fie validat şi pus pe funcţie nu sunt necesare nici măcar 23 de voturi, adică majoritatea Adunării Generale. Foarte interesant! CNE exersează o democraţie originală.

Lui Dragoş Popa (preşedinte CJE Bacău), cotat cu mari şanse pentru postul de secretar pe externe, nu i-a fost validată candidatura de către Biroul Executiv al CNE din cauza unor motive care n-au nicio legătură cu Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al CNE. Cică n-ar fi o îndeplinit "punctajul minim pe care trebuie să îl aibă dosarele de candidatură". O birocraţie de neînţeles de care liderii CNE s-au folosit pentru a tăia aripile unui reprezentant al elevilor foarte activ. Să se fi întâmplat acest lucru deoarece Dragoş Popa a început demersurile pentru înfiinţarea Asociaţiei Elevilor Băcăuani? Mie aşa mi se pare.

Mă uit la felul în care Consiliul Naţional al Elevilor îşi desfăşoară activitatea şi mă întreb ce s-a întâmplat între timp cu această structură. În 2011 am participat la acelaşi Colegiu Basarab la o Adunare Generală a CNE în calitate de reprezentant al elevilor băcăuani şi îmi amintesc că sala era plină ochi de elevi, profesori, părinţi şi mass-media, iar întrebările către reprezentanţii Ministerului Educaţiei nu se mai terminau. Ce s-a întâmplat? De ce generaţiile mai noi nu au curaj? De ce nu îşi fac treaba? De ce au în vedere doar interesul personal, acela de a se plimba şi de a poza în liceeni importanţi?

CNE, tu chiar eşti al elevilor?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite