Clasa pregătitoare în Capitală: 50 de clase în plus şi test de germană la „Goethe”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a anunţat, vineri, că anul acesta locurile în clasa pregătitoare au fost suplimentate cu aproape 1.250, cei aproape 10.000 de copii de grupa mare având la dispoziţie în jur de 12.000 de locuri. În plus, la Colegiul Goethe înscrierea va presupune, anul acesta, şi un interviu de testare a cunoştinţelor de germană, potrivit Mediafax.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a anunţat, vineri, că pentru înscrierea în clasa pregătitoare în şcolile din Capitală sunt cu aproape 50 de clase mai mult, ceea ce reprezintă aproximativ 1.250 de locuri în plus faţă de anul trecut.

”În anul şcolar 2012-2013, am avut 181 de unităţi cu clase pregătitoare. Acum vom avea 185. De asemenea, numărul claselor pregătitoare a fost în anul şcolar 2012-2013 de 427, iar acum vom avea 476, respectiv cu aproape 50 mai mult decât în acest an şcolar”, a declarat, într-o conferinţă de presă, inspectorul general şcolar Constantin Trăistaru, potrtivit Mediafax.

De asemenea, pentru a preveni repetarea situaţiei de anul trecut de la Colegiul ”Goethe”, când s-au înscris de 10 ori mai mulţi părinţi decât în anul precedent invocând criteriul etnic, inspectorul a anunţat că anul acesta va exista şi un interviu de testare a cunoştinţelor de limbă pentru copii, dar şi dovada frecventării unei grădiniţe în limba germană.

Potrivit datelor referitoare la copiii din învăţământul preprimar sunt înscrişi peste 10.200 de copii care împlinesc 6 ani la 1 septembrie 2013, alţi aproape 490 împlinesc 7 ani la 1 septembrie 2013, iar aproape 4.700 împlinesc 6 ani în intervalul 1 septembrie - 31 decembrie 2013.

Potrivit statisticilor ISMB, în anul şcolar 2012-2013 în învăţământul de masă sunt 10.027 de elevi în clasa pregătitoare, iar pentru anul şcolar 2013-2014 la această formă de pregătire sunt 11.900 de locuri.

”Părinţii să nu se înghesuiască marţi, 2 aprilie, în prima zi de înscrieri”

"Dacă sunt mai mulţi copii, atunci vom aloca mai multe clase în unităţile de învăţământ, dar numai în limita spaţiului disponibil. Vreau să-i asigur pe părinţi că toţi copiii vor fi cuprinşi în şcoală, iar pentru ca înscrierea să decurgă cât mai uşor fac precizarea că aceasta poate fi făcută online. Îi rog pe părinţi să nu se înghesuiască marţi, pentru că avem trei săptămâni la dispoziţie, iar în acest interval nu se face repartizare, ci numai înscriere", a precizat Trăistaru.

Părinţii îşi pot înscrie copiii de şase ani la clasa pregătitoare în perioada 2 - 22 aprilie, în prima etapă. A doua etapă este programată pentru 8-17 mai 2013.

Aceştia pot merge să viziteze şcolile din Bucureşti care au amenajată clasa zero, începând de sâmbătă, şi pot sta de vorbă şi cu învăţătorii, lista şcolilor din fiecare sector care organizează ”Zilele Porţilor Deschie” fiind publicată joi de ISMB. În plus, inspectoratul  a publicat şi lista şcolilor care au şi program after-school sau ”Şcoală după şcoală”, unde părinţii îi pot lăsa pe cei mici după ora 12.00.

Părinţi pot vedea şi online, tot pe site-ul ISMB, fotografii cu felul în care şcolile Capitalei au amenajat clasa pregătitoare.

Trăistaru a mai spus că părinţii care nu-şi vor înscrie copiii în perioada menţionată vor fi cazuri individuale, pe care inspectoratul le va rezolva cu Ministerul Educaţiei. ISMB va crea puncte speciale de analiză a acestor cazuri.

"În cazul în care vor fi părinţi care vor dori o anumită şcoală şi dacă nu vor fi locuri atunci vor fi căutate soluţii prin dialog pentru înscrierea în alt nivel de învăţământ. În general pentru situaţii speciale şi bine conturate potrivit legislaţiei în vigoare - numărul de locuri la clasă ar putea fi suplimentat de la 25 la 28", a mai spus inspectorul.

Trăistaru a explicat că la clasa I nu a fost alocată cifră de şcolarizare pentru că se merge pe cea de la clasa pregătitoare, dar vor fi aproape 1.200 de locuri în plus la înscriere.

Pentru înscrierea la şcolile vocaţionale, copiii vor da o probă de aptitudini înainte de perioada de înscriere.
Inspectoratul general a precizat că nu există clasă pregătitoare pentru acest tip de instituţii, ca atare elevii urmează această clasă într-o şcoală obişnuită, după care susţin testul şi apoi merg la şcoala vocaţională.

Totodată, el a ţinut să precizeze că pentru prima dată în Bucureşti există plan de şcolarizare pentru învăţământul particular. 1.000 de locuri sunt disponibile pentru clasa pregătitoare în sistem privat.

"Pentru prima dată în Bucureşti am reuşit să organizăm învăţământ particular, având plan de şcolarizare. Astfel, celor aproape 12.000 de locuri de clasa pregătitoare din învăţământul de stat li se adaugă la clasa pregătitoare alte 1.000 de locuri în şcolile private”, a explicat inspectorul general la conferinţa de vineri.

Caz special la Colegiul ”Goethe”

Înscrierea în clasa pregătitoare la Colegiul ”Goethe” se va face în acest an pe baza unor criterii specifice, printre care verificarea cunoştinţelor de limbă germană printr-un interviu, a mai spus inspectorul şcolar general Constantin Trăistaru.

Potrivit metodologiei de înscriere în învăţământul primar pentru anul şcolar viitor, admiterea se face pe baza criteriilor generale anunţate de Ministerul Educaţiei, dar şi pe baza unor criterii specifice, stabilite de fiecare instituţie de învăţământ în parte.

În cazul Colegiului german, primul criteriu este verificarea cunoştinţelor de limbă germană, respectiv un interviu, iar al doilea criteriu este frecventarea, cel puţin timp de doi ani, a unei grădiniţe în limba germană.

Pentru anul şcolar 2013 - 2014, Colegiul are la clasa pregătitoare 100 de locuri, respectiv patru clase a câte 25 de copii.

La înscrierea din anul şcolar 2012 - 2013, mulţi dintre părinţi şi-au schimbat domiciliul pentru a se asigura că pot prinde un loc în clasa pregătitoare la acest colegiu, ca atare a crescut de 10 ori numărul celor înscrişi faţă de anul anterior, la clasa I. După ce mulţi copii au rămas fără loc în urma înscrierilor la clasa pregătitoare şi în clasa I la Colegiul Goethe, părinţii revoltaţi că cei admişi au minţit în declaraţiile de etnie au depus plângere penală şi au sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

TelVerde pentru informaţii şi sesizări

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a anunţat joi, la întâlnirea cu toţi inspectorii şcolari pe tema clasei pregătitoare, că inspectoratele şcolare au semnat contracte cu Romtelecom pentru funcţionarea unei linii telefonice speciale (Tel Verde) la nivelul fiecărui judeţ.

Astfel, părinţii/tutorii legali se pot informa în legătură cu înscrierea, începând de luni, 1 aprilie, la numărul de telefon 0 800 816 xyz, unde xyz reprezintă indicativul pentru fiecare judeţ (ex. Arad - 257)

O altă sursă de informare accesibilă părinţilor care doresc să ştie mai multe detalii legate de unităţile de învăţământ este site-ul fiecărui inspectorat şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

Inspectorii generali i-au transmis ministrului Educaţiei Naţionale că unităţile de învăţământ sunt pregătite să primească publicul cu ocazia Zilei Porţilor Deschise. În funcţie de fiecare unitate de învăţământ, această zi este organizată în intervalul 30 martie - 7 aprilie. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite